Vet du vad en lummlärka är?/Uppdatering

I dag kan man läsa i Allnakku att det är Lummlärkars dag och så här förklarar man det konstiga ordet: Lummlärka är en liten flaska med brännvin som man kan ha i lummu, fickan. Den kallas fickplunta i Sverige.

Lummlärka är ett ord som vi aldrig använt, men när jag funderade på det kom jag på att Åke ju faktiskt hade en fickplunta. Vart kunde den har tagit vägen?

Jag har en Åkegömma och när jag inventerade den hittade jag minsann fickpluntan bland många andra saker som jag inte nänts kasta. Det är ju många år sedan den var i bruk och den såg lite fläckig och ful ut, men jag skruvade av locket och minsann…. den var inte tom, utan innehöll en skvätt sprit, förmodligen vodka.

Det är solsken i dag, men det ska bli kortvarigt, så jag ska snabba mig på och åka till Konsum och köpa gravljus och sedan ska jag åka till Klinte och Fröjel kyrkogårdar och göra lite vinterfint. Tittar på SMHI:s prognoser är det bara regn som väntar.

Dagens ordspråk:
Medgång gör vänner, motgång prövar dem.

Trevlig torsdag!

Uppdatering 22:01: Jag fick en kommentar från elle2018 och där skriver hon: På norska heter fickplunta lommelerke. Ordet lerke påstås komma från Fredrik Georg Lerche, en fylltratt och festarkompis till diktaren Henrik Wergeland född på 1800-talets början. – Kan det vara så att lärka i gutamålsordet lummlärka är lånat från Norge? Det är sånt här som gör det så roligt och intressant att blogga!

8 reaktioner till “Vet du vad en lummlärka är?/Uppdatering

 1. Nej, det ordet kunde jag inte! Jag gissade på ficktjuv innan jag läste din förklaring!
  Det påminner mig om, att jag en gång för många, många år sedan köpte en ”flick-plunta” till min storasyster. Vi gjorde vandringar på Skåneleden och låg i tält och när vi vandrat färdigt för dagen firade vi med en liten klunk ur flickpluntan (som innehöll whisky). Vilka minnen…
  Den lilla röda saken uppe till vänster i din bild – är det en tidig mobiltelefon?
  Lite soldis här idag, så nu får det bli en promenad!
  Ha en trevlig dag, kram, Monica

  1. Nej den röda saken är ett Gameboy och Åke spelade Tetris på det. Han var en hängiven spelare och det där spelet har varit med Europa runt. Från varenda resa har jag kort av Åke när han sitter djupt försjunken i sina försöka att ”få raket”.
   Kram

 2. Ett härligt ord! Lärka i det där sammanhanget är bara för bra! Och dessutom gav du idé till ett inlägg i OrdOdlarens språklåda! Det kommer när det kommer, det är inte alls bundet till tid eller årstid…

 3. På norska heter fickplunta lommelerke. Ordet lerke påstås komma från Fredrik Georg Lerche, en fylltratt och festarkompis till diktaren Henrik Wergeland född på 1800-talets början.

Kommentarer är stängda.