Jag tittade ut och fick se….

….mannen på taket! Där gick han lugnt och stilla längs hela taket, förmodligen för att kolla någon takfläkt. Även om det finns ett skyddsräcke så är det uppenbarligen en man som inte lider av höjdskräck.

Det finns många klassiska filmtitlar att referera till; Mannen på taket i dag och I dimma dold i söndags.

I dag är det Rut som har namnsdag och jag känner flera som heter det; både släktingar, grannar och andra bekanta och det är kanske inte underligt att många äldre kvinnor har det namnet, för enligt Wikipedia var namnet Rut år 1900 på 12:e plats på listan över de populäraste namnen bland nyfödda flickebarn. För min del är det främst min svärmor Rut som jag tänker på den här dagen. Hon kom från Deje i Värmland och min svärfar Adolf, från Stenstugu på Gotland, träffade hon i Boston där de båda hamnade när de emigrerade till USA. Jag har skrivit om dem och deras liv tidigare så jag ska inte upprepa mig, men om du vill kan du läsa om dem HÄR.

Dagens ordspråk:
Ingen vet vad han förmår förrän han har försökt.

Grattis alla Rutor!

20 reaktioner till “Jag tittade ut och fick se….

 1. Tomtar på loftet är det ju inte så mannen på taket är nog bäst!
  Hoppas du vågar dig ut i solen trots halkan.
  Klem!

  1. Klockan är halvett och jag kom just in efter en Klinterunda. Det var riktigt skönt och inte alls halt. Nu är det dags för lunch! Kram

 2. Jag hade en moster, som hette Rut i mellannamn, men numera är det nog inte många som kallar sina små flickor för Rut. Jag minns historien om hur dina svärföräldrar träffades – det var långa resor på den tiden! Lite romantiskt!
  Vilken modig man du såg på taket – det skulle jag aldrig kunnat; har svår svindel.
  Dimmigt och flera plusgrader här igen, SÅ trist väder!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Jag känner inte till några yngre som heter Rut, men en lång rad tanter.
   Ja tänk vilka äventyr det gav sig ut på. Vad är våra charterresor jämfört med det?
   Kram

 3. Nu för tiden är vi båda höjdrädda – jag har alltid varit det, Rolle sen han blivit så vinglig – så det är jätteknepigt när nåt högt upp ska fixas. Men vi hjälper varandra så gott det går….. 🙂
  Läste berättelsen om hur din svärmor Rut hade det. Inte alltid så trevligt kan jag tänka mig. Men vad tuffa dom var som åkte till USA, synd bara att din svärmor inte fick åka tillbaka – fast då hade väl du och Åke aldrig träffats…..!? 😦
  KRAM/Susie

  1. Ja, tänk vilka äventyr det gav sig iväg ut på, men hade man det för uselt fanns det väl ingenting annat att göra än att söka lyckan någon annanstans.
   Det var tur för mig och Åke att de blev kvar vid Stenstugu. ♥
   Kram

 4. När jag för cirka 30 år sedan berättade för skolans vaktmästare Ruth att jag varit på ett dop där flickebarnet fått namnet Ruth Irene Alexandra började 60-åringen nästan gråta ”Att någon vill kalla sitt barn Ruth idag, det bästa jag hört på länge…”

  1. Alla ”gamla” namn verkar komma tillbaka, så rätt vad det är kanske även Rut blir modernt bland småflickor.

 5. Säkert kommer även namnet Ruth tillbaka som så många andra namn gjort. Själv hade jag en faster som hette så. Läste nu om din svärmor, en intressant läsning. Det var nog inte så lätt för henne att lämna livet i USA men tur för dig…God fortsättning på nya året!

  1. Alla gamla namn kommer tillbaka verkar det som och så blir det kanske med Rut också eller också har den nya definitionen av Rut förstört det som förnamn?

  1. Det hade de minsann och speciellt svärfar var stolt över sina vändor till Amerika och svängde sig gärna med amerikanska uttryck. När han svarad i telefonen sa han t ex: ”De mi”.
   Kram

 6. Ser lite farligt ut när han går där uppe hoppas han har säkerhetssele. Rut känner jag igen som heter.
  Sol från klarblå himmel idag så det blev en lång promenad.
  Kramar från oss

  1. Det hoppas jag också att han hade, men jag tror faktiskt inte det.
   Jag tog mig också en skön promenad i solsken.
   Kramar till er!

 7. Isses! Vilken modig man! Inte ens i min krafts dagar hade jag vågat kliva omkring så där på ett hustak. Möjligen krypande – men nej förresten, tror inte ens det. Tur att det finns de som törs. 🙂
  Jag hade flera personer i bekantskapskretsen som hette Rut, men faktiskt ingen nu levande. Jag är dock ganska säker på att det är namn som kommer ges till små flickor inom en sant framtid. Släktens senaste tillskott heter Signe och Svea…
  Ha det gott!

  Kram
  Gigi

  1. Jag är inte speciellt höjdrädd. Jag har t ex skrapat och målat plåttaket på Stenstugu, med ordenlig skyddsutrustning, men i alla fall.
   Signe och Svea är också namn som man knappast döpte någon till på 60-70 talen, men nu förkommer det minsann.
   Kram

 8. Jag hade inte velat vara mannen där på taket för numera klarar jag inte av höjder. Om han hade halkat kunde det slutat illa.

  En av min mammas bästa väninnor hette Rut. Än så länge är namnet ovanligt men jag tror att det kan komma igen inom kort faktiskt. Det är ett kort och bra namn.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är Rut ett kort och bra namn, men vi har ju kopplingen till rut-avdrag nu, så jag har svårt att tro att det kommer att bli populärt igen.
   Kram

 9. Spännande läsning! Tänk vilket slit och släp. Men tur för dig att de blev kvar i Sverige. Annars hade du väl inte träffat Åke.

  Kram

Kommentarer är stängda.