Jag vet inte…

…riktigt vad jag ska säga om de där receptfria sömntabletterna (Lunixen), som jag köpte förra veckan. Nu har jag tagit dem varje kväll utan någon nämnvärd förbättring. Som vanligt somnar jag ganska omgående när jag lagt mig, men jag sover fortfarande bara ett par, tre timmar i stöten. Möjligen somnar jag om lite kvickare, men det känns ändå som om det var bortkastade 199 kronor. Fast det står att optimal effekt uppnås efter 2-4 veckor, så jag fortsätter väl tills förpackningen är slut, så får jag se sen.

I dag låg jag i alla fall rätt länge och gick inte upp förrän vid åtta-tiden. Det är en varm söndag och när jag ätit frukost gick jag ut på en förmiddagspromenad, för jag ville röra på mig lite innan det blir för varmt. Det var redan för hett att gå i solen, så jag valde Barkan och det var väldigt behagligt att gå där i skuggan.

Nu ska jag sätta mig ute i skuggan på framsidan och fortsätta med min bok tills det blir dags för lunch och sen ska jag lyssna på årets sista sommarpratar. Det är Laleh som avlutar 2020 års Sommar i P1, ett hedervärt uppdrag, som Torsten Ehrenmark brukade ha förr i tiden. Jag har just lyssnat på ett avsnitt från 1963 och njutit i fulla drag av hans rappa kåserande om Paristrafiken.

Dagens ordspråk:
Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket

Trevlig söndag!

16 reaktioner till “Jag vet inte…

 1. Den enkla sanningen är nog att det krävs receptbelagda varianter för att det ska bli någon större effekt.

  Även här är det varmt så det blir snart stranden igen.

  Kram och god söndag!

 2. Håller med Znogge det bästa är de på recept. Ännu en het dag som vi tillbringar i skuggan eller inne. Trots allt regnet i juli så är det väldigt torrt. Försöker vattna vissa perenner på kvällen men det hjälper inte.
  Kramar från oss

 3. Ska man sova en hel natt på tabletter behöver man dundra på med starka, beroendeframkallande tabletter, De flesta tabletter, även receptbelagda, är insomningstabletter och hjälper just mot svårighet att somna. Sedan vaknar man ett par timmar senare och då är problemet tillbaka. Det ser vi ofta hos våra patienter.
  Just nu är det väl ingen som sover särskilt bra i värmen förresten.
  Önskar dig en bra söndag!
  Kram

  1. Jag har ju varit bortskämd med väldigt god sömn, så det här är ett nytt problem som dykt upp och det är verkligen irriterande.
   Hoppas att du också får en fin dag!
   Kram

 4. Förr kunde man dricka något lugnande örtté för att komma in i lite sömn. Men du, som jag, somnar ju på kvällen. Problemet är uppvaknandet på natten. Jag har insomningstablett på recept om uti fall. Försöker dock alltid att se om det räcker att gå upp och dricka ett glas vatten, det brukar hjälpa. Om inte, så kan en Alvedon göra att jag slappnar av.
  Laleh hör till mina favoriter, vad gäller sång och texter.
  Söndagskram!

 5. Då väntar jag med att prova …
  Ja, nu gäller tidiga promenader – just nu är det nästan outhärdligt att öppna dörren!
  Torsten Ehrenmark … ja, visst var han bra – rolig att lyssna på och roliga kåserier! Jag ska lyssna på Laleh i morgon bitti …
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

 6. Vilken härlig promenadväg du har i skuggan under träden! För mig, som stiger upp mycket senare än du, är det för varmt för promenader. Och till stranden vill jag inte gå på helger, då är där smockfullt med människor…att dom vågar?
  Så jag håller mig i skuggan eller inne tills det blir svalare ikväll.
  Ha en bra dag, kram, Monica

  1. Det är verkligen ljuvligt skönt nu och jag njuter av värmen (i skuggan) och nu ska jag gå ut och fälla upp parasollet och lyssna på Laleh. Det kanske är de här dagliga 90 minuterna i solstolen som stör nattsömnen????? Normalt håller jag ju igång hela dagarna och ligger aldrig och vilar middag. 😉
   Kram

 7. Vad tråkigt att du har sömnproblem, för utan god sömn blir man lätt både grinig och irriterad. Värmen gör ju inte sömnen bättre.
  Min mamma drabbades periodvis av dålig sömn. Hennes kur bestod av varm mjölk med en liten klick honung i (antagligen för att varm mjölk inte är särskilt gott). Jag vågar inte lova att det hjälper, men det är i alla fall lite pyssel att värma mjöl mitt i natten…
  Jag sover vanligtvis bra, även om jag inte somnar om direkt, när jag har varit på toa på natten. Då får tankarna glida runt som de vill – och sedan vaknar jag efter flera timmar. Nu när det är så varmt, duschar jag helt och hållet (även håret) innan jag går och lägger mig. Nackdelen är förstås att den så kallade frisyren blir svårt lidande 😉
  Kram ❤

  1. Jag är ju bortskämd med god sömn, så det här problemet har dykt upp nu. Det finns många knep att ta till när sömnen tryter. Min moster o morbror gick upp och åt leverpastejsmörgåsar med sockerdricka. Så blev de runda och rara också 😉
   Kram

 8. Jag har alltid sovit dåligt, har haft svårt att somna, sovit lite – är van. Så var det med min mamma och med min syster (hon hade det värst) och även nu för min ena systerson och min systerdotter. När mina problem eskalerade i samband med min förra mans sjukdom 2008 fick jag insomningstabletter, som jag nuförtiden alltid har vid sängen. Kan inte påstå att jag är beroende av dem. Tar en halv vid behov, och då sover jag i ca 3 timmar, vilket redan är bra. Det går åt ungefär 20 tabletter per år. Har också försökt med melatonin med varierande framgång. Tar till avslappningsmetoder och tar det lugnt, enligt den första boken om sömn jag läste för minst 30 år sedan: ”Om du ligger vaken på natten, strunta i det och tänk på något vackert”. I natt skall jag sova ute, svettades lite för mycket i kvav inneluft senaste natt.

Kommentarsfältet är stängt.