Även om man inte plockar svamp….

…kan man ju fotografera dem. Efter lunch i dag åkte jag först till apoteket och sedan fortsatte jag ner till Gotlandsflis, där jag ställde bilen och sen var tanken att jag skulle ta en promenad i Masshagen.

Jag marscherade iväg längs barkhögarna, men jag hade motvind och det blev för kallt utan jackan som jag lämnat i bilen, så när jag var nästan framme vid hagen vände jag och gick tillbaka för att hämta den. Då hade jag medvind och solen i ryggen, så då blev det plötsligt riktigt behagligt.

När jag kom fram till bilen upptäckte jag de här bläcksvamparna, för det är väl bläcksvampar? Jag blev nyfiken och glömde alldeles bort Masshagen och gick in i skogen där i stället, för att se om det fanns mer svamp och det var alldeles fullt av dem. Det fanns väldigt mycket bläcksvamp (om det nu är det), men mycket annat också.

Det fanns jättestora svampar och det fanns jättesmå och så fanns det vackert röda. De röda googlade jag på och då hamnade jag på Ankis bildblogg där jag kunde läsa mig till att de heter Mönjeskål

När jag undersökt omgivningarna tillräckligt var det dags för dagens happening – shopping på Konsum. Det var inte så mycket folk där, men nog har vi fortfarande turister på ön. Inte för att jag känner igen varenda klintebo, men det var flera okända sällskap som gick där och strosade. Jag spritade händerna både när jag kom och innan jag gick därifrån och jag la en plastpåse runt handtaget på kundvagnen för att minimera risken för smitta. Det börjar kännas lite oroande igen, för nu är det nya fall varje dag. I dag rapporterar man att det är 3 nya konstaterat smittade.

Frågan är om vi (SPF Seniorerna Klinteorten), som annonserat i dag om att vi planerar en lunch på Suderbys i slutet av oktober, har gjort en felbedömning av läget?

Ha en skön fortsättning på dagen!

15 reaktioner till “Även om man inte plockar svamp….

 1. Det var många fina svampbilder och Anki kan nog namnen på dom. SPF Rottne har inga aktiviteter och jag vet inte när det blir några.
  Kramar

 2. En av mina bekanta, en 83-årig parant dam, mycket välsminkad och välklädd i alla sammanhang, såg bläcksvampar på gräsmattan i parken utanför sitt fönster. Hon kunde bara inte hålla sig, utan hon skyndade ner med en tuschpenna, lade sig på mage i gräset och gjorde alla svampar till hattifnattar, sen fotograferade hon. Hon visade fotot åt oss i italienskan sen…

 3. De översta svamparna är Fjällig bläcksvamp eller Fjällig bläckskivling, som den också kallas. Det är en jättegod (3-stjärnig) matsvamp. men är godast att äta nyplockad, färsk. Den blir så vattnig som fryst. Man ska ta de små exemplaren.
  Visst är det oroande att corona-fallen ökar igen! Men det är bara att fortsätta att vara försiktiga. Vi handlar fortfarande inte själva. Fia handlar en gång i veckan åt oss. Det blir en lång vintersäsong …
  Må så gott, kram, Monica

 4. Väldigt vackra svampbilder. Fast jag vet inte alls vad man kan plocka och äta, mer än en gång då. Röksvamp har jag lärt mig att man kan äta. åtminstone de små är läckra. Svärdottern brukar plocka och torka trattkantareller, väldigt gott i olika såser.

 5. Härligt Ingrid! Svamp är trevliga fotomodeller som gärna låter sig fotograferas 🙂 Ja, de vita toppiga gissade du rätt på – det är fjällig bläcksvamp. Mycket god tycker jag, men man kan bara använda helt vita ex. Stek hattarna i bitar och krydda med salt. Fötterna kan kokas i lättsaltat vatten och ätas med en klick smör … mums! Vågar nog inte säga så mycket om resten, men jag en blodriska, eller två en fin och en som blivit ärggrön av ålder. Tycker absolut du ska testa bläcksvampen 🙂
  Tack för länken!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Blodriskan kände jag faktiskt också igen. Sonen plockade sådana förr i tiden. Få se om jag går dit i morgon och plockar några bläcksvampar. Det fanns i många olika stadier.
   Kram

 6. Bläcksvampen är fjällig bläcksvamp, den är god, men den måste vara helt vit, får inte ha börjat rodna, som den gör innan den sen blir svart.
  Fötterna kan man använda som sparris.
  Gå dit igen och plocka du, dom har kort levnad innan dom börjar rodna.
  Kram/Kicki

 7. Med mycket svamp. Anki är väl expert på området.
  Visst är det svårt att klä sig ”rätt”. Lätt också att bli lurad av solens värme.
  Vi prövade på att hämta mat på Maxi förra lördagen och ska göra det imorgon också. Egentligen skulle vi välja köra hem, men det fanns inga tider innan jag skulle dö av hunger. 🙂
  Helgkram, Bosse

Kommentarer är stängda.