Fusk, fusk!

Det har varit en rätt solig lördag och jag har gått runt en vända med dammtrasan och snabeldraken har gjort sitt, men det var fuskstädning, för jag tog inte ut mattorna, så det blev ingen avtorkning av golven. Det får bli skärpning till nästa vecka.
Eva tittade in en stund på förmiddagen och vi satt vid köksbordet och pratade ett tag och när hon gått dammsög jag färdigt och sedan var det dags för lunch.

avdelare42

I dag har Hildur namnsdag och jag känner inte någon i dag levande person med det namnet, men jag minns kusin Görans mormor, som hette Hildur Jansson. Nu är det nog ett rätt ovanligt namn och år 2014 fanns det enligt Wikipedia 611 kvinnor som bar namnet som tilltalsnamn.

Januari 2013 skrev jag om en tant på T: Vi lekte mycket på julen när jag var barn och inte bara på julen utan på andra kalas också när släkten samlades. Det var inte bara barnen som lekte, utan de vuxna var också med och de verkade ha minst lika roligt som vi barn hade. Vi Snottrade, lekte Packa pappas kappsäck, Ett skepp kommer lastat, Charader och spelade Filipin och en massa andra lekar.

En gång skulle min lillasyster välja ut namnet på en person och så skulle vi fråga henne och försöka komma på vem personen var. Ledordet var: En tant på T. Vi frågade och frågade, men kunde inte komma på vem hon tänkt på. Frågorna gick laget runt både en och två gånger och till slut fick vi ge upp.

– Vem är det? Vad är det för tant på T?
– Tant Hildur, blev svaret.

Säg det kvickt, då blir det tant Tildur!

 

Den där tanten på T, som ju egentligen var en tant på H gick bort 1979 efter ett långt och strävsamt liv. Fotot har jag lånat från kusin Görans släktforskning. Göran har många gamla fina bilder från Klintehamn.

Nu ska jag gå ut på en promenad medan det ännu är lite sol kvar och jag tror att jag väljer skogen så att jag får skydd från vinden.

Dagens ordspråk:
Att anställa någon är ett mycket fastare engagemang än att ingå äktenskap.

15 reaktioner till “Fusk, fusk!

 1. Hildur hette min farmor, en stark och duktig kvinna, som styrde deras gästgivaregård i Råneå med järnhand och var en stor förespråkare för kvinnlig rösträtt i början av förra seklet. Hon dog 1956, när hon var 90 år, så jag hann aldrig riktigt berätta för henne hur stolt jag var över henne!
  Grått här idag igen, så det blev ingen promenad idag. Men nu ska det tydligen bli sol imorgon!
  Ha en skön lördagskväll, kram, Monica

  1. Det har funnits många starka kvinnor genom tiderna, som vi har mycket att tacka för.
   Här blev det lite dåligt med solskenet, men jag var ute en vända Konsum tur och retur på em i alla fall.
   Kram

 2. Inte kan du väl behöva städa ordentligt varje vecka när du bor ensam. Jag var tvungen att städa idag för julgranen barrade när jag bar ut den och det var barr överallt som fastnade i sockarna och överallt. Efter missöden med både dammsugare och eldamsugaren så är det klart och julen är nästan bortplockad utom ljusstakar och gardiner och en del dukar som får vara länge ännu. Det regnar här och har gjort det hela dagen så det är blankis Ska till Broder B frampå kvällen så det är att ha både dubbar och spark om man inte ska dratta på ändan.

  1. Vi har en väldigt effektiv ventilation och jag tror att det är den som gör att jag tycker att jag ständigt har det dammigt, så nog behövs det städas minst en gång i veckan.
   Se nu till att du håller dig på benen när du glider iväg till Broder B! 😉

 3. Så smart val för visst låter det som ett T när man säger det snabbt. Numera använder väl ingen ”tant” längre men jag minns att jag sade det till vissa kompisars föräldrar när jag var barn.

  Här blev det våttorkning av golven på bottenvåningen. Sedan duschade jag Miss T och då våttorkade hon dem en gång till!

  Kram och trevlig lördagskväll!

 4. Tänkte i dag på den enda Hildur jag känt, en mycket trevlig kvinna. Hon var äldre än jag, men ändå var det ett väldigt ovanligt namn i hennes åldersgrupp. Namn kommer och går, kanske får det en renässans?

 5. Igår morse när jag skrev tillägget i mitt senaste inlägg så var det grått och trist här, men sen sken det faktiskt upp och blev riktigt hyfsat. Men ändra i bloggen hade jag ingen lust med och inte gick jag ut och fotade nåt heller….. Jag är lite illamående efter att endast få dricka och inte inta någon fast föda. Gissa om jag längtar tills i morgon kväll när allt är över!
  KRAM/Susie

 6. Haha! Din lillasyster hade ju rätt på sätt och vis. Idag hör man inte ofta ordet tant och i så fall är det lite nedsättande. Förr var det mer bevis på aktning…nästan som en titel. Kram

  1. Visst var det så. Jag minns när jag började jobba som hembiträde hos en familj där jag tidigare tilltalat frun i huset med tant. Nu blev jag tillsagd att säga du och det tog ett tag innan jag kände mig bekväm med det.
   Kram

 7. Min mamma hette faktiskt Hildur. Men hon bytte sen till sitt andranamn Kerstin. Men hennes mamma och syskon kallade henne alltid för Hildur.

Kommentarsfältet är stängt.