Långfredagen

I Allnakku kan man läsa: Langgfredagen (jo, det ska vara två g), blev helgdag här i Norden först på 1600-talet. Ända till 1969 var det förbjudet att anordna nöjestillställningar då, och alla affärer var stängda. Numera finns inget förbud, men visst skulle det väl vara skönt med en dag utan all kommersialism.

Jag tänkte något liknande när jag läste GA igår och såg att den ena butiken efter den andra gjorde reklam för ”öppet hela helgen” och här i Klintehamn har Konsum öppet 8-21 alla dagar under påsk. Allt ska gå i full fart vare sig det är vardag eller helgdag.

Fast jag måste säga, att jag inte skulle vilja ha tillbaka barn- och ungdomstidens långfredagar. Fy vilken lång och tråkig dag det var! Man fick inte göra vare sig det ena eller det andra och på radion spelades bara klassisk musik. Sen, när tv:n kom, sändes det bara nyheter och möjligen någon film om Jesu lidande och död.

Det har varit en mulen långfredagsförmiddag, men nu skingras molnen lite och solen tittar fram emellanåt, jag funderade på en promenad ett tag, men tror att jag håller mig inne i alla fall. I eftermiddag får jag sällskap, för då kommer Carina och Bosse hit och åter lax tillsammans med mig och även om laxen är inkokt och klar är det lite att pyssla med. Det bör ju finnas en efterrätt också!.

Tack systrar och Krister o Thomas!

Dagens ordspråk:
Gräset är alltid grönare på andra sidan staketet.

Ha en lugn och skön långfredag!

18 reaktioner till “Långfredagen

 1. Jag minns också hur långfredagarna var förr. Så tråkiga att klockorna nästan stannade men det var väl meningen också. Klassiskt musik och ”Det sjunde inseglet” på TV var väl det roligaste då. Nu är det tack och lov bättre. Trevligt att få middagsgäster i dag. Här blir det väldigt stillsamt kan jag säga.

  Önskar dig en fin långfredag!

  Kram

 2. Här i Norge är butikerna stängda de fyra röda dagarna under påsk och jag tycker att det är himla skönt med tanke på att jag vuxit upp på en svensk skidort där påskdagarna var de dagar där allt var öppet hela tiden och alla stressade runt.
  Skönt även för de som jobbar inom handel att få några väl unnade lediga dagar tillsammans med sina familjer. Tråkigt är det neppe för här är folk ute både till fjälls på tur eller så går man på stranden och plockar snäckor skal och sånt som kommer fram när vattnet dragit sig undan, det är nämligen stor skillnad mellan ebb och flod den här tiden under påsken. Njuter varje år av stillheten och allt det sociala med familjen/vännerna.

  1. Tack för din kommentar Elenor! Det låter som om man firar påskhelgen i Norge på ett utmärkt sätt. Så borde vi göra i Sverige också. Inte måste man springa i affärerna varenda dag. Glad Påsk!

 3. Ja, det är verkligen skillnad på långfredagen numera och hur det var förr! Lite för lite att göra förr och onödigt mycket idag!
  En gråmulen långfredag har vi här nere, och bara 4-5 grader varmt, så här blev det en innedag idag. Hoppas på en bättre påskafton!
  Ha det gott, kram, Monica

 4. Långfredagarna var hemska när man var barn. Inget öppet och inget kul fanns att göra. Men hade man tur så träffades hela släkten och då kunde vi ungar smita undan och leka en massa fåniga lekar iaf.
  KRAM & GLAD PÅSK/Susie

  1. Här förekom inte några släktbjudningar på långfredagen. Då skulle man hålla sig inne och i stillhet.
   Kram och ha en Glad Påsk!

 5. Jag måste hålla med alla som kommer ihåg de tråkiga långfredagarna förr i tiden. De vill man inte ha tillbaka men nog låter det mera vettigt att som i Norge ha affärer stängda några dagar, Man måste väl inte handla jämt!
  Jag önskar dej en riktigt trevlig påskhelg!

  1. Man kan tycka att det är lite synd att vi blivit så uppstressade så att vi inte kan ta det lugnt ens på storhelgerna.
   Ha en fin påskhelg du också Lena!

 6. Jag minns verkligen de där lååånga fredagarna. Värst tyckte jag det var att kioskerna var stängda. Det var nästan så minuterna segade sig fram. Nu när jag blivit gubbe kan jag tänka tvärtom. Måste allt vara öppet hela tiden?
  Påskkram från norr

 7. Jag minns också hur allt var stängt på Långfredagen. Men jag kommer inte från en kyrklig familj så vi hade ingen speciell långfredagsstämning hemma. Minns faktiskt inte vad vi gjorde. Minns däremot mina skärtorsdag då vi gick påskkärring i husen. Det var roligt.

  För min del får affärerna gärna vara stängda. Det går ju att planera sina inköp. Men jag tror det är svårt att verkställa den idén i modern tid. Affärerna vill ju att vi ska komma och köpa. Vet inte hur många sms jag fått idag med extraerbjudanden.

  Kram

  1. Det är klart att affärerna vill att vi ska komma och köpa, men jag skulle aldrig kunna tänka mig att gå och handla på någon av de stora helgdagarna vid jul och påsk. Då skulle det vara ren katastrof i så fall. Men vi tycker alla olika.
   Jag hoppas att du får en Glad Påsk! Kram

 8. En del har blivit bättre och en del har blivit sämre. Trist med långfredagen förr, men nu börjar det bli överdrivet åt andra hållet. Har till och med sett PÅSKREA hos en del butiker. Hur som helst; Jag önskar dig en Glad Påsk, Ingrid!
  /Kerstin

  1. Visst är det lite synd att vi inte längre är rädda om helgfriden. Påskrea låter ju hemskt!
   Hoppas att du har en riktigt Glad Påsk! Kram

 9. Nej, långfredagar för var ingen rolig historia, men någonstans tycker jag det gått för långt i dessa tider av öppet hela dagarna.
  Lite synd tycker jag.

  Ha det bäst Ingrid.

Kommentarer är stängda.