December är här med Trisskalender och Saffranskaka

December månad har startat med en ganska ljus och fin onsdag, men några snöflingor yr omkring då och då och i varje nyhetssändning i radion varnar man för att blåst och snö och trafiksvårigheter väntar. När jag hade morgonpysslat färdigt åkte jag därför och veckohandlade medan det ännu var ”fagart”.

Första luckan i adventskalendern är öppnad och i dag var det en trissruta förutom symbolen. Skrapet gav dock ingenting, men det var väl inte något jag väntat mig heller. Kransen innebär i alla fall en först chans på 300:-, nu fattas det bara två kransar till.

När Krister gick i skolan här i Klintehamn skulle det anordnas en försäljning för att få in pengar till en klassresa och föräldrarna var inkallade för att hjälpa till. Jag fick på min lott att baka ett par mjuka kakor och receptet jag skulle följa var Mormors saffranskaka.

Jag tyckte att den kakan var så god, att jag sedan dess har bakat den vartenda år inför advent. Förra helgen blev det inte av, för jag hade inte fått hem någon saffran, men i dag kom jag ihåg att köpa det och nu står det en form i ugnen. Lussekatterna jag köpte i lördags på julmarknaden är uppätna, så det passar bra med påfyllning av kaffebrödet. Här följer receptet om du skulle vilja prova på det:

Mormors saffranskaka

 • 2 ägg
 • 3 dl socker
 • 200 gr smält smör
 • 1 pkt saffran
 • 1½ dl mjölk
 • 4 dl mjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2-3 dl russin

Vispa ägg och socker, mortla saffranet med en sockerbit och häll över mjölken. Häll i saffransmjölken och smöret i äggsmeten och tillsätt mjöl, bakpulver och russin. Grädda kakan i 175 grader varm ugn ca 1 timma. Sikta över florsocker innan den serveras.

Lycka till!

Dagens ordspråk:
Den sten man inte kan lyfta ska man låta ligga.

Trevlig onsdag!

13 reaktioner till “December är här med Trisskalender och Saffranskaka

 1. Saffranskaka låter gott. Det får vi testa nu till jul. Idag är jag så gott som insnöad. Kom inte ut med bilen idag, för jag orkade inte göra vid hela ingången. Kram

  1. Här ska bli ett riktigt busväder i morgon och då måste jag ut och köra. Hoppas att jag inte missar julbordet med SPF. Kram

 2. Här har vi minsann inte haft något solsken idag, det har varit mörkt och regn hela dagen! Tur att jag hann räfsa färdigt igår!
  Saffranskakan låter jättegod, den ska jag nog prova att göra! men jag hoppar över russinen, gillar inte russin i kakor.
  Spännande med din Triss-kalender, chans att vinna varje dag?!
  Ha en skön onsdagskväll, kram, Monica

  1. Här snöar och blåser det för fullt nu i kväll. Njaa, trissdragning är det bara några gånger, annars ska man samla symboler och när man fått tre likadana vinner man. Bäst är 3 tomtar, få vår man en miljon.
   Kram

 3. Den kakan ska jag testa att baka. Jag har mycket saffran hemma, för apoteket sålde ut för 5 kr påsen (½ g) för länge sen och jag köpte alla dom hade kvar, 10 st tror jag.
  I morgon kan jag köpa Kockens saffran på Lidl för 5 kr (ordinarie pris 13 kr).
  Men vi har handlat idag, så det blir nog inget saffran från Lidl den här gången.
  Kram/Kicki

  1. Jag tyckte att 2 pkt för 25:- på Konsum i dag var ett bra pris och så lyckades jag handla för över 500:- och då fick man en ask Paradis.
   Kram

 4. Tack för påminnelsen! Dags att skrapa vår kalender som gärna får bjuda på en högvinst. Nu har jag inga större förhoppningar i och för sig men vi är inte lottlösa.
  Saffranskakor är alltid goda så kanske ska jag testa ditt recept. Gör i alla fall en notering om det.

  Kram och god kväll!

  1. Det är lite kul med spänningen i alla fall. Det sätter lite krydda på tillvaron.
   Prova gärna, för den blir god!
   Kram

 5. En annan dag testar jag nog din kaka, lät väldigt gott! Jag skrapade också, jag vann inte heller, men fick en tomte! Bara två kvar då…

  1. Det bästa med den är att den håller sig god så länge och nästan blir bättre när den får stå till sig lite.
   Kram

Kommentarer är stängda.