På julkalasens tid….

….var Trettondedagen jul en dag för vila och återhämtning, för på Trettondagsafton var vi alltid bjudna till Åkes kusiner vid Bosarve i Fröjel och det var stora kalas med mat och allt vad därtill hör och man kom inte hem förrän sent på natten och sen skulle vi ju i ladugården tidigt morgonen efter, precis som alla andra morgnar.

Julkalasandet började redan på Annandag jul, då en av Åkes andra kusiner fyllde år och sedan följde en lång rad av bjudningar hos släktingar och grannar och så skulle vi ju ha julkalas själva också. Det är synd att man inte har några foton från den tiden!

Jag har gått här och tittat mig omkring och nästa vecka ska det bli ganska skönt att plocka bort julen. Jag var och ryckte i några tomtar och tänkte ta bort dem, men jag behärskade mig. Det är dock helgdag! På torsdag är det Knut och då ska hemmet vara återställt till normalt skick igen och alla tomtar hamnat i julkartongen i väntan på nästa jul. Det enda jag brukar ha kvar januari månad ut är uteslingan.

Det är en solig och fin Trettondag med ganska friska vindar och någon enstaka minusgrad och i natt har det kommit ett tunt lager snö. Jag tror inte att jag går ut på någon promenad i dag, men jag ska ta en vända med bilen lite senare, för jag behöver ta en vända in på Konsum igen. I morgon fyller svärsonen år och då ska det bli kroppkakskalas på Stenstugu.

Dagens ordspråk:
Man bör säga sanningen, men alla sanningar bör inte sägas.

Trevlig Trettondedag jul!

26 reaktioner till “På julkalasens tid….

 1. Är själv inne på att ta bort det lilla julpyntet vi har satt upp i år.
  Det mesta blev ju kvar i sina lådor, men vi väntar nog ett tag till.
  Frugan vill ha granen uppe ett tag till och så får det bli.

  Kalasen avlöpte ju varandra förr i tiden minns jag, alla samlades, släktingar och goda vänner.
  Man tog chansen för firande så ofta man kunde då, trevligt var det ju.

  Tillönskar dig en fin kväll nu Ingrid.

 2. Ni hade ju, förutom alla julkalasen, tre barn i familjen, som alla fyller år i december och tydligen fler i släkten som fyller i januari! Det måste ha varit ett väldigt kalasande! Ja, visst är det tråkigt, att man inte har tillräckligt med foto från förr. Men det var ju dyrt att fotografera då, det skulle framkallas och kopireras…
  Vi har ju ”avjulat”, men slingan på staketet får vara kvar hela januari.
  Soligt och fint här idag också, och temperaturen ligger kring nollan. Får nog bli en promenad senare…
  Ha en skön trettondag!
  Kram, Monica

  1. Det var ju bara är man reste bort som man kostade på sig en rulle film. Vardagen glömdes helt bort och på kalas ville det nog till att det skulle vara jämna år om det skulle bli några foton.
   Tack detsamma Monica! Kram

 3. Vilka härliga minnen! Jag kommer också i håg att det var stora julkalas i samband med trettondedagsafton men så verkar det inte alls vara numera. Jag plockar bort lite pö om pö men gran och ljusstakar får stå kvar ett tag till. Än lyser de upp fint,

  Ha en fin trettondedag jul!

  Kram

 4. Din nya header är så vacker. Så olika vi har levt och det är tjusningen med bloggen. Har inga minnen av julkalas tyvärr.
  Kramar från oss

 5. Vacker header!
  Jodå, här finns minnen av stora julkalas. Största var nog hos min ena faster Meris (mycket ovanligt namn).
  Kram!

 6. Vi har också en strålande fin dag här idag. Alla julsaker är undanstoppade nu och får vila sig till nästa jul. Kram

  1. Jag har just kommit hem efter en tur till Konsum och fy så det blåser isande vindar i dag. Det var helt rätt att ta bilen.
   Kram

 7. Idag skiner solen här och det inspirerade mig till att städa bort julen. Har haft pyntat sedan början på december så nu var jag trött på alla tomtar.
  Det är ju idag som vice männen kom fram så då ska stjärnan ner och att bara ta bort den, det för ju med sig en del så då fick allt stryka på foten.
  Jag har putsat fönstren i vardagsrummet både ut o invändigt trots att det är helgdag.
  Vardag eller helg , det är ingen skillnad just nu känner jag. Är näst intill livrädd för att bli smittad av coronan så livet är trist. Hoppas att det vänder om några veckor.
  Ida blev smittad men trots umgänge med S. Så verkar han ha klarat sig. Jag tror mycket på att 3:de sprutan gör
  nytta.
  Vilken fantastisk amaryllis med hela 4 stänglar.
  Själv fick jag en amaryllis med 2 stänger den första blommade med 4 klockor den andra som börjar slå ut här hela 8 klockor, det har han nog aldrig sett förut.
  Kram

  1. Så skönt att ha nyputsade fönster. Det förstår jag att du njuter av.
   Här är ju ökningen också hemsk, men det har du ju säkert koll på.
   Det ska bli spännande att se hur blommorna kommer att se ut på den där med fyra stänglar. Jag har satt den i vardagsrumsfönstret så att den ska få lite ljus.
   Kram

 8. Det var en fin vintrig header.
  Tack och lov att vi inte haft såna traditioner med så mycket kalasanden.
  Det blir inte ens något idag på min födelsedag.
  Tack för ditt grattis!¨
  Kram/Kicki

 9. Ett synnerligt klokt ordspråk … och din nya header är fantastiskt fin!
  Här är de få julsakerna undanplockade redan … det gick fort 🙂
  Kram

 10. På Trettondagen kom min farbror (pappas bror) med fru till oss för mat och trevlig samvaro. Då hade faster med sig den stora glasburken med inlagda Västeråsgurkor. De odlade gurkor på sin kolonitomt. Burken återlämnades sedan vid ett besök där på sommaren och sedan upprepades proceduren år efter år. En fin tradition.

  Jag tänker alltid att jag ska införa en Trettondagstradition i mitt liv med Epifaniakaka. Har till och med köpt en kakform för ändamålet. Men jag jobbar ofta på helgen och i år är det verkligen inte aktuellt med varken fester eller kalas. Sjukhusen, inte minst intensivvårdsavdelningarna, svämmas över av covid-patienter och idag gick Region Jönköping upp i stabsläge på grund av platsbristen. Läste att åtta regioner just nu är i stabsläge. Hur ska detta sluta?! Suck!

  Kram

  1. Alla familjer har nog någon sån där speciell tradition.
   Man kan verkligen fråga sig hur det här ska sluta. Som vi gladdes åt att få börjar återgå till ett mera normalt leverne så är det lika illa, eller värre än förra året.
   Kram och trevlig lördag!

 11. Mycket njutbar header. Vilka intensiva julhelger du och Åke hade. Måste varit tufft att ta sig upp på morgonkvisten och kila iväg till ladugården. Jag känner igen det du skriver om att film inhandlades bara till de större händelserna. Synd i efterhand.
  Du får ha det så trevligt på kroppskakskalaset idag.
  Kram, Bosse

  1. Jag tycker att båtarna är så vackra där de ligger i snön och det är från Mulde Djauvik, ”vår” strand. Kram

 12. Tomtar läste jag som tomater
  tänkte varför rycker du i tomaterna
  Hemma när jag var liten var det nog inte så många kalas
  Vi åt hos varandra under julen men sedan ingenting
  Sedan flyttade vi från släkt o vänner och då blev det ännu mindre

  1. När jag var barn umgicks vi med fastrar och farbröder på helgerna och alla årsdagar och namnsdagar firades. Sen när jag kom till Stenstugu så var släkten där väldigt tight, så många kalas blev det.
   Kram

Kommentarer är stängda.