Fem en fredag v 39: Disney

I dag undrar elisamatilda vad vi har förhållande till Disney och jag måste säga att sedan jag lämnade barndomen, så har mitt intresse varit väldigt dålig för den typen av filmer. Jag kollade på Wikipedia och det finns massor av filmer som jag aldrig hört talas om en gång.

1. Vilken var den första Disneyfilmen du såg?
Det har jag inget minne av, men jag misstänker att jag var på den gamla Klintebion tillsammans med min farbror Knut. Han gillade tecknad film och bjöd han med mig, hade han ju en orsak att gå dit själv. Filmen kan ha varit Snövit och de sju dvärgarna, för den kom redan 1937, men det är en ren gissning.

2. Har du något särskilt minne förknippat med Disney?
Nej, inte vad jag kan komma på, men jag förknippar Disney främst med Kalla Anka och kanske framför allt Kalle Ankas jul på tv.

3. Vilken av Disneyklassikerna är din favorit?
Det måste ju bli Lady och Lufsen.

4. Vilken är den bästa sången från Disney?
Har ingen aning, men visst finns det en hel del att välja mellan. Hakuna Matata ur Lejonkungen till exempel eller de små mössens arbetssång i Askungen.

5. Vem är din favoritkaraktär?
Det är svårt att välja, men Törnrosa eller kanske Askungen..

Ännu är det en aning sol, men det lär ska mulna och eventuellt bli regn längre fram på dagen. Jag har bäddat rent i sängen och startat tvättmaskinen och efter den ansträngningen tyckte ryggen att jag skulle sätta mig vid datorn och vila ett tag. Nu ska jag gå runt en vända med dammtrasan och dammsugaren. Det är ju trots allt fredag! Sen sätter jag mig nog med min nya Ferrantebok en stund och har jag tur går det att sitta ute.

Dagens ordspråk:
Vad man får för ingenting sätter man inte värde på

Ha en skön fredag!

33 reaktioner till “Fem en fredag v 39: Disney

 1. Nej, jag har nog inte heller någon speciell koppling till Disney! Det är klart att man känner till alla de gamla figurerna, men alla filmer som har kommit på senare år, känner jag knappt ens till namnet. Mössens sång till Askungenfilmen på julafton, brukar alla våra döttrar sjunga med i – det tillhör jultraditionerna…😆.
  Regnskurar här idag på förmiddagen.
  Ha en skön fredag, ni tar jag tag i dammtrasan….
  Kram, Monica

  1. Att sjunga med i mössens sång på julafton hör till traditionen här också. Ännu skiner solen, så det kanske blir en fin fredag trots allt.
   Kram

 2. Älskar Disney och teknade filmer. Djungelboken är min favorit o
  Som jag tittar på ibland. Aristocats en annan favorit.
  Tittar inte på Kalle Anka på julafton numera.
  Solen lyser och det är 17 grader varmt.
  Kramar från oss

 3. Det jag minns från barndomen och Disney är väl julaftonens tecknade … men sen har det fyllts på efter hand med barn och barnbarns intresse med Kalle Ankatidningar. Själv gillar jag en del av de nyare tecknade filmerna också – som Djungelboken, Lejonkungen och Snövit. 🙂
  Kram

 4. Mössens sång, självklart, den sjunger jag och äldsta dottern med i. Den är så mycket just hon, Jessica.
  Trevlig fredag, kram!

 5. Själv har jag sett mycket Disneyfilmer dels som barn, dels med barnen. Den första jag såg var ”Peter Pan” och min favorit är nog ”Djungelboken” skulle jag tro. Men jag tycker mycket ”Aristocats” och ”Lejonkungen” också.

  Här har regnet vräkt ner och det har dessutom åskat!

  Kram och god fredag!

 6. Tänkte på dig när jag läste om strömavbrottet! Elände!
  Min första Disneyfilm var Peter Pan och jag tyckte kapten Krok var så otäck att jag gick ut, troligen 4 år, min stackars storebror var med. Sen var Skönheten och Odjuret en favorit för yngste sonen, så den har jag sett obegränsat antal gånger. Tyvärr har jag missat Frost, som varit en stor favorit för barnbarnen.

 7. Jag är glad åt att det finns flera som inte är några Disney-experter eller fantaster. Men får jag chansen vill jag gärna sitta i soffan med tre små barnbarnsbarn och mysa med Disneyfilmer. Men tillsvidare är bara en i rätt ålder för det och hon bor ju ganska långt borta. Hoppas du får en fin hösthelg

 8. Djungelboken minns jag att jag såg på bio som barn, och Aristocats gillade jag mycket. När man själv fick barn så blev det mera Disney, minns nog bäst Lejonkungen där. Nu får man vänta på barnbarn för att få se de allra nyaste filmerna, hihi!
  Ha det gott!

 9. Jag älskade tecknade disneyfilmer när jag var barn Även nu som vuxen brukar jag följa med Sofiepropp och se alla nya disneyfilmer. Än har det inte blivit någon för biografen är också stängd som allt annat. Det regnar idag och är ruggigt ute så det blir väl innedag men någon städning skiter jag i.

  1. I morgon öppna Rondo och visar den första filmen sedan i mars månad. Min pappa Marianne står på programmet.
   Det har kommit några stänk här också, men nu skiner solen lite svagt.

 10. Har ju blivit en del ”disney” under min livstid, tog ett tag innan jag förstod att de gjort mer än ”kalle Anka” som går på julafton 😉
  Animerade filmer har väl inte varit något av mina favoriter men ibland är det riktigt bra.
  Ha det fint nu och trevlig lördag Ingrid.

  1. Visst finns det bra animerad film, men jag ser det ändå inte så ofta och har missat mängder av Disneyfilmer.
   Trevlig lördag själv!

 11. Hej Ingrid
  Tack för det fina brevet med fröna. Det är inte ofta jag får ett brev på vanligt papper och med en vacker handstil.
  Jag tänkte skicka en bild, när fröna börjar komma upp.
  Vi har regn idag, men jag vill önska dig en fin helg,

  Hej från UllaBrith i Järfälla
  💦☔️🌨☂️🌦

  1. Så roligt att fröna har kommit fram. Lycka till med dem och det vore jätteroligt om jag fick se hur det går för dem.
   Kram

 12. Trevliga frågor och svar.
  Gick n del på matinéer när jag var liten, men minns inte alls vad jag såg, men kommer ihåg att det kostade 1 krona och så fick man äta godis också.
  Trevlig helg!

Kommentarer är stängda.