På kurs med SPF på Annadagen

I dag har jag varit på kurs på förmiddagen.  Det var SPF som inbjöd till ett webbinarium i hur man kan använda mötesportalen Zoom och igår laddade jag ner programmet både på datorn och mobilen. Jag lyckades logga in på mötet på båda två och jag gjorde det i god tid. Det skulle inte börja förrän kl 10.00, men man kunde logga in från kl 09.00.   Medan jag väntade på att det skulle börja dök det upp en kvinna på skärmen, som ruskade på huvudet och såg väldigt bekymrad ut, men vad det nu var för problem hon hade, så ordnade det tydligen upp sig och med några minuters fördröjning dök Peter Sikström upp.  Det var över 400 deltagare som skulle in i mötesrummet, så det krävdes lite extratid innan alla var med. Alla var tydligen inte i lika god tid som jag.

Peter Sikström, förbundsordförande för SPF var den som höll i utbildningen

Nu har jag lyssnat på Peter i över två timmar och visst har jag lärt mig en hel del, men jag vet inte om det här är något som är aktuellt för vår förening. Han var duktig och pedagogisk och allting kommer att läggas upp på intranätet så att man kan gå tillbaka och repetera det som eventuellt var oklart. Ett problem som kan stöka till det för ovana användare är att programmet inte finns i svensk version och det gör nog att många backar direkt.

Frågor som dök upp i chatten, var mest problem med att man inte hörde. Eftersom det var ett webbinarium var det inte aktuellt med vare sig video eller möjlighet att yttra sig, så det fick man helt enkelt tänka sig. I dag har Anna namnsdag och den 9 december var en viktig dag i äldre tiders julstök. Då skulle julölet vara klart för avsmakning, Anna med kanna kallades dagen för förr i tiden. Dessutom skulle lutfisken läggas i blöt på Ann-dagenför att bli lagom fast och fin till jul.

Luta fisk har jag aldrig varit med om, men på Stenstugu bryggdes det dricka till alla de stora helgerna. Det var svärmor som skötte drickbryggningen med benäget bistånd från karlarna, men efter hennes dagar gjorde Åke och jag det några gånger. Jag var med och bryggde, men drack det inte. Tvi, så illa den där hembryggda drickan smakade! Jag brukar inte rynka på näsan i första taget, men där gick gränsen.

Dagens ordspråk:
Man får inte säga vad man vill, men man får tänka det.

Ha en fin onsdag!

24 reaktioner till “På kurs med SPF på Annadagen

 1. Vad bra att du testat det där med webbiarium. Jag kollade inte ens. Det har blivit promenad och lite julstädning i dag.
  Kram

 2. Många som använder sig av den tekniken. Jag har mest använt What´sUp och Messenger men när det är stora samlingar så är Zoom säkert bättre.
  Min mamma hette Anna och hon la lutfisken i blöt. Vi köpte alltid en kutting med svagdricka av bryggarn. Inte speciellt gott.
  Min äldsta dotter har med Anna i sina namn och jag har också lagt till det bland mina, som en hyllning till min mamma.
  Kram!

  1. Svagdrickan tyckte jag om. Med jämna mellanrum kom drickabilen på besök och då köptes det en 5-liters svagdricka och en back läsk.
   Grattis till dina Annor!
   Kram, Ingrid

 3. Det kunde vi aldrig tänka oss i vår ungdom, att man skulle sitta vid en datorskärm hemma och ha möte!!! Man skämtade ju lite om bildtelefon, men det kändes ju inte verkligt. Nya tider!
  Luta fisk har jag aldrig gjort, men bryggt öl försökte vi oss på när vi var unga, men det blev inget vidare.
  Helt grått här idag och lite regn då och då.
  Må så gott, kram, Monica

  1. Man kunde inte ens tänka sig tv förrän en bra bit in på 50-talet och tänk på allt som hänt sedan dess. Det är helt otroligt!
   Kram

 4. Har aldrig testat något sådant.
  Mamma lutade fisk varje år så det har jag varit med om. Svagdricka tycker jag om men tyvärr är den svår att fö tag i.
  Kramar från oss

  1. Den där söta goda svagdricka gillade jag och jag tror att det fortfarande finns en 5-literflaska kvar på Stenstugu.
   Kram

 5. Mysingen använder Zoom då och då. Han tycker att det fungerar bra.
  Lutfisken ja, det kommer jag ihåg. Vi lade långan i blöt i en stor hink och bytte vatten ofta. Men, det var då jag var barn hemma i Ångermanland. Sedan har det blivit färdigköpt lutfisk, om det alls har blivit någon.
  Bra ordspråk.
  Trevlig kväll.
  Kram!

  1. Jag har hört många som använder det och hoppas kunna få prova någon gång.
   Lutfisk måste det bli en gång under advent eller jul tycker jag.
   Kram

 6. Den nya tekniken fungerar bra och vi brukar använda Teams. Dock tar det lite tid innan man kommer igång men det fungerar i alla fall.

  Lutfisk är inget för och drickan lät inte så god den heller. Sedan är självklart allt en smaksak.

  Kram och god kväll!

 7. Zoom fungerar ju ganska bra men första gången vågade jag inte ens räcka upp handen i programmet då jag var rädd att loggas ut av misstag. 😁

  Men nu har jag lärt mig, äntligen. 😉

  Ha det fint Ingrid.

  1. Ja, man får försöka lära sig behärska de digitala möjligheterna nu när man inte kan få träffa folk på ett normalt sätt.
   Ha det så fin själv!

 8. Jag har tyckt att zoom varit trevligt i mina enkla sammanhang, men det är en fördel när folk verkligen stänger av mikrofonen, när de inte pratar 🙂
  Lutfisk las i blöt när jag var barn, hunden tyckte att det luktade underbart minns jag. Och i dag ska skinkan börja saltas in.
  Drikku var väl en gotländsk specialitet med olika recept…

 9. Zoom kör vi med i styrelsen för Svenska spetsar men vi är ju inte så många. Det går bra!
  Dricku som är så gott!!! Det lär jag aldrig få smaka igen.
  Kram Inger

  1. Jag ska ha ett testmöte med sonen i morgon kväll, så får vi se om det fungerar. Du får komma hit till ön, för här bryggs det minsann!
   Kram

 10. Jag har varit med att luta lufisken när jag var liten eller rättare sagt jag har varit med om att byta vatten som skulle göras stup i ett. Däremot har jag aldrig gillat lutfisk

 11. Jag har använt Zoom en del, mest för businessmöten, en också privat några gånger. Kan inte installera ett möte själv, men klicka in på en inbjudan.
  Ang dricku, håller jag med dig.

  1. Jag gick ju på zoom-kurs i måndags, så jag klarade ut hur man startar ett eget möte.
   Jag kan tänka mig att du fått provsmaka. 😉
   Kram

Kommentarer är stängda.