Kvinnfålkis dag

8 mars är det den Internationella kvinnodagen och den kan man kalla för Kvinnfålkis dag på gutamål. Kvinnfålksmänske kan man också säga, och då hörs det ju att kvinnor är både folk och människor.

Dagen har firats i Sverige sedan 1912, men i början på olika dagar under våren, men sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Dagen frias på olika sätt och i år uppmärksammas den i Visby bland annat med en hyllning till Josefin Nilsson. Marie Nilsson Lind och Mina drömmars band kommer att bjuda på ”En kväll för Josefin” med flera gästartister på Wisby strand, samtidigt som hundratals marschaller i Botaniska trädgården tänds som ett stöd mot våld i nära relationen.

Själv har jag firat med att bjuda mina barn med respektive på juldagslunch. Bosse kom med en stor fin lax i onsdags och då bestämde vi att jag skulle koka in den och bjuda på söndagslunch. Inkokt lax  äter vi annars alltid på juldagen och så många gånger mer under året brukar det inte bli. Synd bara att jag inte tänkte på att göra ris á la Malta till efterrätt.

Efter en kopp kaffe har ungdomarna nu åkt hem var och en till sitt och den här kvinnfålksmänsken borde ge sig iväg ut på en promenad, men jag tror att jag föredrar att  sätta mig framför tv:n i stället. Det blåser! 👿

Dagens ordspråk:

Andras dårskap är den klokes visdom.

 

15 reaktioner till “Kvinnfålkis dag

 1. Lät gott med inkokt lax. Inget roligt väder här men Minton måste ju ut. Inget regn och det är skönt men det blåser.
  Kramar

 2. Härligt med juldagslunch 8 mars! Min avlidna man älskade lutfisk (det gjorde inte jag) och en gång blev det lutfisk på midsommarafton… Inkokt lax kan jag ändå äta när som helst, men det har det inte blivit på länge, länge… Jag skrev också om kvinnodagen idag. Ha det gott!

 3. ”Kvinnfålksmänske”, så trevligt med gotländskan.
  I Dalarna säger men sen gammalt: Tåkke folk som kommer där bort på vejen? Då är den manfolk med.
  Säger de så här: Tokke mänsker ä de där bort på vejen. Då är det endast kjoltyg som fladdrar. 🙂
  Oj, så gott med inkokt lax.

 4. Haha, jag blev lite fundersam först när jag läste ”juldagslunch”! Nu hänger jag inte med, tänkte jag, men så läste jag förklaringen! Trevligt!
  Här har vi inte firat dagen på något speciellt sätt. Lite trädgårdsarbete, bara…
  Ha en fin kväll, kram, Monica

 5. Vad länge sen det var jag gjorde laxaladåb med räkor, kanske skulle satsa på det nån dag. Fast det känns lite fånigt när vi bara är två…men man kan ju köpa fyra såna där filébitar och koka in. Då blir det lagom för oss två, 3 till Rolle och 1 till mig!
  KRAM/Susie

Kommentarer är stängda.