Tänk att november kan vara så fin

I dag har det varit ett helt fantastiskt skönt vänder, med nästan ingen vind och ett härligt solsken. Jag kollade på termometern nu och det är nästan 10º. Nu är klockan nästan två och igår var det så mörkt inne så dags så jag tände lamporna, i dag är det ännu en blek sol som gör att det är ljust både ute och inne.

Jag åkte iväg till Konsum direkt när jag var färdig med frukosten, för jag skulle ju köpa ljus till gravlyktorna och sedan körde jag till Klinte kyrkogård. Där höll man på med att blåsa löv, men på vår grav hade man inte varit ännu så jag fick ta en kratta och röja lite bland lövhögarna.

Jag hade egentligen tänkt köpa batteridrivna ljus, men de enda de hade på Konsum var så stora att de inte gick ner i mina gravlyktor, så det fick bli vanliga i år också. Det är lite knepigt med levande ljus när det blåser så dant som det gjort i höst, men det kanske ändrar sig nu.

I familjegraven ligger farmor och farfar, min farbror Knut som har en minnessten till vänster om den stora stenen och till höger ligger mammas och pappas minnessten. Mamma sa alltid att familjegraven inte betydde så mycket för henne, men hon skötte den omsorgsfullt och jag försöker så gott jag kan också, men vi betalar en liten summa varje år till kyrkogårdsförvaltningen för att de ser till att vissna blommor tas bort och planteringslådan är också deras.

När jag var färdig på Klinte kyrkogård åkte jag till Fröjel där vi har två gravar. Sedan jag kom till Stenstugu har jag skött dem. Ja i början gällde det ju bara den första graven, men det blev en vanligt lördagsrutin på somrarna att åka till kyrkogården med blommor och att vattna.

På den tiden fanns det en lanthandel i Fröjel också strax söder om kyrkan, så sommartid brukade jag passa på att åka dit och handla i samband med kyrkogårdsbesöket.

Här ligger Åkes farmor Emma och hans farbror Gustaf. Gustaf som också bodde på Stenstugu när jag kom dit.

När jag kom hem var det dags för lunch, som i dag blev potatisplättar med bacon och lingonsylt. Sen gick jag ut en vända till soprummet och så tog jag in de sista stolarna från uteplatsen och skurade av stenläggningen. Egentligen hade jag tänkt åka och handla efter lunchen, men det fanns ingen parkeringplats ledig när jag kom hem, så jag satte in bilen i garaget och nu ids jag inte ta ut den. Jag väntar med att handla tills i morgon.

Ha en fin fortsättning på torsdagen!

14 reaktioner till “Tänk att november kan vara så fin

 1. Så soligt det är på dina bilder. Hos mig är det jämngråts och lite dugg. Jag läste om lummelärka. Det hade jag aldrig gissat på. Jag trodde det var en slags fågel och att den gillade lummer. Kul med dialekter. Kram

 2. Vi har också ett avtal med kyrkogårdsförvaltningen som sköter vissa grundläggande uppgifter vilket jag tycker är sköt. De plockar bort vissna blommor, lägger granris, klipper gräs och annat samt rensar rabatterna. Visst kostar det en slant men det är värt det. I morgon blir det besök för vår del.

  Kram och god torsdag!

 3. Idag har vi haft sol och det gick att sitta på altanen en stund. Fick ett minne på facebook från 2017 och då var det 1 dm snö.
  Kramar från oss

 4. Så härligt för dig med en solskensdag och så skönt att gravarna är omskötta! Vi har skötsel av kyrkogårdsförvaltningen av våra familjegravar.Jag är ingen ”grav-människa” men man vill ju att det ska se prydligt ut.
  Undras om dina potatisplättar är detsamma som mina rårakor? Riven potatis, lök och ägg blandas och stekes som plättar. Ätes med bacon o lingonsylt. Jättegott!
  Här blev det en grå dag, men en promenad blev det i alla fall!
  Ha en skön torsdagskväll, kram, Monica

  1. Mina potatisplättar baseras på överblivet potatismos, som jag har i ägg, en aning mera mjök och lite mjöl i. Ibland gör jag rårakor med bacon och lingonsylt också, men då bara på riven rå potatis.
   Kram

 5. Här har det varit grått och regnigt men det får väl gå.
  Har också en del gravar jag ska titta till i det närmaste, det sköts av några men lite vill man ju ändå engagera sig så länge man nu kan,

  Ha en underbar avslutning på kvällen Ingrid.

 6. Efter en mulen morgon kom solen och det blev riktigt fint väder även här. idag ska jag åka till mammas minneslund i Skärblacka och sedan till minneslundarna vid två olika kyrkor i Norrköping. I morgon åker sönerna och jag till minneslunden i Risinge och tänder ljus hos Lasse.
  Kram

 7. Vackra bilder du har tagit och det syns så fint att solen lyser.
  Det är en hel del pyssel med gravskötsel, ser att det är mycket fint på de som du visar.
  Potatisplättar, så gott det låter, det var jättelänge sedan jag åt det.
  Önskar dig en trevlig helg.
  Kram!

Kommentarer är stängda.