Golunus dag

I Allnakku står det i dag att det är Golunus dag:

Golunå är gott humör, gott lynne, och det passar verkligen en sådan här dag. Om vi tänker efter inser vi att vi har mycket att vara tacksamma för.

Och visst kan man bli på Golunå när solen skiner och det är 11º den 11 oktober. Egentligen känner jag för att gå ut och rusta i täppan, men det är ju söndag och att man ska helga vilodagen sitter djupt rotad. Vissa saker måste man göra, men inte något som kan vänta till en annan dag. Det fick jag lära mig hemifrån och ännu viktigare var det att avhålla sig från söndagsarbete när jag kom till Stenstugu. Aja baja! Inte sitta och sticka eller brodera på en söndag. Det var syndigt!Jag har varit ute på Klinterundor alla dagar den här veckan, så jag kanske rent av ska ta en riktig vilodag och sätta mig och fortsätta läsa om Alice Hart. Boken är väldigt bra och så vackert illustrerad.


Varje kapitel inleds med en teckning av en blomma och information om den. Nu är det förstås australiska växter och jag är dessutom inte någon speciellt duktig botaniker, men det gör ju inte så mycket. Det är vackert i alla fall!

Dagens ordspråk:
Man ska inte elda för kråkorna.

Ha en skön söndag!

17 reaktioner till “Golunus dag

 1. Jag kommer inte från något gudfruktigt hem och på söndagen skulle allt som inte hunnits med i veckan göras.
  Här tittar solen fram, en alltför sällsynt gäst, så gott humör är på sin plats.
  Ha en fortsatt bra söndag!
  Kram

 2. Ännu ett trevligt gotländskt ord, som jag aldrig skulle kunnat gissa mig till betydelsen av! Men golunå kan man verkligen känna, om man tänker på hur bra man har det egentligen, trots coronaisoleringen!
  Här är det en solig, lite blåsig dag och jag har just tagit min promenad. Igår var jag inte utanför dörren, det kom häftiga regnskurar hela dagen.
  Ha en fortsatt trevlig dag med din bok!
  Kram, Monica

 3. Är inte religiös och mina föräldrar var barn till statare som jobbade alltid.
  Har varit en hyfsad dag med sol ocg regn.
  Kramar från Minton och mej

 4. Vackra teckningar i boken där. Jag tror att man har en särskilt tradition med just såna där svartvita växtteckningar, jag hade en god vän som en sommar gick en speciell kurs i London för sånt.

 5. Den boken har jag läst, tyckte mycket om den!
  Så tråkigt att inte ens få handarbeta på en söndag….kan tyckas lite onödigt gudsfruktigt. Men min farmor var också sån, vilodagen skulle helgas..

 6. Oj då jag som städade igår och inte hade en tanke på att det var söndag. Tror aldrig vi brytt oss om vilken dag det var och förr hade man ju mycket att göra både lördag och söndag när man jobbade hela veckorna och allt hemma skulle ske på helgen. Hur hann man? Igår regnade det mm och det var en lämplig dag att vara inne och städa. Jakten har börjat. Timmerbilar kör hela tiden. Eon byter stolpar efter vägen och det är en väldig trafik efter smala byvägen. Ingen snö än som tur är. Städningen gick inte bra men det ska jag berätta om sedan.

  1. Det var väl klokt av dig att vara inne och städa när nu vädret var som det var. Vad var det nu som hände under städningen???

 7. Gotländskan har då ord som man absolut inte kan gissa sig till vad de betyder, men ofta är ju orden talande.
  Inte jobba på en söndag, ni fick inte brodera och sticka, men slita i stall och ladugård det gick bra. Hyckleri enligt mig, som tycker att alla dar är lika.
  Kram/Kicki

  1. Visst var det hyckleri, för oj så mycket det jobbades i alla fall. Åtminstone på Stenstugu. Mamma var nog den som helgade vilodagen bäst. Kram

Kommentarer är stängda.