Kyrkogårdsrunda

Vi har fått njuta av ännu en solig och fin vinterdag med sju plusgrader och nästan ingen blåst.

Jag satt i godan ro vid köksbordet i förmiddags och lyssnade på Melodikrysset, som i dag var helt i nivå med mina musikkunskaper. Jag behövde inte ens använda mig av google för att lösa det och när programmet var slut fyllde jag i krysset och skickade in det.

Sedan åkte jag till Konsum och hämtade ut mitt paket och så tog jag mig en kyrkogårdsrunda och tände ljus inför den sista adventssöndagen. Det var jätteskönt ute, speciellt på Fröjel kyrkogård där det ofta blåser, men i dag njöt jag verkligen av att gå runt där och titta.

Nu har jag ätit lunch och är mätt och belåten och den stora portionen jag fick från Kustgrillen räcker mer än väl till ett mål till. De sista julklapparna är inslagna och nu känns det som om jag kan fira helg.

Nästa vecka startar med en shoppingtur till Konsum och listan på det som ska inhandlas börjar bli lång, så det är bara att hoppas att jag kan få tag i allting här i Klintehamn. Anjovisen är visst redan slut! Nu ska jag personligen inte ha just ansjovis, men det finns andra i familjen som har fått på sin lott att gör en Jansson till julaftonskvällen. Det fick bli en Visbyresa för att få tag i den eftertraktade fisken. Man får nog vara på hugget på måndag morgon!

Dagens ordspråk:
Allt vatten vill till havet.

Trevlig lördag!

27 reaktioner till “Kyrkogårdsrunda

 1. Så skönt för dig, att det blev en så fin dag hos er! Visst får man lite extra energi när solen lyser?
  En fråga: Vad är Stiglucka? Det ser ut som ett litet hus…
  Här är det åter igen en helt grå dag, men 8 plusgrader och nästan ingen vind, så det blev en strandpromenad!
  På tisdag, när vi har städning här, ska vi åka och köpa de sista julklapparna, till de minsta barnbarnen och så ska jag baka klenor, annars är nog det mesta klart inför julen!
  Ha en skön fortsatt lördag, kram, Monica

 2. Så fint det är på kyrkogården! Vi får passa på att göra ett besök i veckan vi med.
  Här är alla klapparna i hamn nu och jag satsar på att slå in resterande nu i eftermiddag. Vi har handlat hem en hel del och yngsta dottern knep dem sista burkarna anjovis i butiken så Jansson blir det. Dock räknar jag med att vi behöver komplettera med en del som mejeri samt frukt och grönt.

  Kram och god lördag!

  1. Vilken tur att ni fick tag i ansjovis. Här fick sonhustrun köra 7 mil för att få tag i några burkar.
   Jag är färdig med julklapparna nu och det känns bra.
   Kram

 3. Tydligen är ansjovis en bristvara i år, enligt personalen på vår butik. Man kan ju byta ut ansjovis mot ansjoviskryddad sill i ”värsta”fall till Jansson.
  Visst vill man helst ha ansjovis men det är ju ändå ett mycket litet bekymmer att vara utan, jämfört med alla andra bekymmer i världen.

  1. Jag tänkte annars att nästan måste gå att använda matjesill. Du har så rätt – det finns större bekymmer i världen en bristen på ansjovis. Trevlig helg!

 4. Så skönt att du är redo för helg! Så är det här också. Vi har inte pyntat så mycket som tidigare. Vi hoppar över julgranen i år. Vi har planerat var hos dottern, men vi får se hur det går med förkylningar, Covid 19 etc. Du får ha en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

 5. Tur att man varit förutseende och inhandlat ansjovis i god tid. Det blev en skön promenad på förmiddagen före skidskyttet.
  Kram

 6. Jag har alltid tyckt att det är fint att gå runt på kyrkogårdar och läsa på gravstenar.
  Jag har mina föräldrar begravda i Vårgårda, alldeles för långt bort för att åka till graven, så den sköter kyrkan om. Min Sigge finns i Minneslunden så där är bara att vara och meditera.
  Gott när man får mat som räcker i dagarna två.
  Kram!

 7. Så vacker bild av stigluckan i Fröjel! Jag åt ju Jansson i veckan och har en extraburk hemma, men det var väldigt olika. I vanliga affären är det helt slut, men på coop fanns det många burkar när jag handlade. Här är det rätt avslappnat.

  1. Carina sa att på Konsum i Klintehamn sitter det en stor lapp med beskedet att ”Anjovisen är slut i hela Sverige”.

 8. Vi kan ju inte besöka nån kyrkogård där våra anhöriga ligger. När vi bodde i Stockholm så såg vi Brännkyrka Kyrka från huset så alla våra anhöriga finns där. Istället så tänder vi lite speciella ljus för dom.
  Visst har vi mat så det både räcker och blir över, men maten gör ju ingen jul även om man måste ha vissa rätter – annars blir julen ännu tråkigare
  Min kusin Fredde ringde idag från Värmland dit han flyttade för 30 år sen. Först pratade han och jag i en halvtimme, sen var det Rolles tur och dom pratar alltid om musik så då ska det lyssnas också, vilket tar ännu längre tid…..
  Fredde och jag pratade om hur trevligt och kul vi brukade ha när alla i hela STORA släkten alltid träffades på julafton. Nu är det bara Fred, min kusin Monica och jag kvar av alla. Oftast träffades vi i Liljeholmen hemma hos oss när vi var barn, eller senare i Nybohov hemma hos mina föräldrar när dom flyttat dit. Sen på 70-talet när vi köpt hus övergick vi till Örby hos Rolle och mig – och jag lovar att vi hade trevligt. Jag har aldrig haft hemlängtan till Stockholm, men gissa om jag saknar våra fester – och då framförallt dom helt underbara jularna…..
  KRAM/Susie

  1. Jag har ju sån tur som har mina tre barn på när håll, så vi firar tillsammans på Stenstugu. Maten hjälps vi åt med – jag ska t ex ha med mig gravad lax och inlagd sill. På juldagen är skaran decimerad eftersom några firar den dagen på annat håll, men de övriga kommer hit och äter juldagslaxen och ris á la Malta här hos mig.
   Kram

 9. Glömde att tala om att jag gör alltid Janssons på Coops matjesill. Och av en specialist på Janssons – Min pappa, Gösta Jansson – så var det den godaste han ätit. Att Rolle gillar den är ju naturligt, men pappas lovord var mer värda…..
  KRAM/Susie

  1. Precis så tänkte jag – finns det inte ansjovis måste det gå lika bra med matjesill. Kryddningen är ju likande.
   Kram

 10. Hos oss är det Bo, min svärson, som står för tillagningen av Janssons frestelse. Min andre svärson blandar till mumman och egentligen hade det räckt bra för min del, men det finns ju andra som vill ha skinka och brunkål också. Det faller på min lott att fixa. Kram

 11. Så fint på kyrkogården!
  Anjovisbrist har varit ett problem i flera år så det bästa är väl att köpa den redan tidigt på hösten. Jag har faktiskt några burkar hemma så jag kan göra Jansson.
  Lycka till med dina inköp!
  Kram

 12. En fin dag … och fina bilder från kyrkogårdarna.
  Jag hörde rykten om att ansjovisen kunde ta slut, så jag inhandlade två burkar redan för en månad sedan 🙂
  Ha en fin adventssöndag!
  Kram

 13. Vi tyckte nog att Melodikrysset var för lätt i går. Roligare när man måste klura lite. I kväll ska gubben sjunga på julkonserten i kyrkan och i morgon bitti startar vi tidigt mot Trosa. Vi ser fram emot att få rå om familjen i flera veckor. (Hoppas att de tycker likadant). Nu önskar jag dig en riktigt fin jul och en bra början på det nya året. Kram från Kerstin

  1. Jag brukar alltid stupa på något gruppnamn, men med hjälp av google går det oftast att klura ut det.
   Ha en riktigt härlig jul! Kram

Kommentarer är stängda.