Det här var väl onödigt! / Matminne

Jag trodde ju att gårdagens snö skulle töa bort, men icke! Vi hade minusgrader hela dagen igår och som kallast blev det nästan fem minus. I dag får vi påfyllning av snötäcket, men det är ett par plusgrader, så det är väl bara att hoppas att det inte blir liggande så länge. På Gotlandsradion spekulerar man över om det här snöfallet kan räknas som starur nr 1. Vi har ju i och för sig enligt SMHI meteorologisk vår, så varför inte. Förutsättningen för att ett snöfall så här i februari/mars ska räknas som en starur är att man har sett en stare och det säger reportrarna att man redan har gjort här på ön i år. Så nu är det bara att fortsätta räkna. Sju stycken ska det vara innan våren är här på allvar.

I måndags såg jagEfter Stängning och då skulle deltagarna bland annat laga till någonting från ett givet decennium och när man talade om 70-talet nämnde man kassler. Kassler med ananasringar, tomathalvor och broccoli under ett täcke av bearnaisesås är verkligen 70tals-käk. Nu var det ingen som lagade till just det, men jag kommer precis ihåg när jag åt kassler för första gången.

Någon gång i slutet av 70-talet var vi bjudna på lunch till en granne och då blev vi bjudna på just den där gratinerade kasslern. Så gott!!! Det blev en favorit som jag sedan lagade till om och om igen under många år. Nu är det länge sedan, så det kanske är dags för en repris, fast kasslern är inte lika fin nu som den var på den tiden, vad det nu kan bero på. Det kanske är mina smaklökar som ändrats?

Dagens ordspråk:
Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri.

Ha en fin onsdag!

20 reaktioner till “Det här var väl onödigt! / Matminne

 1. Ja, kassler blev verkligen ett uppskattat livsmedel under en lång period och vi hade det relativt ofta. Numera tycker jag inte alls att det är gott och vi tillagar det inte längre. Förmodar att smaken ändras men att man också upptäcker nyare och godare rätter.

  Kram och god onsdag!

  1. Jag har just funderat på om det är man själv som ändrar smak eller vad det kan bero på att något man tyckt vara väldigt gott helt plötsligt inte alls smakar som man kommer ihåg? Kram

 2. Jag har funderat på ”kassler och kassler”. Kassler här är helt obearbetad, men jag har för mig att kassler i butikerna i Sverige är – rökt? Och snö, ja… Måste bara göra ihop ett ”snöinlägg”, har precis tagit några bilder. Hoppas vi nått maximum nu… Våren känns avlägsen… Ha det gott!

  1. Kassler som vi köper i butiken här är lättrökt och kokt. Här har morgonens snö förvandlats en blöt sörja. Jag tog en vända till fots ner på samhället och jag hade behövt gummistövlar. Kram

 3. Det var många år sen (Kanske på 70-talet? *fniss*) vi åt kassler. Rolle gillar inte rökt mat- i någon form – så av den anledningen blir det inte så ofta. Har iaf aldrig lagat det här och det är snart 20 år sen vi flyttade hit…..
  KRAM/Susie

 4. Även här har vi metereologisk vår och vi har inte ens haft någon vinter, utan gick direkt från höst till vår. Inte alls ovanligt här. Idag har vi strålande sol och 10 grader varmt, såå skönt!
  Jag gillar fortfarande kassler med ananas, men håller med om att kasslern inte är så god som förr. Har hört att det kan bero på att kasslern inte röks nu för tiden, utan bara kryddas med ”rökkryddor”? Men jag gör kasslerrätter då och då.
  Ha de så bra, kram, Monica

  1. Oj vilket vårväder ni har, men det blev ganska behagligt här också. Solen tittade till och med fram ett tag och morgonens snö har förvandlats en blöt sörja. Nutidens kassler är så plastig (eller hur jag nu ska uttrycka det) i köttet. Det ligger säkert något i det du säger. Kram

 5. Jag har också en massa onödig snö, suck.
  Kassler åt jag igår men det händer inte så ofta. Jag tror man har pressat ihop köttet på något vis, kanske därför som det inte smakar som förr.
  Trevlig onsdag! Kram.

 6. Det kom ca 5 cm snö i natt och nu har den smält och det är slask. Den kasslerrätten kommer jag ihåg. Äter gärna kassler i olika former men den smakar inte som förr.
  Kramar från oss

  1. Det blev mest slask av vår snö också.
   Jaså du känner också att smaken på kassler har förändrats!
   Kramar till er.

 7. Vi klarade oss bra från ovädret … bara lite snö och det känns onödigt när det var så vårlikt och fint innan.
  Kassler … tycker jag om, men det är stor skillnad mellan olika fabrikat. Kanske dags att återuppliva den gamla klassikern 🙂
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  1. Jag har köpt kassler som inte alls smakat bra, så nu är det väldigt länge sedan jag åt det.
   Ha en fin dag du också1 Kram

 8. Jag vet att vi ofta åt kassler med persikohalvor. Tänk vad matvanorna har förändrats under åren, men det finns alltid några favoriträtter som blir kvar. Kram

 9. Så ni slapp inte undan snön heller. Men nu töar det hej vilt i alla fall hos oss. Såå onödig snö som kom.
  Ja, vem har inte ätit kassler på ananas på 70-talet om man är i vår ålder.
  Kanske dags för e repris för det var länge sen nu. Varma mackor med skinka och ananas var en annan favorit,
  Kram/Kicki

Kommentarer är stängda.