Vandaler i farten – En sån där

Söndag och varmt, men lite småmulet då och då. Jag tog en klinterunda på förmiddagen och passerade Klinteskolan där det var avspärrningar överallt efter nattens illdåd. 22 fönsterutor har krossats och man har eldat bråte inomhus och fyllt skolan med rök och sot. Polisen efterlyser därför vittnen:

Behöver hjälp med iakttagelser i Klintehamn från igårkväll och under natten. Skadegörelser på skolan med många fönster krossade och man har tänt på nån soptunna så skolan rökfyllts. Även nån busskur är skadad i Klinte. Vill ha hjälp med att få in uppgifter om någon sett något misstänkt under gårkvällen och natten. Någon pratade om nåt ”moppegäng” som dragit runt Klinte? Allt av intresse vill jag ha, så skriver ungdomsutredaren Tryggve Karlsson på sin Facebooksida.

annatakanenI eftermiddag har jag legat i solstolen under parasollet och lyssnat på dagens sommarvärd, Anna Takanen, skådespelare, regissör, författare och aktuell med debutromanen Sörjen. Hon blev också årets Sverigefinne 2019. Hon berättade med inlevelse om sin pappa Timo, som kom till Sverige som krigsbarn och om hur det är att vara dotter till ett krigsbarn.

Till Gotland kom det 600 barn från Finland åren 1941-1946, så de flesta i min ålder har nog haft någon finsk flicka eller pojken i sin klass. Jag hade två stycken, Tuula och Kyllikki. Tuulas finska föräldrar krävde att hon skulle åka tillbaka till Finland och jag minns ännu hur vi grät när vi tvingades att ta farväl av henne, men hennes gotländska föräldrar lyckades få tillbaka henne och hon fick fortsätta att vara min klasskamrat. Nu är Tuula sedan rätt många år borta och Kyllikki också.

Anna Takanen ville byta efternamn till ett svenskt, eftersom hon blev retad i skolan, men bestämde sig till slut för att behålla det finska. Det är tydligen många av krigsbarnen som bytte bort sina finska namn och inte ville förknippas med att vara en sån där. Anna berättade om en man som levt hela sitt liv utan att fru och barn kände till att han var en sån där, ett krigsbarn från Finland. Visst får Anna Takanen👍

Dagens ordspråk:
Ingenting är så lätt att det inte kan bli svårt om det görs motvilligt.

Trevlig fortsättning på söndagen!

20 reaktioner till “Vandaler i farten – En sån där

 1. Man kan undra vad det är för nöje att slå in fönsterrutor och elda i skolor?
  I Lund har det anlagts bränder i flera skolor.
  En av mina kusiner är gift med en finsk krigspojke men jag tror aldrig att jag haft någon i min klass. ”En sån där” låter inte trevligt!
  Samma väder här som hos er, disigt men varmt. Och vi fick 19 mm regn tidigt i morse! Härligt!
  Ha en skön kväll, kram, Monica

  1. Det har tydligen varit väldigt traumatiskt för en del av barnen och många vill inte veta av sitt finska ursprung. Det måste vara hemskt.
   Grattis till regnet!!
   Kram

 2. Jäkla vandaler! Kan dom inte ha nåt vettigt för sig.
  Jag lyssnade faktiskt också på Anna Takanen medan jag satt på altanen och rensade blåbär och kantareller. Det märktes att hon är författare, klart tummen upp från mig också.
  Kram

  1. Ja, nog kan man säga både det ena och det andra om det här ofoget. Tänk vad det här kommer att kosta skattebetalarna!
   Hon berättade ju om annat också, men just det här med krigsbarnen kändes så aktuellt för mig.
   Kram

 3. Så tråkigt med vandalismen och jag förstår inte vad man kan finna för glädje i att förstöra så. Totalt meningslöst men ändå inte ovanligt.

  Krigsbarnen ja, varken lätt för föräldrarna som skickade iväg dem eller för barn som ville hem igen men aldrig kom hem.

  Kram och god eftermiddag!

 4. Jag fick en storasyster från Finland när jag var nio år. Hon var fyra år äldre och jag älskade henne. Hon åkte sen tillbaka till Finland och fick ett väldigt bra liv. Vi var och hälsade på henne för fyra år sen. Då hade vi inte setts på 60 år men jag kände omedelbart igen henne. vi fick en fin dag tillsammans.
  Kram från Ingrid

 5. Jag blir så arg när jag hör talas om skadegörelse! Vem fasen är så idiotisk i huvudet att kunna utföra sådant??
  Ha en bra kväll, kram, Gerd

  1. Det är väl några oansvariga busungar som ska visa sig duktiga. Jag fattar inte vad det kan vara för några i det här lilla samhället.
   Kram

 6. Det är så onödigt med denna förstörelse. Tycker det har blivit värre. Vi har haft en del problem men inte som ni.
  Kramar från oss

 7. Här eldade man tydligen upp ett hus vid ett utegym häromnatten, så dumt och irriterande.
  Makens mormor tog emot ett finskt krigsbarn, han återvände till Finland sen, men kom tillbaka hit som vuxen och räknades alltid som en i familjen. Svärfar hjälpte honom att få jobb och sen gifte han sig med svärföräldrarnas dåvarande hyresvärds dotter, han är numer avliden men fick nog ett liv han var mycket nöjd med.

  1. Det var nog många tragedier i samband med de här krigsbarnen, men som tur var vill jag tro att det gick bra för de flesta.
   Kram

 8. Såå otroligt tråkigt med denna vandalism … blir både arg och ledsen! Så onödigt och såå korkat!
  Hade inte tid att lyssna igår, men ska se om jag hinner lyssna ifatt idag.
  Lasse har en fisk storebror – han åkte tillbaka ett tag, men trivdes inte i Finland och återkom till sina svenska föräldrar …
  Ha en fin ny dag!
  Kram

  1. Det var väldigt dramatiskt när Tuula tvingades tillbaka till Finland, för hon ville ju inte alls. Tills slut rymde hon därifrån och tog sig till Stockholm där hennes gotländska föräldrar väntae. Då gav finska mamman upp och hon fick stanna, men jag veta att hon hade kontakt med sin finska släkt, så hon vände dem inte ryggen totalt.
   Ha en fin måndag!

Kommentarer är stängda.