Besserwisser Ingrid…

…kan ju inte hålla tyst, utan måste få påpeka ett faktafel i dagens avsnitt av McLeods döttrar. Tess har skaffat en kossa som heter Madonna och Madonna blir sjuk, hon har fått trumsjuka. Meg ger henne någon typ av medicin, osäkert vilken och Tess går sedan runt med Madonna en hel natt för att försöka få henne att fisa, men det är ju rapa hon ska.

Madonna ska rapa – inte fisa

Kor som fick trumsjuka var vi ute för många gånger på sommaren när de kom ut på för saftigt bete. Då kan det bildas metangas i våmmen och om det blir för mycket skum kan gasen inte rapas upp och ju mer gas det bildas, ju mer sväller våmmen. Den gasen har bara en väg ut och det är genom strupen. Åke fyllde en flaska med olja, som han tvingade kon att dricka, för att få skummet att lägga sig och så ställde henne högt med frambenen för att försöka få fri väg ut för gasen.

trokarIbland räckte det, men gick det inte på annat sätt fick han ta till  en sån där trokar, som Claire använde för att rädda Madonna. Den låg i ständig beredskap i verktygslådan i köket. En gång hittade vi en ko död ute på åkern och hon hade dött av trumsjuka. Kossan Anna, som jag tyckte så mycket om.

Vilka minnen man får….. Nu kommer jag nog att drömma om kor i natt. I nättres, som man säger på gotländska, drömde jag om väldigt konstiga fakturor på SPF:s årsavgift. Det var inte en siffra rätt!

14 reaktioner till “Besserwisser Ingrid…

 1. Eftersom jag ser McLeods döttrar på SvTPlay, har jag inte kommit så långt som på TV, så jag läser inte ditt inlägg idag…
  Ha det gott, kram, Monica

 2. Vet du Ingrid … jag reagerade också på det där att hon skulle fisa! Jag var alltid med morfar i lagården när jag var barn och jag har ett bestående minne av just det där med våmmen och att kon behövde rapa, trots att jag nog inte var mer än 6-7 år då. Sorgligt minne med din kossa Anna …
  Drömmar kan vara väldigt levande 🙂
  Kram

 3. Hos oss användes en sk morakniv, som heter puukko på äkta finska. Det var minsann ganska så hemskt, men fungerade. Däremot har jag minsann traskat med hästar som förätit sig – vi hade en häst som var mycket benägen för kolik. Och hon ville bara lägga sig, vilket hästen inte får göra i det skedet. Vilken lycka när fisarna kom!!!

  1. Åke pratade om att man kunde använda kniv också om det var kris. Alternativet att kon dog var ju inget man ville uppleva.
   Hästar har aldrig varit min grej, så dem har jag inte någon större kolla på.

 4. Det där med trumsjuka kommer jag ihåg. Veterinären kom och ”stack” kossan. Då ville man inte vara i närheten! Luktade inte gott när gasen kom ut…
  Som sagt, vilka minnen!
  Kram Inger

 5. Oj så brutalt att sticka hål i våmmen. Jag skulle inte klara av att vara djurägare… Men en rätt trevlig serie hittills! Om man bortser från faktafelet då. Men det noterade inte jag som inte haft ansvar för några kor. Bara mjölkat och gosat.

Kommentarsfältet är stängt.