Påskdagen

I dag börjar påskveckan och det är egentligen först i dag som man ska önska Glad Påsk, för nu är Jesus uppstånden och sorgen efter långfredagens korsfästelse och död förbyts i glädje. Åke och jag, som annars inte var speciellt kyrkliga av oss, gick många gånger på högmässa i Fröjel kyrka just på påskdagen. Psalm 147: Upp min tunga att lovsjunga… kan jag fortfarande utantill tack vare folkskolans tragglande med psalmverser. Det var inte roligt då, när man hade flera verser att lära sig, för att sedan dagen efter stå upp vid skolbänken och visa att man lyckats lära sig dem, men visst har man haft glädje av det under livet som gått.

Här hissar Åke flaggan en disig påskdagsmorgon 2009

Påskdagsminne:

Vi satt i kyrkan på påskdagen, Åke och jag och så tror jag att en av mina syster var med också. Prästen mässade och läste när jag i ögonvrån ser min syster greppa ett ordentligt tag om Åkes vänstra handled och plötsligt hörde jag helt svagt ♫ ♫ Oh Susanna ♫♫…. Han hade glömt att stänga av larmet på sin armbandsklocka! I samma stund klämde organisten i med introduktionen till en psalm och vi var räddade. Den enda som inte märkt någonting var Åke själv, som bara var väldigt förvånad över vad min syster hade för avsikter….

I allnakku kan man läsa om påskdagen att:

Årets näst största helgdag är påskdagen. Det gamla gutamålsnamnet på den är fyst dagen paskar, första dagen påsk, men det finns nog ingen som säger så nu för tiden.

I dag, pa fyst dagen paskar, ska jag köra till Visby, för jag är bjuden till Krister o Thomas på lunch. Det är en solig och vacker morgon, men inte speciellt varmt, bara en 4-5 grader så här vid 10-tiden, men temperaturen stiger väl kanske under dagen. Igår eftermiddag kunde vi faktiskt sitta ute på terrassen på Stestugu och njuta i solskenet ett tag efter den goda lunchen Eva bjöd på.

Dagens ordspråk:
Det lättaste sättet att bli lurad är att tro sig själv vara slugare än andra.

önskar

19 reaktioner till “Påskdagen

 1. Saved by the bell skule man kunna säga där. Vilket härligt minne och som det kan bli! En trevlig påskdag väntar förstår jag!

  Kram

 2. Jodå, en och annan psalm lärde man sig ju i skolan, redan i årskurs tre fick vi varje morgon sjunga en psalm i klassrummet medan vår lärare trampade igång orgeln, sådant finns inte idag.

  Ha en fin dag nu Ingrid.

  1. Nej, morgonsamlingen går nog inte till på samma sätt idag som för 70 år sedan.
   Ha det så fint du med Micke!

 3. Jag minns också hur man tragglade psalmverser och hur nervöst det var att sen stå vid bänken och läsa upp dem inför hela klassen. Vilken tur att sånt är helt borta nu. Ha en fortsatt trevlig påsk!

 4. Glad Påsk, säger jag då!
  Precis som du, så kan jag många psalmer utantill, det var ju så, när vi gick i folkskolan! Men även låt-texter kan jag många, jag sjöng mycket som barn och ung, och det sitter, konstigt nog, kvar!
  Vilken otroligt välansad trädgård ni hade på Stenstugu: Skurna gräsmattekanter och inte ett ogräs i singeln! Fint!
  Här är det grått och dimmigt idag, så idag blir det inget trädgårdsjobb. Gödslade rabatter igår och har väl hälften kvar, men det får bli en annan dag!
  Det blev bullbak istället idag.
  Ha det så trevligt hos Christer och Thomas!
  Kram, Monica

  1. Sångtexter glömmer man inte i första taget. De har väl stöd i melodierna.
   Här har det blåst nåt hemskt i dag. Jag har just kommit hem från Visby och det var riktigt jobbigt att köra med blåsten som slet i bilen..
   Kram

 5. Man kan undra till vilken nytta man lärde sig psalmer, men faktum är att de sitter kvar som berget i huvudet.
  Vilket kul minne du berättade 😀
  Hoppas du får en fin dag idag, ja det får du säkert. Påskhelgen är skaplig vädermässigt också.
  Kram

 6. Glad påsk Ingrid!

  Ja, det finns många dråpligheter där mobiler och andra alarm är inblandade. 🙂

  Kram

 7. Fin bild och en rolig historia. Jag minns ett tillfälle när tjänstgörande prästs mobil ringde när han stod i predikstolen och alldeles röd i ansiktet grävde han i fickorna innan han äntligen fick tyst på den. Vi fnissade kan jag säga. Här är det moln och ganska kallt, man har rentav utlovat snö i morgon, vi får väl se. Och jag är tacksam för de psalmer jag kan utantill.

 8. Tänk att få sitta ute på en altan i solen. Den här tiden brukar man kunna sitta ute om man söker lä men nu går det inte. Det har blåst isvindar från fjällen i en hel vecka och vindarna snurrar så det finns inte lä och ingen sol heller. Nu börjar jag bli less.

Kommentarer är stängda.