Vaglars dag och Glad måndag

Vet du vad en vagel är för nånting?

Och då tänker jag inte på den sortens vagel som man kan få på ögonlocken. Något som jag för övrigt  hade ett elände med  när jag var i tonåren. Ibland hade jag vaglar både på övre och nedre ögonlocket, så mamma fick hjälpa mig att badda ögonen med ljummet vatten på morgnarna, för att jag skulle kunna öppna dem . Jag var faktiskt periodvis befriad från gymnastiken när jag gick på läroverket på grund av det här eländet.

I dag kan man läsa i Allnakku om en helt annan sorts vagel:

Vaglar är de sittpinnar som är ett måste i ett hönshus om man vill att hönorna, och tuppen, skall trivas. Förr hade hönorna inget eget hus att vara i utan satt på nätterna på sittpinnar i köket över den plats där veden förvarades.

Den sortens vagel är jag också mer än väl bekant med och 2011 skrev jag ett inlägg på temat Vaglars dag och i det inlägget kan du läsa om mina tidiga erfarenheter av vaglar/sittpinnar, om du inte redan har gjort det.

Det är måndag i dag, solen lyser och det ska blir hela 8 plusgrader. P4 Gotland rapporterar att läsare hört av sig och berättat om att man sett sånglärkor, tofsvipor och starar. Nog blir man lite vårglad! Det behövs nästan ingenting mer, men bloggvännen Carita tycker att vi ska muntra upp måndagarna med någon trevlig bild, så var för inte en på temat höns:

Dagens ordspråk:
Det är fel att göra fel, men det är värre att förneka misstag.

Glad måndag!

29 reaktioner till “Vaglars dag och Glad måndag

 1. Vilken glädje att ha vårtecken. Här har det i alla fall varit nollgradigt i ett par dagar men nu är det 8 grader kallt och halka. Många bilar har kört av och bilen ser ut som en isbit men jag behöver ju inte ut och köra som tur är. Idag ska jag i alla fall försöka gå ner och bada bastu om inget annat oväntat händer (det brukar det för det mesta göra) Jag har kokat salva idag till gamle A som har psoriasis och det enda som hjälper är just den här salvan. Tur att man någon gång kan göra något som hjälper andra.

 2. Vaglar i ögonen har jag hört talas om, men aldrig att hönsens sittpinnar kallades så! Roligt att få lära sig nya saker, det gillar jag! Jag har heller aldrig hört att man ”lyser upp” hönsen på sittpinnarna! Varför gjorde man det? Är det för att de ska vara skyddade om räven skulle komma?
  Den understa bilden är ju för gullig – är det en liten hundvalp, som hönan så fint ruvar över? Där har den det varmt och gott!
  Sol och 7 grader varmt här, idag ska det bli en promenad!
  Ha en skön dag, kram, Monica

  1. Det där att lysa upp hönsen var nog pappa och mammas eget påhitt. De hade fått förs sig att det skulle vara så, för jag har aldrig fått någon bekräftelse att det förkommit någon annanstans och absolut inte på Stenstugu.
   Ha en skön promenad!

 3. Det var en helt ny betydelse av ordet vagel. Sådana i ögonen kände jag till men inte dessa. Lärorikt att läsa bloggar 😀

  Kram och glad måndag!

 4. Vagel i ögat är inte alls trevligt … något jag bara haft någon enda gång och jag minns hur ont det var.
  Då är det bättre med vaglar för hönsen! Ett nytt ord, eller i alla fall en ny betydelse.
  Här har jag sett sångsvanar flyga och hört koltrastens sång 🙂 Ljuvliga vårtecken det också!
  Kram

  1. Jag har just kommit hem efter en promenad, men jag fick inte höra lärkan och inte tofsvipan heller, däremot en stor flocks svanar, som gick och betade på en åker.
   Kram

 5. Vaglar i ögat är jag bekant med, även om de kommer sällan. Höns har jag aldrig haft. Men kalkoner. De sov på något slags hylla.
  Ha en fortsatt god och glad måndag!

  Kram

 6. Helt vanligt ord – dialekterna har ett rikt urval av ord. Vi hade aldrig höns i min barndom, men alla visste ändå vad hönsen sitter på när de sitter på ”vaglan” (alla ljud korta, tjockt l). Höns vill också sitta lite högt uppe, så var det i alla hönsgårdar förr. Måste läsa ditt äldre inlägg. Ha det gott!

 7. Jag visste inte att hönornas sittpinnar kallas för vaglar.
  Så mysig bilden är med hönan och hundvalpen. Vilket djur som helst kan ta till sig ett djur av vilket slag som helst, det ser man ju bevis på emellanåt.
  Vi hade en boxer (min allra första) som fick en kattunge som bara var ca 5 veckor gammal, den bar Bobsi, som boxern hette, i munnen så bara en liten svanstipp syntes i ena mungipan.
  Kram

  1. Modersinstinkten är stark hos både människor och djur. På facebok ser man ofta bilder på stora maffiga hundar som tagit sig an både kattungar och kycklingar.
   Kram

 8. Att hönsens pinnar kallas för vagel har jag aldrig hört. Alltid något nytt man lär sej.
  Kaffe på altanen i solen det var +13 grader.
  Kramar

  1. Så härligt att få sitta ute och dricka kaffe. I morgon måste jag få fram ett par stolar och lilla bordet på terrassen så att jag också kan få sitta ute.
   Kram

 9. Härlig hönsbild! Så skönt att du funderar på att kunna dricka kaffe ute, jag tror att jag såg en flock tranor på eftermiddagen, fast dom vände söderut igen…

 10. Alltid roligt med alla nya ord och dess meningar, som du lär oss! Vagel i ögon vet jag ju vad det är men hönsens vagel visste jag inte om.
  Kram Inger ❤

 11. Du visar världens absolut gulligaste bild! Jag har aldrig tänkt på vad de där sittpinnarna kallades för. Brevduvorna satt ju i små boxar med riktigt golv. Så fint solen lyser på svanen. Hos mig börjar det med bli vår. Kram

 12. Så besvärligt du hade med vagel i din ungdom, det har jag sluppit.
  Vaglar i hönshus däremot, är bra.
  Visst, det känns som om våren kanske gör sitt inträde när som helst och på flera ställen i vårt land så är den här.
  Här har jag inte sett några vårtecken, men det kommer.
  Trevlig tisdag.
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s