Världens lyckligaste man

mustafaMustafa Mohamed bjöd verkligen på ett spännande och trevligt sommarprogram i dag. Jag är  ju lite skeptisk när det är idrottsprofiler som ska sommarprata, men han var väldigt bra. När han berättade om hur han, när han var fem år var ute och vaktade familjens getter,  kom hem med dem och gick och la sig på golvet med kläderna på, för att sedan på morgonen bara resa sig upp och samla ihop getflocken och gå ut med dem igen, blev jag nästan rörd. Att tänka sig att han sedan hamnade i Sverige  och blev svensk rekordinnehavare och firad landslagslöpare… Helt otroligt!

Det är populärt att tala om att man ”gjort en resa” men det har han om någon verkligen gjort. Hans mamma Hakima, hade träffat en svensk man vid namn Ramon Larsson och han hjälpte familjen att fly inbördeskriget i Somalia och ta sig till Sverige innan läget blev alltför kritiskt. De kom med på det sista ordinarie flyget från Mogadishu innan kriget bröt ut.

Ramon Larsson och hans familj tog hand om dem när de landade på Landvetter och de bosatte sig i Lysekil, där hans mamma fortfarande bor kvar. Han lärde sig snabbt svenska och efter åtta månader i Sverige började han i skolan i sjätte klass som den enda eleven som inte hade svenska som modersmål. Han talar för övrigt en utmärkt svenska. Han ville från början bli fotbollsspelare, som alla småkillar, men kom underfund med att det var löpningen som var hans styrka.

Han är gift med  den tidigare landslagslöparen Hanna Karlsson och de har två barn och han avslutar med att säga att hans elva år i Somalia och trettio i Sverige gjort honom till världens lyckligaste man. Han lät så sympatisk och ödmjuk, så det var en ren fröjd att lyssna på honom  och musiken var väldigt omsorgsfullt vald och helt i min smak, så givetvis får han 👍

Gräset är klippt, både på baksidan och framsidan och köks- och vardagsrumsfönsterna är putsade, så jag låg med gott samvete och njöt av programmet medan molnen seglade förbi. Ett tag blev de så många och täta att jag fick fälla ner parasollet, för att det blev för kallt, men de skingrades igen och solen gassade på.

Trevlig fortsättning på dagen!

 

 

18 reaktioner till “Världens lyckligaste man

 1. Det lät verkligen som ett trevligt program. Nog har han gjort en resa alltid men det är också fantastiskt att han är så väl inne i samhället. Vissa lyckas med det, andra inte.

  Kram

 2. Det lät verkligen som ett trevligt program! Man måste beundra människor, som gjort en ”sådan resa”, vilken enorm skillnad på livet som barn och det liv han fick i Sverige.
  Här har det varit en fantastiskt skön sommardag, sol, nästan ingen vind och c:a 23 grader i skuggan.
  Så duktig du har varit, som både klippt gräs och putsat fönster!
  Ha en skön kväll, kram, Monica

  1. Här är ytorna inte så stora vare sig på gräsplättarne elle fönstren, så arbetsinsatsen är inte mycket att skryta med, men i gengäld är ju orken inte som i unga dar, så det passar väldigt bra.
   Kram
   Kram, Ingrid

 3. Nu har jag börjat lyssna på sommarpratarna. Mitt gratisabonnemang på Nextory har gått ut, så nu har jag inte en massa böcker som jag måste hinna lyssna på.
  Avverkar 2, 3 st sommarpratare om dan.
  Kram/Kicki

 4. Ett berörande liv som du berättar om! Och så dina fina bilder på amplarna – här har man stora krukor i stället, men det är något visst med amplar. Så fint att man satsade på det och sen håller dem så snygga.

 5. Ofta intressant att höra/läsa folks historia.
  Är ju inte så idrottsintresserad men de kan ju prata om annat också som tur är, en rejäl resan han gjort där.

  SV: Nä, stambyte kan man helst vara utan….länge 😉

  Ha det fint

  1. Jag är inte heller så intresserad av sport, men ”Musses” sommarprogram gillade jag. Han hade verkligen en historia att berätta.
   Ha det gott själv!

  1. Jag brukar alltid vara skeptisk till idrottare, men ger dem trots det en chans och i år har även de skött sig med den äran.
   Kram

Kommentarsfältet är stängt.