Minne av en ”Matskute”

Det är en ganska blåsig och grå lördag och jag har slösat bort hela förmiddagen genom att sitta och lyssna på Melodikrysset, men jag fick lön för mödan, för jag lyckades fixa uppgiften och har sänt in lösningen. Jag brukar annars stupa på något konstigt gruppnamn, så det var nog ovanligt lätt i dag.

I Allnakku kan man i dag läsa att vi ska fira Matskutes dag:

Matskute betyder numera matsäcken eller matlådan. Om man tar för vana att beräkna en extra portion när man ändå lagar mat, och sedan inte slänger något utan fryser in resten direkt i en matlåda, så är en matskute färdigt.

Åke jobbade extra som stuveriarbetare i hamnarna på Gotland när han var yngre och det var svårt att få någon lön från gården. Han trivdes med det och även sedan vi tog över Stenstugu och han fick ansvar för driften, åkte han i väg och jobbade någon dag då och då. Mest i Klintehamn, men även i de andra lanthamnarna på ön, från Slite till Burgsvik.

I början använde han en mattermos när han behövde ha lunch med sig, men sen fick man värmeskåp i bodarna och då skulle en matlåda införskaffas, men det tog ett tag innan det blev av och under tiden använde vi ett par emaljerade burkar, som jag fått med mig hemifrån. Jag hade flera stycken och använde dem till lite av varje och en gång gick det totalt snett.

Åke var och jobbade och jag skulle baka, men när jag skulle ta fram min gula emaljerade burk med ister, upptäckte jag till min förskräckelse att den inte alls innehöll det jag väntat mig, utan där stod burken med Åkes lunch. Jag hade packat ner fel burk! Som tur var jobbade han i Klintehamn, men jag hade inget körkort ännu, så det var bara att ringa till basen där och säga till honom att Åke skulle ta ut isterburken ur värmeskåpet och komma hem och äta lunch i stället. Sen köpte vi omgående en riktig matlåda, så att det inte skulle bli flera missförstånd. Tänk om han kommit in till lunch och tagit fram burken med smält ister – vad hade kompisarna tänkt och sagt?

Förra helgen skulle det normalt ha varit Klinte Marknad, men 2020 blev det ingen marknad alls och i år kör man en lättvariant – en Matmarknad, som jag ska gå och ta mig en titt på i eftermiddag. Den startar inte förrän klockan tolv och arrangörerna vädjar till besökarna att inte komma alla på en gång, så jag kan lugnt äta lunch innan ger mig ut i blåsten.

Dagens ordspråk:
Knepen är många, bara man förstår att bruka dem.

Trevlig lördag!

9 reaktioner till “Minne av en ”Matskute”

 1. Det är så roligt att få höra om alla gotländska ord, som man knappt kan gissa vad de betyder här! Nu kan man inte låta bli att skratta lite åt isterburken, men jag kan tänka mig din förskräckelse när du hittade Åkes matlåda istället för isterburken!
  Matlåda hade jag med mig de sista 10 åren, när jag jobbade i Lund och vi bodde i Höllviken, men den innehöll alltid smörgåsar, som maken gjort till mig. Alltid lika spännande att se vad han hittat på!
  Trevligt att gå på matmarknad! Du kanske hittar något gott att ta med dig hem?
  Här är det så grått och dystert idag, att det nog inte blir någon promenad.
  Ha det så trevligt på marknaden, kram, Monica

  1. Jag hade också en arbetskamrat vars make fixade hennes matlådor. Jag måste säga att jag blev lite avundsjuk på henne när hon nyfiket öppna burken för att se vad han stoppat i den.
   Kram

 2. Tack för rolig berättelse om fadäsen med matlådan! Så det kan bli.
  Jag slösade också bort fm fast egentligen inte, för jag pratade med yngsta dottern rätt länge.
  Trevlig lördag, kram 🤗

 3. Jag har alltid matlåda med till jobbet. Vi har ju bara 30 minuter lunchrast på dagtid vardag och nattetid och helger får vi inte ens lämna avdelningen. Men jag spar inte mat frå middagen, jag lagar storkok och fryser in för mina matlådor. Det är bara någon enstaka gång som jag fått mat över och fryst in för lådan.
  Idag ska jag äta tomat, mozzarella, olivolja och basilica. Har köpt buffelmozzarella av grannarna till L & T.
  Ha en fin eftermiddag och kväll!
  Kram

 4. Oj … så det kan bli – roligt så här flera år efteråt, men inte just då kanske.
  Kul att få lära sig en del gotländska ord.
  Ha en fin kväll!
  Kram

Kommentarer är stängda.