Webbinarium / Gårdagens promenad och Dynamitkällaren

Det är en ganska grå onsdag och jag har suttit och lyssnat på ett webbinarium på förmiddagen, där representanter från Allmänna Arvsfonden, berättat om vilka möjligheter vi (SPF) som förening har att söka medel från fonden, men jag tvivlar på att det är något för vår förening att fundera över. Vad jag förstår måste det finnas en målgrupp i föreningen som har ett specifikt önskemål om någon typ av projekt och som också är villiga att vara med och driva det.

Igår var jag ute på en skogspromenad redan på förmiddagen. Det är så härligt att vi har Barkan så nära när det blåser eller är halt. Det här är ju välbekant skog för mig, för här lekte jag när jag var barn, även om motionsspåret inte fanns på den tiden. Och det är en skog där pappa, eller snarare Klinte Järn & Redskapshandel, hade en dynamitkällare där man förvarade just dynamit och ammunition. Jag minns att jag tyckte att det var väldigt spännande när man fick följa med pappa dit någon gång.

Jag har letat efter den där källaren flera gånger sedan jag flyttade hit till Odvalds, men markerna har förändrats sedan barndomstiden och jag har inte hittat den och jag tror inte att den finns kvar, men jag har hittat en artikel från Gotlands Allehanda från 1932 som handlar om ”En stor sprängmedelsstöld i Klintehamn►Läs mer. Det måste ju ha varit på farfars tid, men jag har hört talas om att det långt senare varit en explosion i källaren och under mitt letande har jag faktiskt hittat resterna av en plåtskodd dörr, som det talas om i den där artikeln. Den låg alldeles bredvid ett stenröse. Den kanske är från dynamitkällaren? Jag kanske skulle ta och se om jag kan hitta den igen och ta med den hem som souvenir.

Det blev en riktigt skön promenad igår och i skogen var det precis lagom fruset i backen och när jag kom ut i Vallekvior var vägen torr och fin. Är vintern så här kan man verkligen stå ut med den.

Nästan hemma igen

Dagens ordspråk:
Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av.

Trevlig onsdag!


20 reaktioner till “Webbinarium / Gårdagens promenad och Dynamitkällaren

 1. Grått här på Västkusten också.
  Intressant med dynamitkällaren. Har inte hört talas om något liknande. Man lär sig fortfarande.
  Så fin sista bild, ser härligt ut.
  Onsdagskramar!

 2. Du har verkligen en trevlig promenadväg i dina barndomstrakter! Precis som jag, där vi bor. Här har jag lekt varje sommar och kan varje liten väg. Men visst har det ändrats här också sedan jag var barn.Då var här ju bara sommarstugor, nu blir det fler och fler året-runt-hus.
  Så intressant med din farfars och pappas dynamitkällare! Du får nog titta igen efter den där dörren…
  Grått och blåsigt här idag, så jag blir inne och bakar matbröd!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Jag ska absolut leta reda på den igen. När jag hittade den fick jag en liten idé om att det var där källaren hade legat.
   Grått och blåsigt här också och jag har just kommit in efter att ha varit ute och krattat löv på baksidan. Jag har inga träd som fäller, men löv får jag ändå.
   Kram

 3. Slutar man trampa faller man av – fyndigt, klokt!
  Lite trist dag har jag också haft, ensamheten tär ibland. Andra dagar är den skön.
  Det går upp och det går ner.
  Kram!

 4. Även jag tittade (lyssnade) på Webbinariet idag.Tror inte heller det är något för oss i dagsläget i vart fall. Jag passade på att klä av granen samtidigt. Jag hade den snett framför datan så det gick bra.
  Kram!

  1. Då har vi lite koll på vad det rör sig om i alla fall. Det var väl skönt att få ut granen nu? Jag var ute ett tag i dag och räfsade bort en massa stora löv som blåst in på min gräsmatta på baksidan.
   Kram

 5. Intressant det där med dynamitkällaren. Hoppas du kan hitta dörren. Jag kommer också ihåg från mina barndomstrakter att det fanns en dynamitkällare och vi barn tyckte det var spännande att gå dit.
  Ha det så bra!

 6. Spännande det där med dynamitkällaren. Måste vara kul att ha nåt sånt att leta efter när du är ute och går i skogen!
  Och det var ett skönt väder efter blåsvädret som var tidigare. Vår parabol som har fungerat så bra sen killen från Roma var här, den lossnade från fästet och vred sig så nu slipper vi bra TV-program ett tag. Men på tisdag kommer han och byter parabolen mot en mindre och bultar fast den. Den gamla har vi haft i 25 år och då var dom så stora. Behövs inte här på landet….. 🙂
  KRAM/Susie

  1. Det är inte roligt när det krånglar med tv och telefon och ni haft lite trassel. Hoppas att ni får parabolen fixad nu. Kram

 7. Härligt ljus i den sista bilden! Jag minns att när min pappa köpte dynamit, så fanns det på gården bakom en vanlig livsmedelsaffär, förmodligen en sån där källare.

 8. Så spännande med en dynamitkällare så det hade verkligen varit roligt om du hittade den. Tycker att det borde finnas spår kvar… Du får rapportera hur det går.

  Kram och god kväll!

 9. Spännande med den gamla dynamitkällaren! En härlig promenad och härligt väder ser det ut som 🙂
  Ha en fin torsdag!
  Kram

 10. Jag förstår du tyckte det var spännande att följa med din pappa. Finns det inget dokumenterat om vad som hände med dynamitkällaren? Du får forska vidare och berätta för oss sen. Kram

  1. Jag har letat, men enligt hörsägen har den exploderat. Jag har letat och letat på nätet efter någon nyhetsartikel, men bara hittat den där från 1932. Kram

Kommentarer är stängda.