December – Haidis dag

Tioårskalendern 1993-2002

Nu vill jag leva i ljuvlighet,
och slakta till jul en oxe fet,
och nu vill jag mig varm hålla,
hoppandes att överleva vintern den kalla.

I dag den 1 december kan man läsa i Allnakku att det är Haidis dag:

Haid är ett skogsområde, en utmark långt ifrån all bebyggelse. Skog som ligger närmare bygden kallas hagar och har varit stängslade och betade. Många bönder äger skog i andra socknar, langt upp pa haidi.

Haidi har inte bara den betydelsen utan, Haidi heter också prinsessan Leonores russ som hon fick i doppresent av Gotland, som är hennes hertigdöme. Annars är det Lojsta hed man tänker på när det talas om haidi och många gånger har vi åkt dit med bekanta från fastlandet för att få visa upp russen, utan att lyckats få syn på ett enda ett.

Här är jag i alla fall på Lojsta hed tillsammans med Eva och hennes familj och Bosse och Carina och tittar på hingstsläppet, året var 2012 och resultatet av besöket blev att Eva köpte ett litet russföl. Hennes första egna häst!

I november 2015 kom lille Zeus till Stenstugu.

Dagens ordspråk:
Det man inte lägger sig i behöver man inte dra sig ur.

Trevlig tisdag!

21 reaktioner till “December – Haidis dag

 1. Hästar är verkligen fina djur, här i stan brukar väl de flesta hyra in sig på en men bor man lite utanför så kan man ju ha en egen.
  En kollega har lagt sitt ”hyrande” av höst på hyllan men jag tror nog hon kommer ta upp det igen, hästar är verkligen fina.

  Ha en underbar dag Ingrid.

  1. Ja, hästar är fina, men jag är inte riktigt vän med dem. Jag nöjer mig med att titta på dem och njuta av deras skönhet.
   Tack detsamma!

 2. Har fina minnen från barndomen då jag ofta var i ett stall som sysslade med ponnytrav och deras stjärnor på den tiden var just russ 🙂 En fin liten film på dem där på Lojsta hed! Vi var där och tittade för många år sen, men lyckades inte se några.
  Ett klokt ordspråk!
  Kram

 3. Så fina de är, Gotlandsrussen! Alla våra döttrar och de två största dotterdöttrarna har ridit och några rider än, men själv har jag en väldig respekt för hästar! Jag tittar bara, precis som du!
  Ha en bra dag, kram, Monica

  1. Vackra är de verkligen. Eva har russet kvar, men sen har hon skaffat en ridhäst också och nu har Edoardos ”svärmor” hyrt en stallplats till sin ridhäst, så nu är det tre stycken på Stenstugu.
   Kram

 4. Trevligt att läsa och lära om ”Haidis dag!” Hästar är vackra djur och det finns många olika arter. Min mormor och min syster red båda i sin ungdom, men jag och min mamma har aldrig blivit några ”hästtjejer.” Gör som du , beundrar dem på avstånd.
  Kram, Gunilla

 5. För väldigt länge sen red jag gotlandsruss på ridskola, en väldigt stark och trevlig ras. Min svärmor hade otrolig hand med hästar, vi gick en gång utefter en hage med en häst längst bort och svärmor stannade och riktade in sig mot hästen (som hon inte kände innan) och den kom raskt fram till henne och hon klappade och gav extra gräs.

 6. Gotlandsruss är lagom stora tycker jag. Annars är hästar något som jag har respekt för, trots att jag ridit lite i min ungdom. Jag gillar dina ordspråk. De passar så bra in i verkligheten. Kram

 7. Har inte hört talas om Haidis Dag. Så roligt med dessa gotländska traditioner du skriver om. Vissa känner jag igen från mina resor med gotlänningar, men vissa är nya.
  Vackra hästar.

Kommentarsfältet är stängt.