Första maj….

….för 10 års sedan samlades vi på Fröjel kyrkogård och hade gravsättning av Åkes urna. Det är hemskt så fort tiden går! Jag var bjuden på lunch på Stenstugu i dag och innan jag åkte dit tog jag en sväng upp på kyrkogården med några tulpaner.

De kanske inte syns så väl på det här kortet, men bland påskliljor och svalört finns det penséer och här har de tagit sig riktigt bra trots kylan. Sämre var det på Klinte kyrkogård där någon, förmodligen ett rådjur, ätit upp det mesta av penséerna. En planta låg ute på gräsmattan och alla blommor och det mesta av bladen på de övriga var borta, kvar var bara en grön stubbe.

I dag var det premiärlunch för året i Orangeriet på Stenstugu och Eva bjöd på en härligt god porchetta, som är en italiensk kötträtt på fläskkarré eller fläsksida som man skär till en större och tunnare bit, fyller med vitlök, fänkål och rosmarin och sedan rullar ihop till en rulle som man ugnssteker. Mycket gott!

Igår eftermiddag satt jag och läste den första boken i Håkan Östlundhs trilogi om Profeten. Jag hade läst hälften innan dess och trodde att jag skulle läsa färdigt den, men vid fem-tiden gav jag mig och slog ihop boken. I dag tog jag de sista sidorna ute i solskenet och nu är det Evas tur att läsa den. Jag måste säga att det är en riktig bladvändare.

Jag hade funderingar på att köra upp på Klinteberget igår och vara med på Valborgsmässofirandet där, för det verkade som om de hade för avsikt att tända brasan, men jag fegade ur och satt hemma och såg på teve i stället. Efter Postkodmiljonären är det Lottodragning och jag hade lyckan med mig ännu en gång till och vann en liten slant. Sedan var det dags för Let´s Dance, som jag såg en del av. Jag börjar tröttna på dem måste jag säga. Jag har lite svårt för de båda programledarna som skruvat upp hysterin kring deltagarna och deras prestationer ett snäpp extra.

Nej, det blev Netflix och ett antal avsnitt av serien om den ”galna” (galen i en positiv betydelse) danska läraren Rita som fick stå för underhållningen tills det var dags för ett sent sänggående.

Tända brasan förresten! Jag vet inte vad de håller på med i Klintehamn, men igår brann det igen, bara en liten bit från huset som brann ner på nyårsafton, men den här gången var det ”bara” en vedbod som blev lågornas offer. Bostaden klarade sig.

Ha en skön Första majkväll!

15 reaktioner till “Första maj….

 1. Det känns nästan overkligt att det redan gått tio år sedan Åke dog. Jag minns fortfarande när han blev sju och du skrev om det i bloggen.
  Trevligt att bli bjuden på middag på Stenstugu och som vanligt lät maten väldigt god.
  Husse och jag avstod också bålet. Det känns nästan som om vi blivit lite förslöade under pandemin.

  Önskar en fin 1:a maj.

  Kram

  1. Jag tycker också att man blivit osocial under pandemitiden och man får verkligen ta sig samman för att man inte ska bli sittande hemma i fortsättningen också. Kram

 2. Förstår att det blev en minnesdag efter Åke idag. Och fina tulpaner fick han.
  Så trist att rådjuren varit framme på den andra kyrkogården! Vår yngsta dotter på Älgö har också problem med rådjuren; de sliter upp hela buskar ibland!
  jag tyckte att Let´s dance var ovanligt roligt igår med Broadway-tema och fin musik. Men håller helt med om programledarna – helt hysteriska!
  Ha en skön första maj-kväll; snart är det studentsångarna från Lund! I år får dom ju äntligen sjunga från universitetstrappan igen efter pandemiuppehållet! När vi bodde i Lund var vi alltid och såg och hörde dem live!
  Kram, Monica

  1. Jag måste ta ett snack med hörselvården, för mina hörsel gör att jag inte får någon behållning av musikprogram på tv:n. Det låter för hemskt illa.
   Nu har jag suttit och lyssnat på studentsångarna och det låt väl sådär, men dem vill jag inte avstå från.
   Kram

 3. En fin minnesdag efter Åke. Lunchen ser väldigt god ut. Tråkigt med branden. Vår fina ICA butik brann igår och det tar ca 3 månader innan de kan öppna igen. Det är 1 mil till Växjö för att handla och många har ingen möjlighet att ta sej dit. Så fruktansvärt.
  Kramar från oss

  1. Oj, det blir svårt för er! Ställer inte ICA upp med någon reservbutik under tiden? Eller åtminstone en ordentlig varubuss!
   Hoppas ni får en fin kväll! Kram

   1. Vet inte vad som händer. Hoppas det blir någon lösning för alla som inte kan ta sej till Växjö.

 4. Det är fint där hos Åke och bra att inte rådjuren har hittat dit. Kommer inte ihåg om jag berättat hur jag lurar rådjuren som härjar vilt på Norra kyrkogården. Penséer är delikatess för dom och förra året jämnade de plantorna vid marken och de tog sig aldrig mera.
  I år gjorde jag en ”bur” av hönsnät och satte över. Låter inte så kul men nätet syns faktiskt inte så mycket på håll utan först när man är nära graven. G-I var där och tittade härom dagen och det såg bra ut och det är ju bra när jag själv inte kan kontrollera hur det ser ut.
  Jag var i Hallaryd igårkväll. Det var en fin liten eld och skön sång och bra tal, efter det våfflor och musik i sockenstugan. Det blev en mysig och ljummen kväll, stilla så röken gick rakt upp. Kram

  1. Du har berättat om ditt knep för att få behålla penséerna och du må tro att jag tänkte på dig när jag vad rådjuren ställt till med.
   Så roligt att du hade en fin valborgsmässoafton! Kram

 5. Visst var det fint att se (och rentav höra) studentsångarna med alla vackra bilder på tulpaner och magnolior! Brasor hoppade vi över, dels blir det kallt och sen är det nog det där med att ha blivit lite osocial.

  1. Det var en fin stund med studentsångarna, men jag blir som vanligt lite besviken när de känner att de måste förnya sig och använder nya melodier till gamla välkända sånger.
   Visst har man blivit lite osocial och håller sig helst hemma.

 6. Det är nästan läbbigt hur fort tio år kan gå. Jag skriver i femårsdagböcker och läser ibland högt för S.
  Grattis till vinsten. Du verkade ha en fin första maj både med mat och sällskap.
  Rådjur är fina att se på, men det finns många platser de inte hör hemma på. Igår såg jag en räv som stod vid dikeskanten och tittade vänster, höger, vänster, o.s.v. precis som den hade trafikvett. Jag var tacksam för att jag slapp köra på den.
  Vi instämmer båda två. De nya programledarna är tröttsamma på många sätt. Mitt intresse svalnade egentligen för några år sedan. Kanske har var sak sin tid. En i juryn har jag varit trött på sedan säsong ett.
  Kram, Bosse

  1. Rådjuren är vackra, men de ställer till mycket elände. Undrar om de som tog hit dem var riktigt medvetna om vad de gjorde egentligen.
   Jag har inte sett det här programmet på flera år nu, men har sett det i år, men nu känns det som om jag nog kommer att sluta med det. Kram

 7. Håller med dig om Let´s Dance programledare, det är väl inte dom man vill höra och se!? Jag gillar dansprogram men skulle hellre vilja se ett lite mer seriöst sådant.
  Det verkar som om det finns en pyroman i Klinte? Hemskt!! 😦
  Nu ska jag ut och fortsätta att klippa ner växter i trädgården. Det är visserligen kul med en massa, men ibland känns det lite övermäktigt när man har en så stor tomt att sköta – och jag kan ju inte tjata på gubben att göra en massa jag själv inte orkar. Då kanske han tröttnar helt…..
  KRAM/Susie

  1. Då är vi ganska eniga om dansprogrammet verkar det som.
   Du har ju en fantastisk trädgård och jag förstår att det kräver massor av arbete för att kunna hålla den så fin. Tur att Rolle ställer upp när du behöver hjälp. Kram

Kommentarer är stängda.