Böndagen

Det är soligt och fint i dag också och man kan ju inte lata sig hur mycket som helst, så i dag har mattorna åkt ut och jag ska försöka sanera i sovrummet. Och varför sitter jag då här? Jo, ryggen tyckte att det passade bra med en sittpaus en stund.

I dag har Beda namnsdag och i Allnakku kallas 27 maj för Böndagen:

När Beda och Blenda har namnsdag skall bönorna sättas, och därför infaller böndagen denna dag. Bönorna kan vara av flera slag, bondbönor som är de äldsta, bruna bönor som kallas gäulbönar på gutamål, vaxbönor och spräckliga bönor, spräklu bönar.

Rapsfälten börjar blomma här på Gotland och det är en fröjd att se. Igår såg jag ett inslag i något program på tv, att en bonde varit tvungen att sätta upp en skylt vid sin åker för att folk skulle begripa att man inte ska gå ut i grödan för att ta selfies. Då kom jag att tänka på det här gamla kortet:

f2716-raps
Bonden har smugit in så försiktigt i kanten av åkern

Dagens ordspråk:
Motgångar brukar avslöja snillet, medgångar döljer det.

Trevlig onsdag!

17 reaktioner till “Böndagen

 1. Vad glad jag är att ni har en soligt och fin dag idag. Det behöver ni!
  Vacker när rapsen blommar.
  Ha en riktigt fin dag!

 2. Knallgula rapsfält är bedövande vackra och så doftar det så gott! Här i Skåne har rapsfälten nästan blommat över, men jag har njutit av dem så länge det varade!
  Så duktig du är som tar tag i det och städar ett rum ordentligt i taget! Det skulle jag också behöva, men det känns inte alls lockande. Jag skulle vilja önska mig en storstädning igen, men som det är nu, vågar man ju inte ta hem någon…
  Idag är det 19 grader i skuggan här; det blir nog mer rabattrensning istället!
  Ha en riktigt skön dag, kram, Monica

  1. Här har solen gått i moln, så jag planerade helt rätt. Nu är dammråttorna i sovrummet borta och jag tror att jag ska ta en vända till handelsträdgården. Man måste ju snygga till på gravarna till helgen.
   Ha det så bra i rabatterna!
   Kram

 3. Lyckliga du som klarar at städa ordentligt.
  Rapsfält är så vackert och det har börjat komma några här också.
  Sköt om dig

 4. Det kan onekligen vara frestande att ta en bild med rapsfälten som bakgrund men självklart kan man inte bara klampa ut mitt i grödan. Här är det dessutom för sent för rapsblomningen är över men nog är det vackert när den pågår. Bonden var exemplariskt försiktig tycker jag.

  Kram

 5. Rapsfälten är så underbara! Men jag har då aldrig tagit någon bild med en person ute på fältet. Ser att det dock är populärt.
  Jag är som du, jag orkar inte mer än ett rum i taget, annars säger ryggen ifrån.
  Ha en fin kväll, kram!

 6. Här blommar rapsen så vackert. Jag har barndomsminnen av de gula rapsfälten när vi hälsade på hos min morbror.
  Kram

 7. Det har varit några underbara dagar, varmt och skönt och det är så vackert med all raps överallt! Därför blev jag helt chockad när jag började känna av en urinvägsinfektion. Jag har haft det en enda gång i hela mitt liv och det var för nåt år sen när jag badade som en dåre i poolen. 😦 Av VC fick jag veta att jag ska kissa OMEDELBART efter det man gått upp ur badet, inte bara innan, och så dricka en massa sura saker – och det funkade. Alltså ingen medicinering! 🙂
  Varför jag fått det nu vet jag inte, poolen är inte igång, men det kan ju ha nåt att göra med att jag suttit på en kall plastpall och rensat ogräs i flera veckor….. 😦 😦
  Men nu har jag bara en sektion runt pallkragarna kvar, så jag ska ta den idag – sen får det vara slutrensat för ett tag! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

Kommentarer är stängda.