Fem en fredag v31 – Doft

Så är det fredag igen och den sista dagen i juli. En fredag som startat med regn och rusk, men SMHI lovar bättre väder fram på dagen. Jag får väl försöka sanera lite nu på förmiddagen, så får vi se om det kan bli någon stund i solstolen i eftermiddag.

Men först elisamtildas fredagsfrågor:

1. Vad doftar bättre på sommaren än på vintern?
Min lägenhet doftar säkert bättre på sommaren när dörrar och fönster kan stå öppna för vädring.

2. Vad doftar bättre än vad det smakar?
Smultron – de doftar så ljuvligt, men smaken lever inte riktigt upp till doften.

doftranka3. Vilken doft tar dig tillbaka till barndomen?
Doften från blommande doftranka. Det var mammas älsklingsblomma. Den här ärvde jag efter henne och nu har den gått vidare till min dotter.

4. Vad är en doft du gillar som andra kan tycka är udda?
När en cigarr precis har tänts doftar det väldigt gott, men bara en liten stund. Sen får cigarrökaren gärna dra sig tillbaka i ensamhet.

5. Vilken lukt rynkar du på näsan åt?
Om någon hällt på sig alltför mycket doftagott. Det doftar inte gott!

Dagens ordspråk:
En fluga gör ingen sommar.

Trevlig fredag!

39 reaktioner till “Fem en fredag v31 – Doft

 1. ”När en cigarr precis har tänts”… Min ”lekkamrat” när jag var liten rökte cigarr. Han var stor, mörk och stark, han lyfte mig långt in i åren på raka armar högt upp i luften. Så fort jag upplever att en cigarr tänds är jag där under taket och tjuter av förtjusning! Han var pojkvän till en flicka som lärde sig sy (mamma var skräddare och bondhustru) och samtidigt skötte om oss. Hon var också med när jag föddes!

 2. Åh nej cigarrdoft är nog bland det värsta jag vet.
  Men jag håller med dig om att överparfymerade människor luktar hemskt.
  Kram/Kicki

  1. Min svärfar rökte cigarr, men bara ute. Han förvarade dem i ett elskåp ute på ladugårdsväggen och innan arbetsdagen avslutades brukade han stå där ute och ta ett bloss.
   Kram

 3. Så fint med växter som går i arv. När det gäller doften av cigarr kan jag precis känna igen mig. Min morbror rökte cigarrer och precis när den tändes luktade det gott sedan blev det för bra. För mycket parfym är alltid för bra. En doft ska anas men aldrig ta över!

  Kram och god fredag!

  1. Visst är det kul med sådana växter. Den här köpte jag till mamma 1997 och hon blev så glad för den. Men Ingrid, sa hon. Har du köpt en doftranka. Fem år senare gick hon bort och då hamnade blomman hos mig, för att sedan vandra vidare till Eva,
   Kram

 4. En och annan cigarr har man ju rökt men de går nog att räkna på mina fingrar, gott hur som helst och doftar ju bättre än cigg.
  Har en växt här som också gått i arv, tredje generationen nu men jag vet inte vad den heter.
  Får kolla upp det.

  Nu får du ha en fin dag, ska hämta tårtan strax 😉

 5. Ska bli spännande att se om min app har rätt. Vid tolvtiden ska solen titta fram och vid tretiden är det bara sol som gäller. Morgondagen ska bli solig. Tror vi sätter på cyklarna på bilen ikväll. Hoppas du kan sitta ute och njuta i eftermiddag.
  Vad mysigt att läsa om arvet. Har du en aning om hur gammal en doftranka kan bli?
  Ju äldre jag blivit ju känsligare har jag blivit av stark parfym och dofter av olika slag. Precis som med c-rök.
  Däremot uppskattar jag lagom ”dos” av parfym. Till och med älskar det.
  Vet du var vikingaskeppet finns?
  Helgkram Bosse

  1. Jag skulle tro att en doftranka kan bli precis hur gammal som helst bra den får rätt skötsel. Sista gången den blommade här hos mig doftade den enormt starkt. På dagen satte jag ut den och på natten fick den bo i badrummet.
   Var det där skeppet ligger har jag ingen aning om.
   Kram

 6. min farfar rökte alltid cigarr när det åskade. aldrig annars. nej, för mycket parfym är inte gott. barndomens smultron både doftade och smakade gott. om jag minns rätt

 7. Fantastiskt med en doftranka, som lever hos tredje generationen! Ni måste vara duktiga på att sköta krukväxter!
  Vi slutade röka för 16 år sedan, men jag kan fortfarande tycka att det luktar gott när någon röker! För mycket parfym är hemskt!
  Ha en fin fortsatt fredag, kram, Monica

  1. Jag har inte rökt sedan jag blev gravid 1972 och jag måste nog säga att jag inte tycker att det doftar speciellt gott.
   Kram

 8. Gillar också cigarrdoftande, men jag tycker faktiskt röken kan vara trevlig, men Bara utomhus då det inte blir så starkt. Håller med om överparfymörer! Det är vidrigt!

 9. För mycket parfym är gräsligt! Jag kan gilla lite diskret god doft men det är parfymfritt överallt där jag vistas, så jag har ingen parfym längre. En go deodorant får räcka.
  Ja, en nytänd cigarr eller cigarett luktar gott i en minut, sen vidrigt.
  Kram, Gerd

 10. Så häftigt med en blomma som gått i arv. Det hade varit roligt att ha kvar någon av min mammas favoritblomma men så är det inte.Jag får minnas henne på andra sätt. Här började dagen bra med sol och värme men nu åskar det och regnar 🤔

 11. ”En fluga gör ingen sommar.” Nä, men tydligen 20!? Vi har ovanligt mycket flugor i år men det går hyfsat att freda sig på altanen.
  Rolle däremot han är helt uppäten på båda axlarna efter det han legat i långrabatten och rensat. Jag räknade ena sidans och det var över 30 stycken, såg hemskt ut och kliar vansinnigt. Men han vill inte ha nån cortisonsalva på, så han får väl stå ut.
  Han så att myggorna såg ut som extremt små myggor och betten är små också, men det är alltså inte knott…..!?
  KRAM/Susie

  1. Här har vi inte sett till några myggor, men jag har å andra sidan inte suttit ute någon kväll, för så varmt har det inte varit.
   Stackars Rolle, kan du inte övertala honom att smörja på lite hydrocortison? Det hjälper ju faktiskt. Kram

 12. Åh doftranka, det hade jag när vi bodde i hus. Jag minns när jag planterade om den och redde ut alla rankorna, hur långa som helst. Sen överlevde den inte flytten till lägenhet. Sen skaffade jag en hoja, men tyckte till slut att den doftade för starkt, jag nös.

 13. För mycket parfym är ingen höjdare alls. Inte heller inpyrd rök, ibland får en ta del av både och på en och samma gång, bläh.

 14. Helt rätt att för mycket parfym är obehagligt och man håller nästan på att kvävas. Här på landet märker jag inte så mycket av parfymdofter, ganska skönt.
  Cigarrdoften är för söt tycker jag, men som gammal föredetta rökare gillar jag fortfarande cigarettlukt, fast inte när det pyr i askkoppen.
  Trevlig helg

 15. Solmogna skogssmultron smakar fantastiskt, men vad gäller trädgårdsdito kan jag nog hålla med. 🙂

Kommentarer är stängda.