Ett ljus i mörkret

Det är en mörk och dyster onsdagsmorgon och i dag får vi nog inte se någon sol och dessutom varnar SMHI för oväder med mycket hårda vindbyar, men det finns dock ett par ljus i mörkret. För det första kan man  i dag läsa på helagotland.se att det vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde igår, togs beslut om att etablera en Trygghetspunkt på Åvallegården i Klintehamn.

Trygghetspunkterna är sjukvårdsinrättningar för enklare åtgärder. Provtagning, såromläggning, blodtryckskontroll och vissa injektioner ska göras där. Burgsvik, Fårösund, Katthammarsvik och Roma har redan trygghetspunkter.

Det blir säkert jättebra, för det har ju varit för galet att alla klintebor och folk runt samhället varit tvungna att köra till Visby eller Hemse för ett enkelt blodprov och en bra avlastning för vårdcentralerna måste det ju också bli. (Vän av ordning kanske undrar hur många vi klintebor är?  Det rör sig om ca 1550 personer.) Till Trygghetspunkten kan man komma oberoende av var man annars är listad och man bokar tid via sin vanliga vårdcentral, privat eller regionens.

För det andra tycker jag att den fjärde säsongen av The Crown också är ett ljus i mörkret. Jag har sett fyra avsnitt och tycker att den är väldigt bra och jag förstår mer än väl att brittiska kungahuset inte är överförtjusta.

Mindre trevligt är det att portot för brev upp till 50 gram höjs med en krona, från dagens 11 kronor till 12. Höjningen kommer att gälla från årskiftet och är ett svar på det intäktsbortfall som följer av minskade brevvolymer, det kan man läsa i DN i dag. Jag tror att de biter sig själva i svansen!

Det här kanske blir sista året man får några julkort, för de har blivit färre och färre de senaste åren. Kanske beroende på att jag inte heller skickat så många som jag brukat göra.

Dagens ordspråk:
Mötas och skiljas är livets gång, skiljas och mötas är hoppets sång.

Ha en behaglig onsdag!

19 reaktioner till “Ett ljus i mörkret

 1. Ett ljus i mörkret är också, att nu är vaccin på gång! Sverige har tecknat sig för så många doser att det räcker till alla över 65 år i första etappen. Men det kommer att ta lång tid – upp till ett år – innan alla är vaccinerade!
  Grattis till Trygghetspunkten i Klintehamn! Det måste ju vara smidigt för alla, att ha sådana i alla mindre orter och bara ha läkarmottagningarna på några få större ställen!
  Porto använder jag ytterst sällan, julkort skickar jag inte längre, men i år blir det några paket till jul!
  Gråväder här igen idag…
  Ha det bar och var försiktig!
  Kram, Monica

  1. Vi får hoppas på det där vaccinet och det är givetvis också ett ljus i mörkret.
   Det gläder mig verkligen att den där Trygghetspunkten blir verklighet.
   Jag kommer nog att skicka några julkort i alla fall.
   Kram

 2. Det är precis lika grått och dystert väder här så solen har jag inget hopp om att se i dag.
  Så bra att ni också får en ”Trygghetspunkt” hos er för nu om någonsin är det viktigt att vården fungerar.
  Så det blir en portohöjningen igen. Jag tycker att det har höjts väldigt mycket på kort tid. När det gäller julkorten så blir de färre och färre för varje år som går. Själv tycker jag att det är trist att den traditionen håller på att försvinna för tyvärr blir det nog så. Några julkort ska jag i alla fall skicka i år.

  Kram och god onsdag!

  1. Här bröt solen dock fram en liten stund, så den finns där i dag också.
   Visst ska även jag skicka julkort till dem jag brukar skicka till. Det känns lite extra angeläget ett sånt här år.
   Kram

 3. Ja, jag tror också att man biter sig i svansen. För inte har man råd att skicka varken julkort eller vykort numera. För skickade jag ett femtiotal kort både jul och påsk och många kort däremellan. Nu blir det så där en fe, sex stycken till dem man fått ifrån.

  Ha en fortsatt bra dag!
  Kram

 4. Trygghetspunkt låter väldigt bra. Att portot höjs är väl inte så välkommet bland oss som fortfarande sänder ett och annat på det viset. Annars får man nog skylla det mesta på internet och inte på portot! Men visst är det extra roligt att hitta ett brev eller kort i lådan i stället för i inkorgen.
  God fortsättning på veckan!

  1. Visst är det internet som är skulden till portohöjningen. Tänk på alla e-fakturor!
   Det är alltid trevligt att få ”riktig” post, i alla fall så länge det inte rör sig om räkningar.
   Kram

 5. Underbart foto som du har som header! Jag noterade just att klockan kvart över fyra var det svart utanför fönstret. Men visst finns det ljus i mörkret. Vaccin för Covid-19 är in antågande och vi som är äldre-äldre har förtur. Hoppas man lever tills dess eftersom det bara är fyra personer som får komma på begravningen i så fall. Präst, kantor, vaktmästare och begravningsentrepenör ska ju inräknas i folksamlingen!

  Några julkort blir det inte i år – det är nog med alla julhälsningar på FB tycker jag. Till dem som inte har FB kan man ju skicka mejl.

  1. Tack Ingrid! Det är ett återanvänt foto, men så ser det faktiskt ut i dag också.
   Vi får hoppas att vi hänger med så länge att vi hinner få det där vaccinet.
   Kram

 6. Man säljer lokala julkort här, så jag har beställt några iaf. Jag hade missat portohöjningen, men julportot brukar väl vara lite rabatt?
  Hoppas ovädret inte blir kraftigt!

  1. Höjningen gäller ju från årsskiftet, så i år kan man väl ännu kosta på sig att skicka några julkort. Ännu är det inte så märkvärdigt med ovädret i alla fall.

 7. PostNord biter sig själv i svansen när de höjer portot så gruvligt. Jag fick förr kort ifrån svägerskan i Danmark, men när de kostade 25 kr så slutade hon skicka. Men det är väl inte klokt??
  Jag har alltid skickat många julkort förr och även några påskkort. Men såklart internet har bidragit till enkla hälsningar.
  Ha det gott, kram!

  1. Vi lär ska ha de lägsta portkostnaderna i Norden, så man borde väl inte gräma sig. Visst är det internet som är skulden till det minskande antalet brevförsändelser. Det är inte något gott, som inte har något ont med sig.
   Kram

 8. Jag är utbildad och engagerad i FRG och just nu har vi i okt/nov en Trygghetpunkt i en stadsdel där det varit oroligt. Vi bjuder på fika, Coronasäkert, och nattvandrar. Det mest kända med FRG är väl annars skogsbranden i Västmanland. Men den ni har låter ju riktigt bra! Också! 😊

Kommentarer är stängda.