Hartassen

I dag är det Paul och Pål som har namnsdag och just den här dagen är det väldigt viktig att hålla koll på solen och nu sitter jag här och väntar på att den ska visa sig och den bryter faktiskt igenom ganska tjocka moln. I den gamla Bondepraktikan står det nämligen att Om solen lyser så länge på St Pauli dag att man hinner sadla en häst så kommer det att bli ett fruktsamt år – ur en bondes perspektiv alltså. Åke var alltid väldigt belåten om det var solsken på Paul-dagen.

Förr kallade Allnakku den 25 januari för St Pauli dag precis som Bondepraktikan gör, men nu har man ändrat till Harsukkens dag:

En hartass användes i gamla tider för att stryka bort det man skrivit på en griffeltavla. På gutamål har man i stället använt benämningen harsukk. När man säger att man vill kar yvar de me harsukken menar man att det är något man vill glömma.

Innebörden att det är något man vill glömma, känner jag personligen inte riktigt igen, men den är ju logisk med tanke på användningen av hartassen. Fast för mig innebär ”att man har gått över någonting med hartassen” att man varit lite slarvig.

Framtiden ser ljus ut, för nu är himlen blå och solen lyser så fint. Att sadla en häst nu på förmiddagen ska inte vara några som helst problem. Jag var ute och sopade av stenläggningen på terrassen för en stund sedan (det hade blåste in en massa bråte igen 👿 ) och det var riktigt behagligt ute. Jag får nog ta och ge mig ut på en promenad.

Trevlig tisdag!

18 reaktioner till “Hartassen

 1. Efter en grå morgon skiner solen fint även här. ser ut som det blir ett fruktsamt år då … för att sadla en häst tar ju ingen tid 🙂
  Kul att läsa om de lokala orden och dess betydelse Hartass för mig är en slags lyckoamulett – minns att jag fick en av bästa kompisen inför ett för mig svårt prov inför studenten … och den hjälpte mig nog, för det gick bra 🙂
  Nu dags för en promenad även här.
  Kram

 2. Så bra, då blir det ett fruktsamt år här också, för idag skiner solen från en blekt vinterblå himmel! Er Allnakku är väl lite grann som Bondepraktikan, fast på gutemål? Sånt rättade man sig ju efter väldigt noga i bondesamhället! Det finns mycket gammal klokskap i den boken!
  Visst kan man reta sig på allt skräp som blåser in på ens tomt. Vår ena granne har en jättebok och dom blåser in på vår tomt när vinden ligger på från det hållet. Jag räfsade ju i höstas, men nu ligger där en stor hög till…
  Ha en skön dag i solskenet!
  Kram, Monica

  1. Visst är det mycket klokskap i Bondepraktikan och Åke hade stor respekt för den.
   Här vårdar var och en sin täppa, men så finns det ju allmänna ytor också och det där med att räfsa löv är något som de tydligen inte alls känner till.
   Kram

 3. Då har jag lärt mej lite nytt i dag också. Strålande sol och blå himmel så efter promenaden tog jag en kopp kaffe på altanen. Nu är lunchen på gång och idag blir det lutfisk och senapsås.
  Kramar från oss

  1. Det skulle nog att gått att sitta ute och fika, men än så länge får trädgårdsmöblerna stå i förrådet. Kramar till er!

 4. Hej, vi har skrivit om samma sak – men på en aning olika sätt. Och på finska handlar det om att en berusad person skall kunna spänna en häst för en släde, eller ”sela på en häst”, men man selar ju inte på en häst utan att sätta den framför något redskap. Väderrapporten stämde, här är sol, minus 0,9 grader, och igen en gång blankis på gårdsplanen efter plusgrader och småregn igår. Här tar man ingen promenad idag, då får man sjunga ”Så halka vi så småningom…”

  1. Vi har så härligt halkfritt, så det gäller att passa på. Rätt vad det är blir det väl snö och halka igen. Kul att vi har lite olika varianter på dagen.

 5. Vi spände för våra 30 hästar och gasade upp till Visby idag när det var så fantastiskt väder. Det gäller ju att passa på! Dessutom hade TV-reparatören varit här och fixat vår parabol, så man känner sig riktigt glad idag. Nu kan man titta på sina invanda program igen och kl 17 ska jag se serien om medelhavslyxbåten och dess besättning. Gillar den och har nu missat 5 avsnitt vilket grämer mig…..
  KRAM/Susie

  1. Visst har det varit ett härligt väder. Jag förstår att du är glad i dag, för det är jag också.
   Hoppas att du kan se de där avsnitten i efterhand.
   Kram

 6. Det är nog tveksamt om solen visade sig så länge att jag hade hunnit sadla en häst. Inte för att jag har någon men ändå 😉
  Hartassen är också något jag förknippar med något slarvigt men kul att lära sig ännu en betydelse.
  Så irriterande att bråtet vill landa just hos dig.

  Kram och god kväll!

  1. Här hade man kunna sadla många hästar, för det har varit ett härligt väder hela dagen.
   På framsidan är det inga problem, så jag får väl vara nöjd med den då! Kram

 7. Där lärde du mig något nytt. Åke skulle blivit riktigt glad idag. För jag gissar att du hade ungefär lika många timmar sol som vi hade här uppe i norr.
  Ha ha! Jag känner igen det där från många tillfällen. Senast när jag och Lizette kämpade med Helgumannens fiskeläge. ”Bara en bit till”. Visst är det vanligt att det kan gå jättebra en stund och flera bitar hamnar på rätt plats. Sedan kan det gå långa stunder utan någon framgång. Men det är trevlig hobby – både för gammal och ung. Förhoppningsvis drömde du inte om pusselbitar den natten. Hur många bitar är det?
  När jag ser din läckra header tänker jag på att jag har lust att cykla omkring därute. Har läst om att där ska vara extra fint på udden Vivesholm. En vacker grusväg som slingrar sig genom landskapet. Jag har tagit en del kort på ”hotellet” men aldrig lagt in på bloggen. En gång tänkte vi bo i tornet. Men pandemin kom och störde tankarna.
  Kram, Bosse

  1. Pusslet på 1000 bitar, så det tar ett tag innan jag får det färdigt. Hotellet, eller snarare pensionatet ligger på Warfsholmen. Vivesholm är en annan udde där vi var mycket som barn. Vi plockade gullvivor och mamma plockade murklor.
   Kram

 8. Idag har vi ett grått och trist väder och blåser kallt, inte skönt.
  Bondepraktikan den tycker jag om att läsa ur, förstår att bönderna förr följde denna lite mera.
  Hartassen, ett ord som jag inte känner igen så väl, har aldrig använt det.
  Ha det bra.
  Kram!

 9. Hartass har jag själv inte använt att sudda med, men det hade min mamma till hennes griffeltavla i skolan. Däremot hade jag en harsvans dinglande i min skolväska som maskot.

Kommentarer är stängda.