”Pinnarna” växer till sig / Tornsvala

Det är ännu en solig och fin dag och jag skulle väl egentligen velat gå ut en vända på förmiddagen, men SPF kallar till ett zoom-möte om rekrytering kl 11, så det får bli en eftermiddagspromenad i stället

Medan jag väntade på att det skulle bli dags att logga in till det där webinariet snyggade jag till mitt köksfönster och bytte ut långgardinen mot en gardinkappa. ”Pinnarna” börjar växa till sig och vill ha utrymme.

Försvaret: Nu växer försvarsviljan i Sverige och hemvärn, civilförsvar och lottakåren får nya medlemmar. Igår kväll låg jag och funderade på när jag var flyglotta, för det var jag i min ungdom och jag var krigsplacerad ett antal år. Jag gick på kurs i Hemse och i Tingstäde och fick lära mig att känna igen olika flygplanstyper och sedan var det övningar på Klinteberget där vi satte upp utrustningen, så att vi kunde rapportera in de flyg som kom dånande över oss. Barry Press från F13G var vår lärare, jag minns inte vad han hade för grad, men jag tyckte han var otroligt stilig.

Tornsvalor kallades vi, för på många ställen stod man i ett torn och rapporterade. Tjusig uniform hade jag och jag fick tillfälle att åka på fastlandet också, för jag var med på en övning i Linköping en gång. Då var vi placerade i närheten av Saab, så det blev ett intensivt rapporterande när deras flyg startade och landade.

Senare, några år efter att jag gift mig med Åke, gick jag ur lottakåren och lämnade tillbaka uniformen, för då ansåg jag att min krigsplacering var på gården och inte på Klinteberget.

I dag skulle jag väl egentligen ha lyssnat på regeringens pressträff om förstärkningen av det svenska försvaret, men jag gör som strutsen – sticker huvudet i sanden.

Dagens ordspråk:
Bättre en liten eld att värma sig vid, än en stor att bränna sig vid.

Trevlig torsdag!

26 reaktioner till “”Pinnarna” växer till sig / Tornsvala

 1. Tufft av dig att ha varit lotta! Ja, lottor finns det väl fortfarande, men med något annorlunda uppgifter, kan jag tänka mig.
  Tufft också att SPF har zoom-möten; är alla pensionärer på Gotland så datavana?
  7 grader varmt här just nu, så det får nog bli en promenad idag också!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Det är nog lite si och så med datorvanan, men de här zoom-mötena är jag för samtliga SPF-are i landet. Kram

 2. Jag sticker också huvudet i sanden och vill inte ens tänka tanken att det skulle bli krig här. Så kan jag också tycka att det är så skamligt att pengar går till krig och vapen när det finns 45 miljoner som har akut svält i världen och till dom finns ingen hjälp att få. Sjukvård och äldrevård finnsinte pegar till men till försvaret verkar det finnas många miljoner att satsa. Vilken hemsk och konstig värld vi lever i.

  1. Ja nog är det en konstig tid vi lever i alltid och hur ska det blir för oss alla, både gamla och unga?

 3. Även jag deltog i ZOOM-mötet så vi får se om det blir eftermiddagspromenad. Ska hinna med skidskytte också. När det gäller nyheter nöjer jag mig med dagstidningen och Rapport kl 18. Dina pelargoner ser jättebra ut. Jag planterade om mina igår och klippte ner dem lite och sparade några skott. De har ju stått framme hela vintern.
  Kram

  1. Jag kom av mig p g a tråkiga nyheter, så jag var bara med i början. Nu har jag i alla fall varit en vända till Konsum och hämtat ut ett paket och köpt mig en tulpanbukett. Kram

   1. Det handlade mest om seniorkollo tyckte jag. 7 april ska det nog handla mer om rekrytering.
    Även jag var flyglotta ett slag i min ungdom.
    Kram igen

    1. Jag var med lite senare när jag hämtat mig litet och då handlade det om seniorkollo. Typ Röda Korsets Rekreationsveckor. Det är ett stort åtagande att dra igång något sådant. Kram

 4. Så fint pelargonerna tar sig så det var nog klokt att byta gardiner nu.
  Själv har jag också varit lotta men i marinen. Vi satt i bergrum och rapporterade hur fartygen förflyttade sig. Nu finns det andra metoder så klart. Det blev en trevlig sommar på Berga örlogsskolor utanför Stockholm och jag blev också krigsplacerad men det var då det.

  Önskar dig en fortsatt fin torsdag!
  Kram

  1. Visst var det lite spännande att vara lotta. Vi var många här i Klintehamn som var engagerade i lottarörelsen.
   Kram

 5. Intressant och få veta att du varit lotta. Så många pelargonier du har i ditt fönster. Detr kommer att bli tjusigt när alla blommor. Kram

  1. De ser lovande ut i alla fall, men sen vet man ju inte hur det går med dem i alla fall. De ska ju ut så småningom.
   Kram

 6. Så fina pelargoner är. Hade några vänninor som var lottor. Försöker att inte se för mycket om kriget för att inte deppa ihop.
  Kramar från oss

 7. Är inte alls förvånad över dina pelargoner, men imponerad är jag ändå!

 8. Dina pelargoner ser ut att må bra och växer visst så det knakar. 🙂
  Min farmor var lotta under andra världskriget … hon berättade mycket om det när jag var barn. Jag blev Blå stjärna i tonåren och var med under ett tiotal år på olika utbildningar – sen blev det familj och barn och jag avslutade mitt engagemang där.
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

 9. Kul att höra att du varit lotta, det är nog inte så många som varit det – iaf inte av oss som är uppfödda i Stockholm. Jag jobbade ju på apotek som ung tonåring och då blev vi visserligen ”krigsplacerade” där och fick lära oss lite om 1:a hjälpen, men det är inte riktigt samma sak.
  Det här med kriget är fruktansvärt, men jag har inte haft tid att oroa mig alltför mycket då vårt telefonproblem samt diskmaskinsproblem har tagit all tid. Men nu har jag bestämt mig, jag ska köpa en annan iPhone. Bara för att saker och ting är gratis så är det inte alltid så bra, men jag tycker synd om min kusin som bara försökte vara snäll!
  KRAM/Susie

  1. Visst är kriget hemskt! Man kan inte låta bli att oroas, för likheten med hur Hitler gick fram är verkligen slående. Jag tror inte att Putin kommer att nöja sig med Ukraina.
   Så klokt av dig att satsa på en ny mobil. Det är ju viktigt att man har en som fungerar när man behöver den.
   Kram

 10. Den pressträffen stod jag över också, läste lite om vad som sagt efteråt istället.
  Fint att få läsa om din tid i lottakåren, en erfarenhet det förstår jag.
  Fler och fler anmäler idag sitt intresse för sådant, bådar gott inför framtiden.

  Det där med möten via teams eller vad det nu är tycker jag är en bra grej, på kneget vill de sluta med det helt tyvärr, hoppas vi får ha det ibland iallafall.

  Ha en fin kväll Ingrid.

  1. Det personliga mötet betyder mycket, men låter man bara de digitala vara ett komplement tycker jag att det är ok.
   Kram

 11. Jag fick en förfrågan en gång om jag ville utbilda mig till hundförare inom krigsmakten. Utbildningen var till att börja med på några veckor. Jag, som jobbat på olika sätt med hundar under större delen av mitt liv, tyckte att det verkade vara intressant och en viktig insats i vårt försvar. När jag hörde mig för om ledighet på jobbet fick jag veta att jag var krigsplacerad där (försäkringsbolag) så någon annan utbildning var inte att tänka på. Var tant på sin plats så att säga!

  1. Lottarörelsen var ju väldigt aktiv på 50-60 talet och nästan alla kvinnor jag känner var engagerade på ett eller annat sätt. Annat är det nu…..
   Ha en fin söndag!

Kommentarer är stängda.