Vintrar förr i tiden….

…skriver man om på helagotland.se i dag och givetvis om de hårda krigsvintrarna. Jag har av naturliga skäl inga egna foton från den tiden, men det finns tre stycken i mamma gamla svartvita album

Så här minns jag mina barndoms vintrar. Det var snö och kallt och vi åkte skidor på Klinteberget och skridskor på Klinteviken.

Sen skriver man också om vintern 1987 och den har jag i väldigt färskt minne. Det var verkligen en förfärlig januarimånad vi hade då. Jag hade gått färdigt kursen på Komvux och fått jobb på en redovisningsbyrå i Burgsvik (4 mil söderut) och där skulle jag börja måndagen den 12 januari. Hela veckan innan var det mellan 10 och 15 grader kallt och snöstorm från och till. Åke och jag skulle ner på banken på Klinte en av dagarna och vi tog oss dit, men de gjorde stora ögon när de fick se oss och undrade om vi åkt skidor.

Det var en inte helt obefogad fråga. Här ger sig Åke iväg ner i skogen på skidor med motorsågen i ryggsäcken.

Den 9 januari var skolorna stängde för skolbussarna var inställda och jag sa till Krister, som gick i 8:an då: ”kom nu ihåg det här, för det lär inte hända igen”, men så fel jag hade! Den 12 januari fick skolan stänga redan kl 10.30 för man ville köra hem barnen medan bussarna kunde ta sig fram och dagen efter var de helt stängda igen. Då var det -10º och snöstorm.

Och just den 12 januari skulle jag ju börja jobba och jag gav mig iväg trots snöstormen, men jag kom inte så långt. Efter någon mil tog jag mitt förnuft tillfånga och vände hem igen. Det var försmädligt att behöva ringa och säga att jag inte kom, men chefen hade full förståelse för det. Dagen efter kunde jag inte heller köra, men sen lugnade vädret ner sig och det blev lite mer normalt vinterväder.

Men det var inte slut ännu! I slutet på månaden återkom kylan och snön. Det var -15º och snöstorm ett par dagar och åter fick jag hålla mig hemma på grund av igensnöade vägar. Sedan helt plötsligt, den sista januari, hade vi +2º och sol och därmed övergick vintern till att vara som gotlandsvintrarna brukar vara, men den höll i sig långt in i mars.

Mamma och Krister. Det måste ha varit ännu en snörik vinter någon gång i mitten på 70-talet.

Dagens ordspråk:
Framgång är konsten att göra misstagen så att ingen ser dem.

Ha en fin fredag!

14 reaktioner till “Vintrar förr i tiden….

 1. Ja, visst har vi haft både bistra och snörika vintrar. Det var ofta som vi körde sparkarna i min barndom. Vi hade även spark när våra äldsta barn var små. Kul att tänka efter och minnas.
  Kram, Gerd

 2. Nu fick jag gå efter fotoalbumet för 1987 och titta. Men vi hade tydligen en ganska mild vinter utom ett par dagar i mars då det kom snö. Då kunde Paula äntligen prova sin snow-racer, som hon fått i julklapp…
  Men 1978-1979 hade vi enorma mängder snö i Lund, var insnöade i 5 dagar!
  Vilken gullig bild på din mamma och Krister!
  I natt har vi haft -12,4° och det är ca -5 nu och lite blåsigt, så idag håller jag mig nog inne.
  Ha en fin dag, Ingrid!
  Kram, Monica

  1. Vi hade-14,7 som kallast i natt, men nu är det nästan nollgradigt, men då blåser det givetvis i stället. Det känns lite ruggigt faktiskt!
   Kram

 3. Ja var det ikke mye mer snø før i tiden? Var det ikke mye bedre vintre og for ikke å snakke om sommere før i tiden… eller husker vi bare det vi vil huske som var bra?

  1. Många vintrar på Gotland har varit snöfattiga. Eva och Bosse fick skidor i julklapp ett år. Skidor som de nästan inte hann använda. För innan det blev en snövinter var de urvuxna.

 4. Roligt att se dina fina gamla foton! En del vintrar med betydligt mer snö än vad vi haft under senare år … men vintern 2009-10 snöade det väldigt mycket här.
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram

 5. Trevligt med bilder från förr. Minns -78-79 då var Skåne dränkt i snö. De fick använda bandvagnar för att transportera mat och liknande till de som bodde utanför städerna.
  Kram

  1. Jag minns det när du säger det. Och det där året med mamma och Krister (Krister är född 72 och här kan han väl vara 4 år) hade vi också mängder med snö.
   Kram

Kommentarer är stängda.