”Oh Susanna” på Påskdagen

Egentligen är det först i dag man ska börja säga Glad Påsk, för nu har vi lämnat Stilla vecka och gått in i Påskveckan, så det stämmer väldigt bra det som står i Allnakku i dag: Årets näst största helgdag är påskdagen. Det gamla gutamålsnamnet på den är fyst dagen paskar, första dagen påsk, men det finns nog ingen som säger så nu för tiden.

Påskdagen startade väldigt soligt och fint i morse, men sedan ett par timmar har det mulnat till mer och mer. Vi får väl se vad det blir av det hela fram på dagen.

Vi var ju inte speciellt kyrkliga av oss Åke och jag, men just på storhelgerna hände det att vi gjorde ett kyrkobesök. Åke brukade säga att han inte alls for illa av att sitta där en timme i lugn och ro och jag tyckte om att få sjunga de där gamla psalmerna man hade fått lära sig utantill i skolan.

Jag har ett ganska dråpligt minne från en påskdag när en av mina systrar, jag tror att det var mellansyster Barbro, var på ön och skulle gå med oss på påskdagsmässa i Fröjel kyrka. Vi satte oss i en bänkrad, jag ytterst, Barbro i mitten och Åke längst in. Mitt under högmässan medan vi sjöng en psalm, fick jag se att Barbro kastar sig över Åke! Eller i alla fall hans vänstra arm, där hon håller om hans handled med båda händerna.

Minns ni de där armbandsuren som kom någon gång på 60- eller 70-talet, där man kunde ställa in ett larm som spelade en liten trudelutt i stället för att ringa? Alla hade såna och Åke också och av någon anledning hade hans klocka satt igång att larma och spelade Oh, Susanna högt och tydligt. Det var ju tur att det var under psalmsången, för jag tror att sjungandet och orgelmusiken gjorde att det inte var så många som hörde den avvikande melodin, dessutom dämpade ju Barbro ljudet med sin handpåläggning.

Påskafton blev precis så välsmakande och trevlig som jag misstänkt, med flera sorters sill och ägg med både kaviar, räkor och ansjovisröra, gravad och rökt lax, skinka och prinskorv, legymsallad och en väldigt god räkrulle. Till kaffet efter maten fick vi en god Key lime paj med vispgrädde.

På kvällen satt jag och såg på Let´s dance, men jag tröttnade på dem till slut, så jag såg inte de två sista danserna utan satt och zappade lite en stund och sedan stängde jag av tv:n, satt vid datorn en tag i stället och sedan gick jag och la mig. Nu har jag kollat upp hur slutresultatet blev och med hänsyn taget till det jag såg av programmet var det nog ganska rättvist att Lisa Ajax fick lämna tävlingen.

Ha en härlig påskdag och

önskar

18 reaktioner till “”Oh Susanna” på Påskdagen

 1. Vilket dråpligt minne från det kyrkobesöket. Tur att din syster agerade så föredömligt snabbt.
  Vilken trevlig påskafton ni fick och allt lät verkligen gott.
  Jag såg det sista av ”Lets dance” och jag tyckte helt rätt person åkte ut. Det är ju till dansen man ska se och inget annat.
  Ärligt talat så tycker jag det är lite av ett ofog att önska glad påsk redan på skärtorsdagen. Här är det tradition att man säger det först på påskafton.

  Önskar dig en god påskdag!

  Kram

  1. Ja, där var syrran snabb! Visst är vi lite snabba med att önska Glad Påsk när ännu en sorgligaste dagen återstår. Kram

 2. Jag skrattade gott åt ”handpåläggningen”. Tur att din syster var så snabb och observant. Jag missade Let´s dance igår. Tycker inte det är lika spännande som tidigare säsonger. Kram

 3. Vilken rolig historia med Åkes larm-musik mitt i psalmen! Det hade nog blivit ett väldigt skrattande, om det hade hänt när det var tyst i kyrkan…riktigt roligt!
  Ser att vi, som vanligt, hade liknande påskaftonsmat! Så gott!
  Jag såg hela Let’s dance och håller med: Rätt par åkte ut!
  Soligt och fint väder här idag igen, men nätterna är fortfarande jättekalla, ner mot nollan.
  Ha en fortsatt fin påskhelg, kram, Monica

  1. Variationen på påskmaten är inte så stor, men visst är det gott!
   Det är kalla nätter här också, men det blev rätt skapligt väder till slut i dag och nu fram mot kväller är det solsken.
   Jag önskar dig också en fin fortsättning på helgen. Kram

 4. Du väckte minnen! Jag hade några juniorfolkdansgrupper på 1980-talet, och speciellt en grupp ville gärna dansa ”Å Susanna”, och de sjöng med av hjärtans lust. De flesta som dansade i den gruppen har jag fortfarande kontakt med, i verkliga livet eller via Facebook… Vi räknade just ut att min man varit med och sjungit för minst 2000 personer sen torsdag kväll: St Michel, Helsingfors och på långfredagen och idag i Borgå. Hans största intresse. Och jag har traskat i skogen med kameran. Mitt näststörsta intresse (skrivande är nummer ett). Äter gör vi på tumis, vi är båda både föräldralösa och syskonlösa. Sköt om dig!

  1. Det är ju en klämmig och lättsjungen låt, så jag kan tänka mig att den är populär.
   Det var väldigt så mycket sjungande maken hunnit med i helgen. Ha en fin fortsatt helg!

 5. Vilket dråpligt minne, haha 😀
  Denna dag var speciell i kyrkan för mig också. Nu skulle altaret dukas upp (allt var ju borttaget från långfredagen).
  Jodå, jag hittade mig själv till slut och kunde göra det som skulle göras, sen föll jag i koma hemma 😉
  Glad påsk med kram!

  1. Det var en rolig episod, åtminstone så här i efterhand. Det är tungt att komma igen efter covid, det har jag förstått. Kram

 6. Så härlig header du har påsken till ära! Vi går ju inte så ofta till kyrkan numera när jag inte spelar orgel längre. Men idag följde vi med bror, svägerska och brorsdottern, som var hemma från Garmish Partenkirchen på besök, till Sankt Anna kyrka. Både min bror och svägerska sjunger i Sankt Anna vokalensemble och de sjöng i gudstjänsten. Härliga psalmer också som man känner igen.
  Jag kommer alltid ihåg att stänga av mobilen innan jag går till kyrkan men jag glömmer ofta att sätta på ljudet igen. Besvärligt när man som jag ofta får leta efter den…
  Kram från Ingrid

  1. Tack, Ingrid! Fotot tog jag på ett hotell i Tyskland någonstans när vi var ute på en resa i påsktid. Jag älskar alla de gamla välkända psalmerna. Det är en glädje att få sjunga med i dem. Kram

 7. Glad Påsk! Så god mat du tog fina bilder på, en fin dag förstår jag. Jag minns de där klockorna fast jag inte hade någon själv, men jag var med för ett par år sen när prästen (rätt disträ) glömt stänga av sin mobil och någon ringde mitt under predikan och det tog en lång stund innan han lyckades fiska upp den och trycka bort. Så själv kollar jag en extra gång.

  1. Stackars prästen! Jag försöker alltid tänka på att sätta mobilen på ljudlöst i sammanhang är det inte passar sig att det ringer eller plingar, men alla kan glömma….

 8. Vilken riktigt härlig påskmat – och vilken trevlig historia! 🙂 Fast det hade kanske inte varit så kul om prästen varit tvungen att hyssja åt Åke!! *fniss*
  Nu ska jag ut och tvättafönster på altanen. Dom är fulla med damm och barr och mossa och…..
  KRAM/Susie

  1. Det där var ju långt före mobilernas tid, så det hade nog väckt uppmärksamhet om inte syrran lyckats dämpa ljudet.
   Lycka till med fönstertvätten. Det skulle behövas här också, men jag sparar på det lite till. Kram

Kommentarer är stängda.