Dags för trädbeskärning / 3 Tips

Jag har ju bara ett enda litet träd och det beskar jag för en vecka sedan, men i dag inkasserar Eva sin 60-årspresent – Trädbeskärning. Vi har haft kallt i natt igen med drygt fem minusgrader, men nu på förmiddagen är det i stället lika många plusgrader och det är nästan vindstilla, så det måste vara idealiska förhållanden för de två duktige arboristerna från Stånga trädgård som sågar, knipsa och skär. Fast en av dem tyckte att solen var jobbig, för det blev svårt att se med den i ögonen.

Jag har alltså varit på Stenstugu och inspekterat och de hade redan hunnit med några träd när jag kom och Claudio har fullt jobb med att ta vara på alla grenar och kvistar. Det är många år sedan de här gamla träden var ordentligt genomgångna, så det var verkligen behövligt.

När jag stått och beundrat arbetet en stund, åkte jag till Fröjel kyrkogård och kollade läget på gravarna. Det var alldeles lugnt och stilla där och när jag tagit bort vasen med vissna blommor, tog jag en liten promenad ut till Kastalen och tittade på utsikten över Karlsöarna och Gannarveskär.

Tips 1: Igår eftermiddag gick jag ut på en Klinterunda och när jag kom förbi biblioteket fick jag se att det var en ny utställning i den lilla lokalen. Den förra var temat fåglar och nu är det hästar och konstnären den här gången heter Eva Wklund.

Tips 2: När jag tittat på hennes målningar gick jag in i bibliotekets Öppna Magasin där man förvarar äldre litteratur. Man kan låna de böckerna också, men ibland har man utförsäljning att sådant som annars skulle kastas, Men det bästa där är den gamla vackra kakelugnen, som bara den är värd ett besök, för den har en imponerade ålder; den är från år 1792.

Tips 3: jag har just sett ”Bilder av henne”, en helt ny serie på Netflix och den gillade jag. Den är spännande, men det gäller att hänga med i svängarna, för intrigen är ganska komplicerad. En kvinna pusslar ihop sin mammas mörka förflutna efter att ett våldsamt överfall i småstaden där de bor avslöjar livsfarliga hemligheter.

Dagens ordspråk:
Ingen är så blind som den som inte vill se.

Trevlig onsdag!

12 reaktioner till “Dags för trädbeskärning / 3 Tips

 1. Vilken bra present Eva fick. Det är inte lätt att beskära äldre träd när de blivit ganska så stora så en rejäl översyn är säkert bra.
  Kakelugnen är verkligen vacker och välbevarad.

  Kram och fortsatt fin onsdag!

 2. Visst är det roligt att se skickliga yrkesmän i arbete! Och vilket fint väder ni har!
  Kakelugnen är verkligen vacker, så skönt att sådant bevaras. Ni har ett så fint gammalt bibliotek. Vi har ett relativt nytt, som ser ut som alla andra nya bibliotek, inte alls lika mysigt.
  Ha det gott, kram, Monica

 3. Vackra bilder från Fröjel också! Spännande att se hur träden får nya möjligheter också.

 4. Jag har beskurit äppelträd några gånger, i grupp under handledning, och har lärt mig att se lite. Här i trakterna skall snart hållas en fem dagar lång kurs (två på våren, en i augusti och två i september) om både ympning, beskärning, identifiering och utställning. Är med på ett hörn, min man som en av hjälpledarna i beskärningen. Vi har själva också cirka 50 äppelträd av varierande ålder. Älskar äppelhösten, mumsar och mumsar och…

  1. Jag minns att min mamma gick på en kurs och lärde sig beskära träd, men själv har jag aldrig gett mig på det, mer än rensat bort något vattenskott här och där. På Stenstugu finns det inte många äppelträd, men de är av den gotländska sorten Stenkyrkeäpplen, och dem är vi rädda om, för godare och hållbarare äpple finns inte.

 5. Det är fantastiskt att se på när arborister jobbar. Det ser så enkelt ut ,men det är det definitivt inte….i varje fall inte om det ska bli snyggt efteråt. Vilken vacker kakelugn! Mysigt att ha den på ett bibliotek. Kram

 6. Som barn var jag ju ofta med och beskar träden på vår tomt, ett mastodont-arbete verkligen men det blev fint när det var klart.
  Skönt att ni har någon som gör det, underlättar betydligt.
  Den kakelugnen var vacker, och gammal, fantastiskt.

  Ha en fin dag.

  1. Det är ett tufft jobb att beskära träd och det var en fröjd att se de där duktiga killarna. Ha det så gott!

Kommentarer är stängda.