Dymmelonsdag

I dag inleds påskfriden och namnet på dagen kommer av traditionen att ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna med trästavar,  dymlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det är stilla veckan och att långfredagen är i antågande. Nu vet jag inte om man byter ut kläpparna längre. Jag pratade med en av klockarna i Fröjel och där sveper de i stället in dem med väv för att dämpa klangen.

Det är en aning mulet i dag, men solsken är utlovat. Jag har inte hunnit så långt ännu, men jag har tagit fram laxen från frysen och ska grava den när den tinat upp och sillfiléerna ligger i vatten för att bli lite avsaltade, så att jag kan lägga in dem senare. Jag kanske bakar en sockerkaka också.

Ann-Marie och Baxter och jag hade en riktigt trevlig eftermiddag igår. Vädret ordnade till sig, trots att det hade haglat när hon körde från Visby och det blev soligt och fint. Vi träffades på Klinteberget och började med att fika innan vi gick en av motionsslingorna. När vi gick längs klintkanten blåste det lite, men när vi kom längre in i skogen var det stilla och fint och vi gick där i sakta mak och njöt av mängden av blåsippor i olika färger.

När vi kom tillbaka till parkeringsplatsen satte vi oss där på en bänk och pratade tills det började bli kyligt och dags att åka hem. Det var mycket folk och många bilar som for fram och tillbaka. Klinteberget är uppenbarligen ett populärt ställe.

IMAG2329
Den här fina påskplanteringen kom Carina och Bosse hit med igår kväll

Dagens ordspråk:
Andras dårskap är den klokes visdom.

 

18 reaktioner till “Dymmelonsdag

 1. Läste i tidningen att dom klätt med filt för att få ett dovare ljud. Man lär sej mycket på bloggen.
  Vilken trevlig utflykt med fika och samtal.
  Kramar från oss

  1. Visst lär man sig mycket nytt. Man lär så länge man lever sägs det ju. Jag tycker att man lika gärna kan säga att man lär så länge man bloggar.
   Kram

 2. Vilken bra tisdag det blev och så vackert påskarrangemang du fick!
  Lycka till med sill- och laxberedningen.

  Kram och god onsdag!

 3. En sån vacker påskplantering! Jag visste inte att man lindade in klockkläpparna. Ha en fortsatt fin och solig onsdag.

 4. Att man lindar in klockkläpparna visste jag, men inte att man bytte ut dem! Som sagt: Man lär så länge man bloggar! Så det fortsätter vi med!
  Strålande väder här idag också och nu ska vi köra ut till dotterns byggarbetsplats och fika med dem – på behörigt avstånd, förstås! Omväxling förnöjer!
  Kram, Monica

 5. Det är mycket man får lära sig här i Blogglandia.
  Så vackra blommor, fin present.
  Låter gott med både gravad lax och sockerkaka. Det vill till att göra det lite extra gott för sig nu över påsk, njut!
  Kram!
  Pasg hapus! Glad påsk!

 6. Härligt att vi kan göra utflykter i vår fina natur. Fina påskblommor du fått.
  Ha det så gott.
  Laila

  1. Ja, vi får vara glada så länge vi får gå omkring fritt. Det är inte alla som får göra det minsann.
   Ha det gott själv Laila!

 7. Vilken fin blomgrupp du fått. Och trevligt påskpyntat i parken.
  Vågar Ann-Marie åka till Gotland, för hon tillhör ju också riskgruppen,
  Hälsa till henne när ni ses eller hörs igen.
  Kram/Kicki

  1. Hej Kicki!
   Corona hänger som en tung, våt filt över mig inte minst var jag ska befinna mig. Jag är folkbokförd här på Gotland och ska därför befinna mig här och har nu varit här en månad. Hela situationen är knepig och jag har inte riktigt möjlighet att vara isolerad här.
   I Skåne kommer jag att vara ytterst noga och undvika smitta. Är verkligen livrädd för att bli sjuk för var ska Baxter vara om jag hamnar på sjukhus. Att vara ensamstående med en älskad hund kan verkligen bli enormt ångestfyllt i dessa tider. Kram till er båda med en önskan att vi håller oss på benen.

Kommentarer är stängda.