Palmsöndagen och påskminnen

Det är en solig och vacker söndag, men det är bara 5 plusgrader och det blåser, så speciellt skönt är det inte. Jag försökte sitta ute och läsa ett tag på förmiddagen, men fick ge upp för att det var för kallt.

Nu närmar vi oss påsk och går in i Stilla veckan och jag kan inte låta bli att tänka på gångna påskar. När jag var barn hade vi alltid fastrar och farbröder och kusin Göran på middag på påskafton. Vi barn skickades ut för att plocka blåsippor som mamma skulle ha att dekorera matbordet med och efter middagen blev det teater; mamma hade hjälpt oss tre systrar och Göran att träna in något litet skådespel som vi uppförde. Jag vet inte hur ofta det förekom, om det kanske bara var någon enstaka gång eller flera gånger, men jag minns hur roligt det var och vilken succé vi gjorde.

Och påskresorna förstås: Till Örnsköldsvik dit jag reste på egen hand påsken 1954 för att hälsa på faster Karin och farbror Pe och jag minns en påsk när vi var i Stockholm tillsammans med mamma och pappa. På långfredagen var det stört omöjligt att få tag i något att äta för allting var stängt. Till slut hittade pappa ett öppet taxifik där vi kunde få oss lite till livs.

Sedan jag blev vuxen har det också blivit några påskresor. Först och främst resan till Sicilien med hela familjen 1979. En påsk var Åke och jag i London, men vilket år det var minns jag inte, men jag jobbade ännu i alla fall och i april 2016 var jag på Cypern 14 dagar. Visserligen var påsken avklarad här då, men på Cypern var den senare, så jag hann fira två gånger det året.

Dagens ordspråk:
Ett gott skratt förlänger livet.

Ha en riktigt skön Palmsöndag!

14 reaktioner till “Palmsöndagen och påskminnen

 1. Så många trevliga minnen från påskfirande du har! Jag kan inte minnas någon speciell påsk, tror inte att vi firade påsk så mycket i mitt föräldrahem.
  Men i min egen familj har vi firat påsk i många år med alla barn och barnbarn och med påskbuffé. I år tyckte jag, att någon annan i familjen kunde ta över den stafettpinnen och Vivi erbjöd sig genast! Så nu ska vi till Strandbacka på påskafton. Det ska bli spännande att se hur hon gör! Blir det äggmålning, som det alltid var hos oss?
  Jag minns när du åkte till Cypern, du hade blivit inspirerad av vår resa dit! Skönt att det blev en lyckad resa, annars hade jag känt mig lite skyldig…
  Soligt och fint här idag och 11 grader varmt men det blåser fortfarande ganska mycket!
  Ha en fortsatt fin söndag, kram, Monica

  1. Så trevligt att ni får åka till Strandbacka på påskafton. Själv är jag bjuden till Krister o Thomas tillsammans med Bosse o Carina. Eva har övergett oss och firar påsk på Sicilien.
   Jag trivdes jättebra på Cypern, så tack för det tipset!
   Kram

 2. Påsken är ju en fin högtid tycker jag, som liten jagade vi ju granar till påskfyrarna på öarna där jag bodde som barn och växte upp.
  Än idag håller man på med det och många är så emot det, många inbrott i jakt på granar och sådant.
  Fast de flesta granungarna sköter sig ju, ett fåtal som inte har vett på att bete sig bara.
  Idag är det väl maten som står i fokus för undertecknad, jag är så enkelspårig. 😉

  Långfredagen var en trist tillställning tyckte jag, fast jag lekte i smyg när inte mormor såg det, min mor och jag spelade kort, en synd på den tiden i min närmsta familj. 😉

  Ha nu ett fint avslut på denna helg och så stillar vi oss väl i kommande vecka.

  Ha det bäst Ingrid.

  1. Påskfyrar är ingenting som vi har som tradition, men jag kan tänka mig att det var roligt för barnen.
   Maten är viktig minsann och påskafton är jag bjuden till yngste sonen på påskbuffé så då får jag nog mitt lystmäte.
   Ha det så gott!

 3. Så många fina reseminnen du har! Här får påskpynt och ev godis vänta lite, det är olika hur man gör.

 4. Långfredagen kommer jag ihåg som en förfärlig dag då man knappt fick skratta. Min pappa hade svart kostym och svart slips och vi barn tassade omkring och försökte vara så tysta som möjligt. Allt var stängt också – skillnad mot idag då långfredagen är en vanlig fredag.
  Kram från Ingrid

Kommentarer är stängda.