Nytt att läsa

Efter en solig och fin måndag blev det en kylig kväll med frost och på himlen lyste en stor gul måne, men när det var dags för mig att gå till sängs hade månen försvunnit bakom molnen och det var plusgrader igen. Det blev ett riktigt väderomslag och i dag är en det ganska gråmulen tisdag och enligt SMHI ska det bli regn.

Jag har tagit vara på en hög med strykning på förmiddagen. Inte för att det blir så mycket av den sorten numera, men sedan jag blev ensam bryr jag mig inte om att gå till tvättstugan för att mangla ett par lakan och några handdukar, utan jag klämmer till dem med strykjärnet.

När jag var färdig med strykningen var jag ute och kollade om lådan med Millonbells klarat gårdagskvällens kyla och det hade den. Den verkade helt obekymrad över att det varit ett par grader kallt.

Nu ska jag ta och gå och sätta in en ugnspannkaka och efter lunchen sätter jag mig med en bok som vår ”husbibliotekarie” var inne med igår kväll: Boken heter 1795 och är skriven av Niklas Natt och Dag. Boken är den tredje och avslutande delen i hans Bellman noir-trilogi. Jag har läst de andra två (1793 och 1794) också och tyckte att de var väldigt bra, så den här läsningen ser jag fram emot.

Likt ett skadskjutet djur stryker Tycho Ceton runt i staden mellan broarna, medan han filar på en plan för att återta den glans han förlorat. Han ska ställa till med ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm.

Den som satt sig i sinne att stoppa honom är Emil Winge. Men denne känner hur stödet för hans jakt börjar tryta. De paranoida myndigheterna har viktigare saker att ägna sig åt, och hans vapendragare Mickel Cardell är upptagen av en egen jakt efter Anna Stina Knapp……..

Visst låter det spännande!

Dagens ordspråk:
Den som köper allt han ser, han får gråta, när andra ler.

Trevlig tisdag!

14 reaktioner till “Nytt att läsa

 1. Så härligt med en ny bok! Det låter som den var skriven med ett lite gammaldags stilspråk, som passar för tiden den skildrar! Trissar upp spänningen…
  Så fina dina million bells är fortfarande! Nej, ljusa, svala miljöer har vi inte här heller. jah hade vår dipladenia inne i huset förra vintern och ska försöka ha det i år också, men det är inte idealiskt. Och den är så STOR!!!
  Grått och trist här idag också, vi får se om det blir någon promenad
  Ha det så bra, kram, Monica

  1. Han skriver verkligen med en teknik som man inte är van vid, men det ger den speciella stämningen.
   Här blev det lite lätt regn fram mot lunch, så jag har hållit mig inomhus.
   Kram

 2. Jag har nyligen lyssnat klart på 1795, så bra uppläsare och jag gillar verkligen författarens språk. De två första böckerna var bättre än den här i mitt tycke.
  Snö skulle fi få idag, men det blev regn.
  Kram/Kicki

 3. Härligt att de små petuniorna klarat kölden … nu kan de kanske blomma ett tag till.
  Jag har läst bägge föregångarna och ska läsa den här också – gillar dem verkligen!
  mulet och tidvis lite regn här idag … och mer regn skulle det visst bli.
  Önskar dig en fin eftermiddag!
  Kram

  1. Det ska bli spännande att se hur länge petuniorna kan hänga med. Han skriver verkligen bra Niklas Natt och Dag. Kram

 4. Jag har läst de två första och de var bra men ibland tyckte jag att det blev ”för mycket” så jag tror faktiskt att jag avstår den.
  Härligt att blommorna tålde temperaturen men ibland är de tåligare än vad man tror.

  Kram och god kväll!

  1. Jag trodde ju att alla petunior var känsliga för kyla och inte allt var några perenner, men jag hade tydligen fel. Kram

 5. Spännande med den nya boken. Förstår att du fick en finfin lässtund.
  Här har vi också haft växlande väder, ibland så kyligt och nästa dag, varmare. Idag plus 10 i morse och regn av och till.
  Svårt med blommor att veta om de tål lite kyla. Jag är jättedålig på det, men kollar på nätet.
  Hoppas att du har en finfin onsdag.
  Kram!

 6. 1795 står i min bokhylla och väntar på att bli läst! Ska bli spännande att ta tag i den.
  Kram Inger

Kommentarer är stängda.