Halloween – Alla Helgons dag

Det är ett strålande vackert höstväder den här lördagen och det är nästan vindstilla och 9º grader varmt. Begonian i kökshörnan, har fått stå inne i natt, men nu har jag satt ut den igen.

Få se hur länge jag klarar den från förfrysning?

Att det är Halloween bekymrar jag mig inte om och i år har jag inte ens köpt hem något godis till de barn som eventuellt kommer på besök. Jag får väl låtsas att jag inte är hemma.

Halloween firas den 31 oktober och har sitt ursprung i Irland och delvis i Skottland via USA, dit många fattiga irländare emigrerade under 1840-talets svält och nödår.

Inte förrän på 1950/60-talet började man tala om Halloween i Sverige. Och det var först i början av 1990-talet som några större ansträngningar gjordes för att lansera högtiden i Sverige

I dag ska jag åka till kyrkogården någon gång efter lunch. Jag misstänker att de flesta är där på förmiddagen, så det passar nog bra med ett lite senare besök. Lyktorna ska ju tändas och de jag satte på gravarna i Fröjel står nog både snett och vingligt. Jag flydde ju därifrån i alla hast i torsdags är jag upptäckte att det var en begravning på gång. Då vill man ju inte störa. Jag hade tänkt åka dit igår när vi kom från Suderbys, men då var det nästan mörkt, så det fick vara.

Om nu inte Krister och Thomas fixar till det på sin kyrkogårdsrunda. Nu ska jag gå och sätta på potatisen, för de kommer hit till lunch.

Ha en fin helg, hur du nu än firar den!

20 reaktioner till “Halloween – Alla Helgons dag

 1. Vi firar inte Halloween alls, faktiskt. När barnbarnen var yngre brukade de klä ut sig (jag har lagt ut en gammal bild!) och då hade vi förstås godis hemma. Men med corona hotande, tror jag inte att många gör det idag.
  Trevligt med lunchsällskap – ni kan kanske åka tillsammans och fixa på gravarna, det är ju mycket trevligare?
  Ha en skön helg, kram, Monica

 2. Här uppmärksammas inte Halloween heller även om jag är övertygad om att helgen är här för att stanna. Den är helt enkelt en generationsfråga. För att slippa trängas tog vi kyrkogårdarna i torsdags och det gick bra det med men visst är det extra vackert med alla ljusen på Alla helgons dag.

  Kram och god lördag!

  1. Jag har just kommit hem efter ett besök på kyrkogården och det var inte så mycket folk där nu, så det kändes tryggt.
   Kram

 3. Vi firar inte Halloween och i år tror jag inte att det kommer några som frågar efter bus eller godis.
  Vi har varit till 3 gravar och pyntat, så det är klart.
  Härlig bild med dig i fokus.
  Begonian ser så vacker ut.
  Trevlig helg och var rädd om dig.
  Kram!

 4. Nog en bra taktik, låtsas som om man inte är hemma.
  Här har vi ju portkod så det skyddar ju en del för ovälkomna besök.
  Har alltid sagt till folk som ska hem till oss, ansök om tillträde till vårt residens minst tre dagar i förväg annars öppnar vi inte 😉

  Ha en fin fortsättning på helgen.

  1. Här blev det inga besök i år. Jag kollad hur det var förra året och då var det sex stycken och godisskålen totalt tömd.

 5. Jag har inte firat något alls. Såg bara på TVn och Uppsala domkyrkas minnesgudstjänst och så ett ljus härhemma. Nä, jag har ju ingen kyrkogård att gå till. Minneslunden går jag till biland ändå och jag vill inte beblanda mig med folk nu. Har sagt nej till textläsning i kyrkan i morgon också.
  Hemma hela dagen förutom en promenad i det vackra vädret.
  Kram!

 6. För mig är Halloween ingen alls tradition, gillar den inte ens. Tror att det är mest yngre som firar denna dag.
  Blåsigt och regnigt till stor del här idag. Ingen rolig dag!
  Hoppas du får en skön söndag!

Kommentarsfältet är stängt.