Vild blåmmars dag

I år firas i hela Norden De vilda blommornas i dag den 14 juni och även om många annonserade exkursioner blivit inställda  på grund av coronapandemin, så kan man ju gå ut själv i naturen och njuta av mångfalden.

I Allnakku står det om Vild blåmmars dag:
I hela Norden firas sedan ett antal år de vilda blommornas dag söndagen före midsommar med exkursioner för allmänheten, ledda av erfarna botanister. Det är ett bra sätt att lära sig känna igen växter, om någon talar om vad de heter och hur man ser att det är just den sorten. Och på Gotland finns det verkligen många arter att välja på.

Detta bildspel kräver JavaScript.

På Gotland har vi ju enormt vackra vägrenar och artrikedomen är enorm, så man behöver inte alls gå långt för att se vackra blommor. De här fotograferade jag under en promenad en midsommardag och jag tog ännu flera bilder, men det går väl en gräns för hur mycket man orkar titta på.

I år är det dock sig inte likt här på ön, det upptäckte jag när jag var på kyrkogården häromdagen. Man har redan klippt vägrenarna åtminstone här i Klintetrakten och söderut. Vilket oskick! Det har även varit insändare och tidningsartiklar om det här också och folk rasar över Tekniska förvaltningens skövling av vägrenar. Akleja, blåeld, pukvete, blåklockor och prästkragar har fallit för slåtterbalken. Var ska vi nu få blommor till fredagens midsommarstång?

Dagens ordspråk:

Problemet är att om man inte riskerar någonting alls så riskera man ännu mer.

Trevlig söndag!

15 reaktioner till “Vild blåmmars dag

 1. Va, har de redan slagit vägrenarna?! Oskick men de som beslutat det har nog aldrig plockat fina vilda blommor! Vi får plocka sju olika sorters gräs och lägga under kudden så får vi se vad vi drömmer om, hihi. Jag kommer att nysa förskräckligt!
  Kram och ha en skön söndag, det som är kvar!
  Inger

  1. Jag har aldrig varit med om att då slagit före midsommar och det var inte måttligt så grundligt de gått till väga. De har klippt ändå ner till gräsroten. Det ser ut som om de trott att det är en gräsmatta.
   Kram

 2. Men, oj, så tråkigt att de klippt av alla blommor! Man undrar varför? Jag minns ju tydligt era vackra vägrenar och vi var där 30 juni-7 juli!
  Ni har ungefär samma vilda växter, som vi har här, faktiskt, men rikligare hos er! Hoppas att du kan hitta midsommarblommor någon annanstans?
  Kramar, Monica

  1. Jag blev alldeles chockad när jag fick se gräsmattan de lämnat efter sig. Vilka galningar!! Jag hittar säkert någonting till midsommar.
   Kram

 3. Verkligen ett oskick att slå vägrenarna så tidigt!
  Jag har varit iväg på några exkursioner denna dag förr om åren – alltid lär man sig något nytt och det gillar jag, men i år får jag gå på egen hand – och det går ju också bra 🙂
  Härliga bilder i ditt bildspel!
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram

  1. Du är ju så duktig på artnamnen, det är inte jag, men gläder mig åt blomsterprakten i alla fall.
   Kram

   1. Jag tycker det är roligt, men inget som är nödvändigt, för blommorna är ju lika vackra även om man inte vet vad de heter 🙂
    Kram

    1. Ja, visst är det lika vackra utan korrekt namn, men det är lite roligt än då att veta vad de heter. Kram

 4. Håller med dig, hur 17 man dom klippa redan!? Begriper det inte, men det kan naturligtvis vara så att på grund av Covid19 så tror dom inte att det kommer några turister hit – och det är tydligen bara dom som gillar blommande vägrenar!?

  Sen kollade vilka som skulle vara sommarvärdar och jag vet garanterat en som jag INTE ska lyssna på; Anders Tegnell. För det första har man hört hans röst tillräckligt, för det andra så blev jag hemskt sur på honom redan vid något av dom första intervjuerna. Där står han och med ett fånigt leende och säger att; ”Nej, det är ingen smitta att oroa sig över – den kommer inte vi få några bekymmer med här!” Snacka om att göra bort sig!!

  Sen till det viktigaste; Vad är KRAMPLAUSE för sorts ogräs? Vår hustomte Erik sa alltid det om en speciell växt, men nu finns han ju inte kvar i livet sen massa år så jag kan inte fråga honom igen. Vet du? Eller var det nåt han bara fått för sig…..
  KRAM/Susie

  1. Det finns ju ett ställe i Hejde som heter Krämplause, men någon växt med namnet kramplause känner jag inte till. Jag kollade Allnakkus ordlista, men inte heller där finns det med.
   Tegnell lär inte få många sekunder på sig för att övertyga mig om att han är en trevlig sommarvärd.
   Kram

 5. Känner mig som en bov. Putsar bort växtligheten runt nätet som avgränsar äppelgården från den övriga trädgården idag. Visserligen mest gräs, men ett och annat blommar… Strålande sol, men det måste göras…

  1. Visst måste man få putsa och hålla snyggt. Men det är hemkst så illa som de gått åt våra blommande vägrenar. De är ju annars som de vackraste rabatter den här årstiden.

 6. Tack Ingrid för din hjälp med bildstorleken på header. Det tog litet tid men nu nöjer jag mig tills jag ska byta. Alla dessa vackra vilda blommor vid dikesrenarna. Effektivitet är viktigast. En liten undran: Hur ska norrmännen resa till Gotland, då de inte är välkomna i övriga Sverige? Resa i ett sträck med egen bil? De måste ju ta färjan dit eller hur?
  kram

  1. Ja, det kan nog bli problem för dem, om inte flyget kommer igång igen förstås.
   Lycka till med bloggen!
   Kram

Kommentarer är stängda.