Helgmillum

Här levs det i sus och dus så här i helgmillum, för igår var Eva o Claudio och jag vid Lera i Endre och hälsade på Åkes syster Barbro och hennes familj och i dag ska jag på julkalas hos en granne.

Tomtarna på Lera hade intagit sekretären precis som de alltid gör till jul.

När jag kom hem hamnade jag framför tv:n och såg bland annat första avsnittet av Stjärnorna på slottet, som startade med den före detta grovt kriminelle skådespelaren Dragomir Mrsic. Den mannen hade en hel del att berätta om och de övriga deltagarna förfärades över allt han varit med om.

Just nu går filmatiseringen av Elena Ferrantes första bok i Neapelkvartetten, Min fantastiska väninna på SVT. Jag har sett den förut på HBO, men ser den igen och om du missat de första avsnitten finns de på SVTPlay. I kväll går det tredje avsnittet på SVT2. Det är en fantastiska historia som berättas, så missa den inte!

Lila och Elena växer upp under efterkrigstiden i ett Neapel där fattigdom och våld starkt präglar både invånarna och staden. När de två unga flickorna möts är Lila den naturliga ledaren, våghalsig och hård, medan Elena är tillbakadragen, försiktig och tänkande. Livet kommer att skilja de två åt, men de ska aldrig glömma varandra.

Elena Greco och Lila Cerullo

Det är ljust i dag och även om SMHI har spått regn som är det än så länge uppehållsväder och lite blåsigt och det mesta av snön som kom i fredags är borta.

Dagens ordspråk:
En garanti är ett löfte om reparation av de delar som inte kan gå sönder.

Ha en skön söndag!

 

25 reaktioner till “Helgmillum

 1. Helgmillum, är det mellandagarna?
  Aj då, jag har inte följt Min fantastiska väninna. Måste kika på play då!
  Jag såg inte Stjärnorna heller, var bortbjudna igår. Det blir mycket att ta igen på play 😉
  Här är det väldigt mörkgrått idag, suck 😟
  Kram Inger

 2. Bara maskerader och baler för din del då!
  Vi såg också ”Stjärnorna på slottet” i går och första avsnittet tyckte jag inte om. Men förhoppningsvis så tar det sig…

  Kram

 3. Ja, det var ett fasligt festande för din del! 🤗 Härligt! Det blir så ibland, sen kan det gå veckor när inget händer…
  Jag såg första delen av ”Min fantastiska väninna, men missade den andra, det var något annat program som gick in över starten av nr 2, men jag ska se den på SvTPlay.
  Helgmillum är ju ett utmärkt ord för dessa dagar mellan helgerna, när det är svårt att komma ihåg vilken dag det är!
  Jag såg första avsnittet av Stjärnorna på slottet och vet inte vad jag ska säga. Har svårt att glorifiera grov brottslighet…
  Ha det så trevligt på julkalaset, så trevligt område du bor i!
  Helgmillum-kram, Monica

  1. Jag har just sett det tredje avsnittet, men jag har ju sett hela serien för inte så länge sen, men den är värd att en gång till tycker jag.
   Nu ska jag gå och snygga till mig till kvällens julkalas.
   Kram

 4. Jag har ju läst alla böckerna, var väl inte lika betagen som många andra, men jag tittade på första avsnittet och kommer väl titta på resten också.
  Kram Kicki

  1. Har man läst boken/böckerna har man stor behållning av filmatiseringen tycker jag. Hoppas att även de andra böckerna blir filmade.
   Kram

 5. Trevligt att träffa släkt och vänner och umgås, dessutom god mat, det är toppen.
  Det var en gammal och fin sekretär så där trivs säkert tomtarna alldeles utmärkt.
  Jag såg också Stjärnona på slottet, lite av och till och det var mycket som Dragomir hade varit med om.
  Ha det fortsatt fint.
  Kram.

 6. Jag såg inget av det. När jag varit bortrest tar det ett tag innan jag är som vanligt igen, fanns en del som släpade.
  Det var en fin sekretär och fina tomtar!
  Klart du ska gå på galejs och fröjda dig, tror jag, det 😀
  Ha det gott och kram!

 7. Så trevligt med alla tomtarna!
  Såg att den serien finns kvar ett tag. Har avslutat den isländska Flatömysteriet idag. Den var faktiskt helt okej. Får ta tag i din serie senare. Men jag tor absolut att jag ska se den.
  Önskar dig en god natt! Ser att klockan är mycket.
  Kram

 8. Såg också ”Stjärnorna…” och tyckte det var intressant och att Dragomir skulle ha glorifierat det kriminella var helt felt uppfattat. Han gjorde allt för att avglorifiera det, tyckte jag!
  Men det är klart, dom andra frågade ju väldans mycket om just den biten i hans liv, så vad skulle han göra. Han var ju tvungen att berätta…..
  Serien du tittar på kommer jag aldrig att hinna med att se, så jag har gett upp redan innan – och det finns fler serier som jag ”lyckats” missa.
  Idag ska vi ge oss ut och försöka köpa lite speciellt till morgondagens middag. Var inne på att först gratinera den hummer som jag har haft i frysen i evigheter. Den håller sig bara till juni, så jag måste göra nåt med den. Och dom där frysta är inte speciell goda, så gratinera en till förrätt kan kanske vara kul. Sen får det bli en god köttbit – om vi hittar nån! Det är inte så lätt nu för tiden!! Kanske göra cour de´ filet, det var nog åtminstone 7-8 år sen. Förr hade vi det ofta på nyårsafton.

  KRAM och GOD FORTSÄTTNING/Susie

 9. Härligt uttryck Helgmillum. Har inte hört det förut, men förstår vad som menas. Gotländskan är så fantastisk.
  Du verkar ha haft en fin och trevlig jul. Det glädjer mig.
  Tack för tipset om sevärt på TV, jag hänger ju inte riktigt med vad som ges på svensk TV.
  Önskar dig ett Gott Nytt År!

Kommentarer är stängda.