Gaimaldus dag – Skitbil – Tipspromenad

På Stenstugu var det ofta gaimaldigt. Jag vet inte om den formen av ordet är korrekt, men så brukade vi säga i alla fall de dagar det blåste från åkrarna och man inte kunde få lä någonstans. I Allakku kan man läsa:

På sommaren uppskattar folk öppna landskap, fin utsikt och solbelysta fält. Samma område i mars månad är ett ställe där det blåser jämt och inte är lä någonstans. Det är just vad som menas med a gaimaldå, eller gaimalde.

Gaimaldigt är det i dag, så jag hade planer på att ta bilen och åka och handla och samtidigt klara av de sista frågorna på tipspromenaden, men det gick inte som jag tänkt mig, för bilen var stendöd när jag kom ut i garaget och skulle starta den. Skitbil!! Nu är Bosse, räddaren i nöden, tillkallad så får vi se vad han säger om eländet.

Jag är ju inte den som ger mig, så när morgonens planer sprack gjorde jag en omvärdering av läget och tog jag mig en förmiddagspromenad i stället. Jag började med att gå till apoteket, för medicinförrådet behöver fyllas på och det är ett par av medikamenterna som måste beställas. Efter besöket där satte jag kursen mot Barlastkajen, där det skulle finnas en fråga.

Det var onekligt gaimaldigt där också. Det tog lite tid innan jag hittade lappen med frågan, för den var inte alls vid utegymmet utan längst ute på udden.

Sedan fortsatte jag promenaden ut till hamnen där det skulle finnas en fråga vid fiskebodarna och en vid båtklubben.
Den vid båtklubben hittade jag ganska omgående, men ingen vid fiskebodarna.

Massor av änder och andra sjöfåglar såg jag i alla fall.

Men så kom jag på att det nog inte var den där raden med röda bodar som ligger ute på hamnen man menat, utan de som ligger vid Klintevikens bodförening, så då gick jag dit. Hade jag haft kartan med mig hade jag ju sett vilka bodar det rörde sig om, men den låg hemma på köksbordet.

Och visst var det så! Där satt den sista uppgiften.

Därifrån satte jag kursen hemåt och när jag kom hem var klockan nästan tolv och jag hade gått 6,18 km och 9986 steg. Nu har jag fyllt i alla uppgifter på tipskupongen och ska lämna in den på Kupan nästa gång jag kommer ner till samhället. Mission completed!

Dagens ordspråk:
Den som talar illa om andra i din närvaro, talar illa om dig i din frånvaro.

Trevlig torsdag!

28 reaktioner till “Gaimaldus dag – Skitbil – Tipspromenad

 1. Men oj då! Vi får verkligen hoppas att Bosse får ordning på bilen för en fungerande bil måste du ju ha.
  Skönt att du kunde ta en ordentlig promenad i alla fall. Hoppas du får en bra eftermiddag och kväll!
  Kram

 2. Så otroligt spänstig du är och det är skoj att läsa om och se bilder från de platser du besöker och du milde, alla dessa dialektord. Tack! Förra sommaren hade jag ju tänkt att återse sagoön (45 år sen sist) men det blev ju ändrade planer som för de flesta av oss. Tveksamt om det kommer att gå denna sommar men tills dess får jag fortsätta titta in på din blogg och drömma mig bort:) Ha en fortsatt fin vecka!

  1. Så glad jag blir för din kommentar. Hoppas att du snart kan besöka Gotland. 45 år är en lång tid. Ha det så gott och välkommen åter både till min blogg och till min ö!

 3. Hoppas att det bara är batteriet som behöver lite laddning.
  Vad du är duktig på att ta dig an tipspromenader och andra utomhusaktiviteter.
  Kram/Kicki

  1. Den gick inte att start med startkablar ens, så batteriet är det knappast. Nu står den på verkstad.
   Kram

 4. Du är verkligen spänstig, vete sjutton om jag orkat gå så långt? men det är såklart roligare om man har ett mål, som att hitta frågorna! Hoppas att du vinner något kul!
  Och hoppas att det inte är något större fel på bilen! Vi har just haft vår på service och då behövde bromsbeläggen(?) bytas – det blev inte billigt!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Det var lätt att gå i dag, även om det blåste snålt.
   Usch, bilen ja. Den blir ett fall för Mekonomen.
   Kram

   ch

 5. Vilken otur med bilen så jag hoppas att Bosse kan få rätsida på den. Bilar ska liksom bara fungera.
  Vilken härlig promenad du kom ut på i alla fall-

  Kram och god kväll!

 6. ”Vad ville du ha för bil när du var ung?” ”En jaguar…” ”Vad vill du ha för bil idag?” ”En som startar!!!” ### Här har det känts kallt och ”dragigt” också hela dagen, men TV har bjudit på idrottsunderhållning, så det flöt på ändå…

  1. Att den startar är ju det primära, sen spelar det inte någon roll vad det ör för märke. Många är det som idrottar framför tv:n dessa dagar. Kram

 7. Så bra gjort av dig att gå så mycket, så många steg. Det skulle jag inte klara nu. Jag saknar det.
  Fint att tipset är ordnat, bara att lämna in.
  Bilar ja, dom ska fungera, så är det. Fint att Bosse Bildoktorn kan komma och kanske fixa eller ´hjälpa.
  Ha en trevlig kväll.
  Kram!

  1. Jag är så glad att jag orkar gå ut. Det känns som en stor frihet. Vi får väl hoppas att det ordnar sig med bilen. Kram

  2. Tur att jag gick ut i dag, för i morgon blir det inte lika trevligt. Tittade ut nu när jag skulle gå till sängs och nu är världen vit igen.
   Kram

 8. Åh, vad bra att du talade om det här med sushi! Nästa gång vi ska till Hemse och Rolle ska handla så ska han få gå in där och handla åt mig (han äter inte det, det är ju ingen kokt potatis till *fniss*). Fast det kanske är bättre att jag går in där själv, annars vet man inte vad han kommer hem med för sort…..
  KRAM/Susie

  1. Jag hoppas att jag får ordning på min bil, för sen ska jag minsann ta mig en tur till Hemse och till fiskaffären.
   Kr

 9. Hoppas din bil går att fixa för den kan du inte vara utan. Är avundsjuk på att du kan gå så långt och röra dej .
  Kramar från oss

 10. Beundrar dej som går ut och går fast det är gaimalde! Skitbil kan man nog säja, den ska bara starta när man vrider om nyckeln!!!
  Kram Inger

 11. Du är då duktig som går nästan varje dag. Här har det blåst så hemskt i en hel vecka så jag har hållit mig inne mesta tiden men idag skiner solen och det blåser inte så hemskt men är grader kallt så jag ska ta sparken och åka ut på sjön. Det är få dagar det inte blåser nu så jag ska passa på. Att byta jord på blommor och fixa med datorn ska jag göra men det kommer sämre dagar. Eftersom jag inte bryr mig om någon fredagsstädning så gör jag ju som jag vill. Så härligt när marken är bar som det är hos er. Här är snö och blandkis.

  1. Blankis på sjön går väl an, det är värre om det är is på vägen. Det är jätteskönt att vi blev av med snön i alla fall.

 12. Ytterligare ett gotländsk ord i min språkbank.
  Fy, vad jobbigt att bilen inte startade. Tur var det i alla fall att du bestämt möte eller tid att passa. Skönt att du kan få hjälp, kanske bara batteriet som behöver laddas eller bytas.
  Det blev många steg denna morgon och kul med tipspromenaden.
  Hoppas du får en fin fredag!

  1. Tack Lena, nu har jag varit och hämtat bilen och det gick tills jag kom hem i alla fall. Nu står den i garaget och skäms. Kram

Kommentarer är stängda.