Skåttdagen

Jodå, enligt Allnakku ska man stava med å på gutamål, så det är inte jag som gjort fel. 😀

Skåttdagen är en dag som skjuts in i kalendern för att kompensera att solåret är ungefär ¼ dygn längre än 365 dygn. Enligt äldre tradition var det tillåtet för kvinnor att fria till ungkarlar under skottåret eller skottdagen.

Och kvinnor kan inte bara fria i dag, de kan få gifta sig i dag också, om de har någon lämplig partner, för i dag, lördagen den 29 februari,  ordnar domkyrkan i Visby med drop in-vigsel mellan klockan 13.00 och 16.00 och Visby domkyrkoförsamling står för alla kringarrangemang med präst, organist och solist och  till och med bubbel och bröllopstårta. Allt som krävs av de som vill gifta sig är att de har med sig hindersprövningsbevis och ringar.

Hyfsat bröllopsväder har eventuella brudpar fått i dag, även om det är lite gråkallt. Jag har just kommit hem efter en promenad och det var ganska behagligt ute. På förmiddagen var jag och handlade och sedan var Eva här på lunch. Hon ägnar lördagen åt städning och jag tyckte att hon kunde behöva ta en paus.

Dagens ordspråk:
Tala är silver, tiga är guld.

14 reaktioner till “Skåttdagen

 1. De som ville gifta sig här på dropp in var på Alla Hjärtans Dagen, det var tre som gifte sig här i ett stort köpcentra. Enda de behövde ha med sig var hindersprövning. Bäst man håller sig undan frieriet idag då 😉

 2. Vilken rolig idé, att ställa till med bröllop för hågade spekulanter! Det är nog ingen i vår familj, som friat idag, men däremot fyller vår dotterdotters sambo (den nyblivne fadern) år idag och kan för ovanlighetens skull fira sin födelsedag på den riktiga dagen (han fyller 28, men har bara haft 7 födelsedagar än så länge!).
  Här har vi haft regn hela dagen, så det blev ingen promenad idag.
  Ha en trevlig lördagskväll, kram, Monica

  1. Det är en tradition som domkyrkoförsamlingen har hållit på med några skåttdagar i rad nu.
   Det måste verkligen vara lite speciellt att vara född på just den här dagen.
   Kram

 3. Krokusar är så vackra vårblommor. Vi har fått snö ikväll men hoppas den försvinner snabbt. Nu vill jag har vår.
  Kramar

 4. Det var ju en trevlig och fin tradition som domkyrkoförsamlingen har där på Gotland!
  Ja, vädret… nu är snön borta här också! Det har regnat hela förmiddagen, men nu är det uppehåll och jag ska försöka mig på en promenad innan det är dags för söndagsgrytan! 🙂
  Läste ditt föregående inlägg om Coronaviruset. Ja det är ju ett passande namn. Pressen har en stor förmåga att skrämma upp folk, istället för tvärtom. Men visst ska vi vara försiktiga. Det känns inte så lockande att boka någon resa just nu!
  Kram Gunilla

  1. Vi har haft hyfsat väder i dag, men det har känts gott att vara inomhus.
   Nej nu mår man nog bäst av att ligga lite lågt. Jag får väl se om den där Hollandsresan blir av eller inte. Kram

Kommentarer är stängda.