Söndag med Sofie Sarenbrant

Det har inte varit riktigt lika varmt i dag, men jag har ändå hållit mig hemma. Det var väldigt behagligt under parasollet på förmiddagen och ett korsord höll mig sysselsatt. Sedan satte jag in en kyckling i ugnen och ringde äldste sonen och frågade om han kunde hjälpa mig med den och som vanligt är han hjälpsam.

IMAG2790
Jag hittade den här lilla blå blomman i rabatten, var den nu kan ha kommit ifrån.

När vi ätit och Bosse åkt hem igen la jag mig i solstolen under parasollet och lyssnade på Sofie Sarenbrants sommarprogram. Hennes tema för den här sommarsöndagen var de sexuella övergrepp hon varit utsatt för som barn från åtta till trettonårs ålder och vad det gjort med henne. Hon berättade inte om övergreppen för någon och mådde väldigt även efter att övergreppen slutat. Efter femton år beslutade hon sig för att berätta, i första hand för sina föräldrar, syskon och pojkvän.

Det är en gripande och hemsk historia hon berättar och hennes kamp för upprättelse utmynnade i ingenting, för när hon väl tagit mod till sig och polisanmält förövaren lades åtalet ner eftersom brottet preskriberats. Hon vill ändå berätta sin historia utan att lämna ut förövarens namn, eftersom det finns många barn som varit utsatta för samma sak som hon. Barn som lever med skuldkänslor och självförakt över något som absolut inte är deras fel.

Musiken är rena örongodiset, varenda låt är njutbar!  👍

Dagens ordspråk:
Den som är stark måst också vara snäll.

Ha en fin fortsättning på söndagen!

15 reaktioner till “Söndag med Sofie Sarenbrant

 1. Ja det är många som lever med sådana minnen och förr var det ingen som tog tag i detta. Ofta tystades det ner för det var flickan som burit sej dumt åt.
  Numera har barnen lite bättre chans att få hjälp.
  Kramar från oss

 2. Usch, det är hemska saker hon berättade om. Alla dessa stackars barn, som på något sätt känner sig skyldiga själv…Det finns inte straff nog åt sådana förövare.
  Här har vi haft en molnig dag med sjunkande temperaturer och för en stund sen kom det 10 mm regn på en kort stund! Så skönt!
  Ha en skön kväll, kram, Monica

 3. Så synd att hon väntade med att berätta men många barn vågar inte, skäms eller tror på något sätt att det är deras fel. Samhället har ett ansvar för att hjälpa dem. Förhoppningsvis har vi kommit lite längre nu men många kan ändå fortsätta år efter år utan att det anmäls. Mycket skrämmand.

  Här har det kommit två rejäla slagregn. De kom inte lämpligt men regnet behövdes!

  Kram och god kväll!

  1. Ja, det är många barn som far illa och det är tur att några vågar träda fram och berätta.
   Grattis till regnet! Kram

 4. Jag har så ont av att lyssna på just sådana berättelser om övergrepp. Det är så gräsligt. Jag blir så upprörd.
  Jag kan lyssna på sjukdomar och sådant som jag jobbar med i ”Min historia” på MOD, det är en helt annan sak.

  Så gott att du fick hjälp med kycklingen 😀 alltid roligt.
  Kvällskram från ett tidvis regnigt och åskigt Lidköping

 5. Så klart är det rätt upprörande för en människa, som äntligen samlat sitt mod, att det är preskriberat. Vad hon utsatts för preskriberas inte i hennes minne.
  Sen måste jag bara säga att din borago är så fin!

 6. Det är nog många som aldrig berättar … jag utsattes också några gånger när jag var runt tio år, men har aldrig berättat det för någon mer än min mamma, som sa att jag hade snuskiga fantasier. Skönt att det numer tas mer på allvar och att barnen blir trodda.
  Liten söt blå blomma … tyvärr vet jag inte heller vad det är.
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Jag hade en anhörig som hade svårt för att hålla fingrarna i styr när jag var i 10-årsåldern, men när jag blivit lite äldre sa jag ifrån på skarpen och klämmandet på mina små bröst upphörde.
   Kram

 7. Det finns många som har otäcka minnen av saker de upplevt i sin barndom och det var bra att hon tog mod till sig, att till slut berätta vad som hänt, just för att lättare kunna bearbeta traumat.
  Skönt att kunna sitta under parasollet och njuta av solen, fast i skuggan.
  Ha det bra.
  Kram!

Kommentarer är stängda.