Trevlig Valborg och 6 frågor

Sista april och Valborgsmässoafton har vi i dag. Det är ganska mulet och det blåser hemskt, men i år behöver man ju inte tänka på om det går att elda majbrasa eller inte, för firandet är inställt överallt, precis som förra året. Jag hoppas att det kan bli en trevlig Valborg i alla fall!

Till dagens frågor:

De flesta har varken sedlar eller mynt i plånboken En undersökning visar att mindre än hälften av gotlänningarna bryr sig om att ha kontanter i plånboken. Rikssnittet ligger dock ännu lägre.

Det rapporterade helagotland.se i en artikel igår.

Här kommer fråga nr 1:

Hur är det med dig och kontanterna?

Själv har jag helt skippat plånboken och har bara en korthållare där jag har petat in ett par tjugor för säkerhets skull. Den är liten och behändig och man behöver inte ha någon väska, utan man kan bara stoppa den i fickan och jag får plats med körkortet och fyra andra kort, plus de där tjugorna. Körkortet måste man ju ha med sig tills vi får någon annan form av dokument. Körkort i mobilen till exempel, som de har i Norge, vore ju inte så dumt, för mobilen är ju garanterat alltid med (om man inte klantar sig som jag gjorde i helgen. 🤭)

Det var fråga nr 1 och så kommer elisamatildas fem fredagsfrågor, som i dag handlar om Kunskap, men dem svarar jag på själv.

1. Vad är något du håller på att lära dig? Ingenting speciellt, men lär sig gör man varje dag.
2. I vilket ämne vill du förkovra dig mer? Det vore roligt att kunna mer om hur man skriver för att fånga läsarnas intresse.
3. Karriärmässigt, vad ville/vill du egentligen bli? Egentligen ville jag bli lärare.
4. Hur får du din kunskap? Genom min nyfikenhet.
5. Vad skulle du behöva bli bättre på? Språk.

Igår blev det, trots en ganska mulen morgon, en rätt behaglig dag och på förmiddagen stod jag ute på terrassen och slaktade julgrupperna och planterade om de pellisar som hade minst krukor.

Cypressen och sliderankan

Sen åkte jag upp till Stenstugu (för bilen startade som den skulle) och pratade med Eva och Bosse en stund innan jag åkte och handlade och på kvällen var det föreläsningen med Calle Brobäck. Vi var 30 deltagare, men bara en till från vår SPF-förening Klinteorten. Calle var som vanligt lättsam och trevlig att lyssna till.

Ha en riktigt fin Valborgsmässohelg!

35 reaktioner till “Trevlig Valborg och 6 frågor

 1. Det låter som du hade en riktigt trevlig dag igår och fick mycket gjort!
  Slideranka, är det samma sort som parkslide? I så fall är det en invasiv art, som man måste utrota; det är förbjudet att ha den i trädgårdar.
  Solsken här idag, men igår eftermiddag fick vi ca 10 mm regn, väldigt välkommet!
  Pengar har jag aldrig numera, allt betalas med kort eller swish!
  Ha en fin valborgsmässoafton, kram, Monica

 2. Cash is king säger ju många, ibland brakar ju systemen ihop och det går inte att handla med kort, då är det bra att ha lite kontanter.
  Fast det har jag oftast inte trots det, får väl ta ut lite iallafall om jag kommer ihåg det nån dag.
  Att ha körkort i mobilen låter ju som en bra grej, som komplement åtminstone.

  Ha en fin Valborg Ingrid.

  1. Det är bra att se till att man har lite kontanter hemma i alla fall, så att man inte står helt handfallen om, som du säger, systemen skulle braka ihop.
   Trevlig helg!

 3. Jag har oftast nån hundralapp i väskan, men den kan ligga oväxlad i evigheter, för visst är det kort som gäller till 99%.
  Man lär så länge man lever, det är ju en sanning, även om mycket trillar ur minnet p.g.a. åldern.
  Du, som har så många läsare på din blogg, saknar du ändå besökare?
  Ha en skön helg!
  Kram/Kicki

  1. Jag skulle vilja lära mig skriva på riktigt. Det här är ju bara lite dagboksanteckningar, men det är klart att det är bättre än ingenting. Man får ju i alla fall avreagera sig lite.
   Kram

 4. Visst är det väl så att man lär sig något varje dag. Inte alltid något man blir glad åt, men kunskap är en lätt börda att bära.

 5. Jeg har noen få mynter og noen sedler i min lommebok. Det kommer av at når jeg har kjøpt med noe til mine foreldre så får jeg alltid tilbake sedler. Selv bruker jeg bare kort.

 6. Vad jag har sett så är du en fena på att skriva och få ihop det. Du skulle utan vidare kunna ge ut en bok.
  Trevlig Valborg! Kram

 7. Numera har jag ytterst sällan kontanter utan betalar med kort eller swish. Alla ställen tar inte ens emot kontanter längre vilket i och för sig är lite märkligt.
  För övrigt så tycker jag att du skriver väldigt bra.

  Kram och god Valborg!

 8. Tror inte jag har använt kontanter sen förra mars, faktiskt. Jag har iaf några sedlar i plånboken, 340 kr när jag tittade efter. Dina pelargoner ser väldigt lovande ut!

 9. Hör och häpna, lilla Fredriksberg med 600 bofasta ska snart få sin första bankomat! Jag har bott här i över tjugo år, vi har en stor turistanläggning med både svenska och utländska besökare som varit tvungna att åka 12 mil tur/retur för kontanter! Men nu känns det lite förlegat då även föreningar gått över på swish-hantering.
  Att vara nyfiken är det absolut ultimata sättet att lära sig! Och nu finns det så bra och enkla sätt att ta reda på saker, man slipper bläddra i gamla uppslagsverk som väger ton! Trevlig helg

  1. Jag vet inte när jag var i en bankomat senast. Behöver jag lite kontanter någon gång brukar jag ta ut det när jag handlar på coop. Trevlig helg!

 10. Fina bilder! Det är spännande att det finns så mycket nytt att lära sig, verkar inte kunna ta slut och det är tur det. Ha en skön helg!

 11. Trist att inte det är någon majbrasa. Det brukar vara trevligt med sång och fika och lotterier och framför allt att få träffa gamla bekanta som man inte sett på länge. Ser att ”mitt ljus i mörkret” på andra sidan sjön har tänt en egen lite brasa som lyser upp. Isen ligger kvar på sjön och det är minusgrader varje natt. Jag har tröstat mig med att se de två italienska filmerna som du också sett.

 12. det finns hur mycket intressant som helst en kan vilja lära sig. nyfikenheten har inga gränser. språk är väldigt roligt.skulle vilja läsa mer både ryska och japanska. och gärna italienska och spanska. simultantolk vore något!

 13. Tycker alltid att det är trevligt att titta in här Ingrid! du skriver helt enkelt om din vardag och det som intresserar dig och det gillar jag!
  Ja, kontanter… Det har jag aldrig nu för tiden! Tråkigt nog köpte jag en plånbok och den har jag ju inte använda så mycket med nya vanor! I mobilfodralet ligger allt och det är egentligen inte heller bra! Men på så sätt har jag alltid allt med mig.
  Trevlig fortsättning på helgen!
  Kram Nilla

 14. Måste förstås kommentera det här om kontanter, jag är ju en gammal bankman. Jag hade för 8-10 år sedan 7-8 100-lappar i fickan. Sedan försvann de och det blev ett par tjugor. Idag har jag sällan några kontanter över huvud taget på mig. Jag klarar mig med Swish och Apple Pay. Apple Pay innebär att jag har mitt bankkort i min iPhone och istället för att ta upp bankkortet och blippa det eller dra det i betalterminalen så tar jag upp min iPhone, legitimerar mig genom att kameran tittar på mitt ansikte och sedan blippar jag med telefonen. Det här sättet är enklare och säkrare än att använda kortet. Har man inte någon telefon med ansiktsigenkänning så får man använda fingeravtryck eller kod.

  Lärare, har jag kommit på efter pensioneringen att det skulle jag blivit. Så roligt och så givande tycker jag det är. Men, det är klart att nu utbildar jag äldre oftast 65+ på datorer/smarta telefoner/surfplattor och de är oftast mycket intresserade. Det är nog lite annorlunda i den vanliga skolan.

  1. Så trevligt att läsa även du betalar med mobilen, för det gör jag också, men för min del går det via google pay. Det funkar alldeles utmärkt. Senast jag blippade med mobilen var för en timme sedan då jag var och köpte thaimat.
   Så bra att du låter andra ta del av dina kunskaper. Det är inte lätt för äldre att hänga med i utvecklingen minsann.

 15. Att vara nyfiken är nog en av de bästa egenskaperna man kan ha som människa tycker jag! Det håller en ung och på tårna!

Kommentarer är stängda.