Glad måndag / Andas

Efter en härlig adventssöndag och en ganska sömnlös natt, vaknade jag till en måndagsmorgon som var lika gråmulen som de senaste dagarna.

Bloggvännen Carita tycker att vi ska muntra upp måndagarna med någon trevlig bild och jag väljer en foto från gårdagens middag hos Carina och Bosse. Så gott, så gott!

Lutfisk med potatis, gröna ärtor, bechamelsås och kryddpeppar

I dag är det Anders som har namnsdag och på gutamål blir det Andas:

Anders kallas Andas på gutamål, och hans dag är en märkesdag, som skall visa vad det blir för väder i julhelgen. Det blir aldrig likadant som på Anders.

Om jag hade fått som jag ville, hade Bosse blivit döpt till Anders och inte till Bo, men Åke protesterade, för han tyckte att det lät så fult när man så där lite slarvigt sa: AndasLevanda och det hade han nog ganska rätt i.

Vädret på Andersdagen var det ja! Nu börjar man faktiskt kunna se lite blå gluggar här och där på den blygrå himlen och solen tittar fram och vi har +3º. Det kanske blir en kall och snöig jul? Hoppas inte!

När jag uppdaterat det här inlägget ska jag sätta in en annons under Pensionärsnytt på helagotland.se, så att vi kan få in en önskan om en God jul till alla medlemmar. Egentligen hade vi ju planerat att gå ut och äta julbord tillsammans i början på december, men det går ju inte under nuvarande omständigheter. Nog är det bra tråkigt, men så är det ju bara!

Familjen brukar ju också gå ut och äta julbord för att fira tre decemberfödelsedagar: Eva fyller den 2/12 Bosse den 4/12 och Krister den 22/12. Inte heller det kan vi göra i år och de får tills vidare nöja sig med varsin Trisskalender. (Jag har minsann köpt en till mig själv också.)

Dagens (Åkes) ordspråk:
Den som inte spelar vinner mest.

Grattis till alla som heter Anders!

28 reaktioner till “Glad måndag / Andas

 1. Hoppas du får en riktigt glad måndag!
  Tack för påminnelsen om Anders. Min barndomsgranne, och numera min brors granne, heter Anders och fyller 60 år idag. Hade ju tänkt hälsa på gratta, men av förklarliga skäl blir det inte så. Ska försöka ringa eller skicka sms till honom. I år blir inget som man tänkt…

  Kram

 2. Här är det grått och torrt och grönt, så vad blir det på jul? Blött? Jag tror inte på snö här men om jag hamnar i Värmland får jag kanske snö (fast vill inte ha).
  Glad måndag på dig och vilken god måltid som du fick igår med lutfisken på de fina tallrikarna!
  Kram!

 3. Åh, så gott det ser ut med lutfisk! Det var länge sedan jag åt det! Men ingen annan än jag tycker om det, så då blir det ju inte av att laga det! Vi äter den med senapssås, men det är nog bara här i Skåne.
  Jag tror minsann, att Carina och Bosse har likadan julservis som Vivi – vi har ju konstaterat tidigare, att våra jular liknar varandra…
  Nej, födelsedagar får man fira på avstånd – våra tvillingbarnbarn fyllde 17 i lördags, men det blev bara swish med grattis!
  Vi fick faktiskt lite snö igår kväll, men nu ligger det bara lite kvar på taken.
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Förr åt vi lutfisk på julaftonskvällen, innan julklappsutdelningen och var det någon som protesterade drogs julklapparna in. Ja, vi hotade med det i alla fall. Nu är det bara jag och Bosse och Carina som vill ha det, så det har blivit en liten tradition att vi äter det på 1:a advent.
   Jag kom just hem efter en jätteskön Klinterunda och nu håller jag på och tinar en bit lasagne.
   Kram

 4. Så vackert dukat med fint porslin och julduk. Vi har minusgrader så då blir det slask till jul.
  Det är mycket som blir annorlunda i år tyvärr. Vi får hoppas det blir bättre till våren.
  Kramar

 5. Så trevligt med middag i går. Nu är inte lutfisk något som jag äter men uppskattar man det lär det vara en delikatess!
  Min pappa hette Bo som första namn och Anders som andra namn så det är välbekanta namn.

  Kram och Glad Måndag!

 6. Mmmm …. lutfisk är så gott – vi äter knaperstekt bacon till 🙂
  Trist med hur det är med alla roligheter som inte blir av, men det är nog bara att acceptera läget.
  Här är mulet och nollgradigt, så om Anders slaskar eller braskar är frågan 🙂
  Sant ordspråk!
  Lycka till med trisskalendern! Jag har köpt en till Lasse! 🙂
  Ha en fin fortsättning på måndagen!
  Kram

 7. Idag är det väl både Andreas och Anders. Min yngste son heter Andreas och har fått en hälsning, min systers äldste heter Anders, så jag får väl skicka även honom en hälsning.
  Här på västkusten är det mycket sällan vita jular, möjligen en bra bit inåt land. I år kanske inte vädret är det centrala, utan om vi kan fira jul tillsammans!? Men jul blir det under alla omständigheter!
  Lutfisk hade alltid mina föräldrar på julaftonen och eftersom de hade fiskaffär, har jag varit med i hela processen, då långan lades i blöt i stora kar. Men tyvärr har jag aldrig tyckt om fisken, däremot såsen och potatisen! 🙂
  Kram Gunilla

  1. Det är faktiskt sällan vita jular här heller, men det varierar väldigt mellan åren.
   Visst blir det jul i år också, men en väldigt annorlunda jul. Här har vi just fått rapport om ytterligare 93 smittade sedan i lördags, så det gäller nog att man håller sig isolerad till det kommer ett vaccin.
   Kram

   1. Ja, fy så oroväckande med många nya Corona smittade! Det blir definitivt en annorlunda jul i år. Svårt att veta hur man ska tänka och agera. Men i sinom tid så….

 8. Det blir ingen lutfisk för mig eftersom ingen annan vill ha det. När det gäller uttal av våra efternamn hade jag en arbetskamrat som hette Wiberg i efternamn och jag hette Wahlberg och hon tyckte det lät illa när man då uttalade det som Wiba o Walba. Jag hade nog inte tänkt på det innan men nu reagerar jag på det.
  Ha en skön kväll.

 9. Så fint med porslinet! Fast varken maken eller jag är särskilt förtjusta i lutfisk, men såsen med smör och kryddpeppar, så ibland har vi gjort det till vanlig torsk. Nog var det en upplevelse med den torkade fisken som mamma alltid lade i blöt, hunden var alltid väldigt intresserad.

  1. Det var 9 dec, på Annadagen som man skulle lägga lutfisken i blöt. Jag har aldrig gjort det själv, men svärmor höll på med det några år i alla fall.

 10. Hej. Längesen jag bloggade nu men blev glad då jag hittade tillbaks till dig. Nu blev jag verkligen sugen på Lutfisk. Visst är det så att man vinner nog mest på att inte spela men man lever ju på hoppet…
  Kramelikram

  1. Visst är det roligt att testa turen lite ibland. Jag har haft en lottorad hur länge som helst och väntar givetvis på storkovan och så köper jag någon triss då och då.
   Kram

 11. Så julfint dukat när ni åt lutfisk. Trist att så mycket måste ändras på, men man får vara glad att det åtminstone går att träffa några av sina närmaste. Katarina berättade igår att en flicka i Zoés klass insjuknat så nu ska hela klassen testas på torsdag. Det blir en nervös väntan. Kram

  1. De har en så fin julservis där ingenting fattas och de använder den hela advents- och jultiden.
   Det är ett elände med den här pandemin- Jag hoppas verkligen att Zoé klarat sig!
   Kram

Kommentarer är stängda.