Nu får vi se…..

….om det blir något regn i dag, det är i alla fall mulet och det är väl en förutsättning om det ska kunna komma någon skvätt. Jag ska ta en vända med dammtrasan och snabeldraken i dag, för fredagsstädningen hoppade jag över igår och med facit i hand var det ju bra. Fast den planerade hittautpromenad blev inställd, för innan jag kom iväg hade det börjat blåsa och när jag kämpat på i motvinden ner till samhället, vände jag hemåt igen. De checkpoints som jag tänkt sikta in mig på ligger precis nere vid stranden och det kändes inte lockande alls att gå dit.

Det börjar blomma så vackert nu överallt, här på Odvalds knoppas paradisäppelträden och ner på samhället finns det körsbärsträd och annat som också prunkar i vitt och rosa och så de vackra forsythiorna förstås. Det verkar som om naturen gillar den här kalla våren.

När jag kommit tillbaka till Odvalds igen, fortsatte jag en liten bit till, fram till ett ställe där jag brukar plocka kajp (skogslök på svenska). Jag hade för säkerhets skull stoppat en plastpåse i fickan innan jag gick hemifrån och nu fick jag användning för den.

Jag sköljde av kajparna och satte på en gryta med buljong och potatis och till kvällen blev det kajpsoppa och kajpsoppa ska jag äta till lunch i dag också.

Medan jag åt den goda soppan tittade jag på de sista avsnitten av en finsk serie på SvtPlay, Transporten heter den och den handlar om vad som händer när man hittar ett mikrochip i maten på ett dagis i Helsingfors. Jag tycker att den var rätt spännande, men som många andra filmer och serier från Finland ganska mörk och deprimerande. Jag har sett en del finska serier på Netflix, bland annat Sorjonen och Karppi och de är också bra, men ganska dystra.

Dagens ordspråk:
När nöden är som störst är hjälpen som närmast.

Trevlig lördag!

18 reaktioner till “Nu får vi se…..

 1. …jo jag tror finländarna är ett ganska dystert folk, vad god soppan låter förresten, kul att lära sej om gotländska favoriter i din så trevliga blogg, alltid så rolig att läsa!

 2. Finska serier kan många vara innehållsrika. De har inte liksom lika enkelt som i svedala. En trevlig lördag till dig.

 3. Vilken tur att du stoppat på dig en plastpåse när du gick ut, så att du hade något att plocka kajpen i! Jag har, mig veterligen aldrig sett kajp, tror inte att det växer här! Solsken och varmt här idag har varit ute och rensat ogräs mellan stenarna på övre bilplatsen, så nu värker ryggen…
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Den kanske finns om du letar efter den. Mulet på fm, men inget regn här i alla fall.
   Vila nu ryggen! Kram

 4. Här kom det några droppar i morse när jag var ute med hundarna men det blev inte mer av det.
  Så gott det lät med soppan.
  Finska serier tycker jag kan vara bra men jag håller med om att de kan vara lite dystra.

  Kram och god lördagskväll!

 5. Inte kul med blåst. Nu blir det mer grönska för varje dag. Såg att min Purpurapel har 2 utslagna blommor. Björken är grön på många platser.
  Kramar från oss

 6. Här sitter skogsfinnen och tycker att finska serier inte ens är sevärda… Minns inte när jag senast skulle ha kollat in något sådant. Finnar är inte ett dystert folk, men finska filmmakare tycks vara sådana. Sällan skrattar man så mycket som när man diskuterar med folk på torgen i Nyslott, Joensuu, Kuopio… Vi finlandssvenskar skiljer oss en hel del från majoritetsbefolkningen. Min morfar var äktfinne, resten av anorna är svenskspråkiga, funnits i mina barndomstrakter sen 1400-talet, minst.

  1. Jag har verkligen gillat de här serierna, speciellt Sorjonen och Karppi, men som sagt, de är lite dystra i sin framtoning. Ha en fin helg!

 7. Ja, finländare verkar vara ett deprimerat folk. Inte konstigt att så många tar till flaskan. De är så plågade av krigen de varit utsatta för och ältar dess mer eller mindre hela tiden. Även de som inte ens var födda under krigen. Det är något sjukt när folk födda på 1970-talet ältar finska vinterkriget som om de var med då (1939-1940).
  Många av de finska serierna är bra, men som du säger mörka och dystra. Jag föredrar danska serier där det finns livsglädje trots att de ju också var illa utsatta under i alla fall andra världskriget.

  Blir avundsjuk på din kajp. Vet att Fia skickade efter kajp från Gotland när jag bodde där. Men jag har glömt fråga om den någonsin togs sig. Den är känslig och behöver högt pH, kalkrik jord. Det kräver ju en hel del jobb när man inte har det naturligt.

  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Jag gillar också de danska krimserierna och de danska skådespelarna.
   Krister sa häromdagen att han fått tag i kajpfrö och tänkte så dem i trädgården, men att det visst inte var så lätt att få dem att ta sig. Det är som när man sår purjolök, det tar också ett tag för de fröna att gro.
   Hoppas att du får en fin söndag! Kram

 8. Synd att det inte finns kajp här uppe, inte vad jag vet i alla fall. Jag får hålla mig till brännässlor och kirskål i mina soppor.
  Kram

Kommentarer är stängda.