Luciadagen fredagen den 13:de

Det är en mörk och regntung dag den här Luciadagen och inte nog med det, det är dessutom fredagen den 13:de. Nu är jag inte speciellt vidskeplig, men Åke ville nästan inte gå upp och gjorde absolut ingenting speciellt en sådan här dag. Det är tur att den här kombinationen av fredag och 13 inte infaller så ofta. I år har det till exempel bara infallit två gånger.


I september 2016 var jag i på Sicilien och då följde jag med på en guidad tur till Siracusa. Givetvis gjorde vi ett besök i domkyrkan där helgonet Lucia har ett eget altare. Själva statyn fick man inte se, för den är inlåst och Lucia får bara komma fram på Luciadagen den 13 december, som är hennes dödsdag, så i dag färdas hon runt i procession i Siracusa. Nere till höger på det här fotot finns en bild av statyn. Jag var verkligen besviken över att man inte fick se den, men den är väl så dyrbar att man inte vågar ha den framme.

Förra året skrev jag utförligt om Lucialegenden och om du är intresserad av den så kan du klicka HÄR. Där sjunger Elvis Sankta Lucia också, den finaste versionen av alla.


Ha en glad Luciadag!

16 reaktioner till “Luciadagen fredagen den 13:de

 1. Vi besökte också domkyrkan när vi var där. En vacker och mycket pampig kyrka minns jag. När det gäller fredagen den 13:e så är vår äldsta född då och vilken lycka ❤

  Här slipper vi regnet vilket är väldigt skönt.

  Kram och ha en fin luciadag!

 2. Jag såg luciafirandet från Gränna och det var så bra och dom sjöng jättefint och så var dom så gulliga. Att dom kom per häst gjorde också att det var fint. Jag har ingen att lussa för idag och ingen lussekatt men jag tog fram lite tunnbröd ur frysen och mumsade på till kaffet.

  1. Jag ska ta fram en lussekatt från frysen och äta till eftermiddagskaffet och då ska jag passa på att se luciafirandet. Jag iddes inte gå upp i morse.

 3. Vi har också varit i Syracusa i domkyrkan bl.a. Jag har för mig att de hade någon sorts relik, ett ben el. dy., av Lucia där.
  Vi har just suttit och tittat på morgonens Luciafirande på TV. När vår mellandotter, Sophia, var 11 år, sändes Lucia från universitetet i Lund. Då sjöng hon i kör och var med på TV! Vi har det inspelat och tittar på det ibland!
  Ha en fin Luciadag, kram, Monica

  1. Jag vet inte om det finns någon relik efter Lucia i Syracusa, men däremot finns hennes reliker i San Geremia i Venedig, stulna från Syrcusa någon gång på 1200-talet.
   Nu ska jag titta på luciamorgon. Jag är sen i dag. 😉
   Kram

 4. Jag tror egentlige inte på skrock, men det kan vara dumt att chansa …
  Önskar dig en fin fortsättning på luciadagen!
  Kram

 5. När jag var barn 50-60 tal så klädde vi ut oss till lussegubbar på kvällen den 12 dec. gick runt och tiggde godis, frukt o kakor, man skulle sjunga lusse lelle elva nätter före jul. Jag kommer från Västergötland, Skaraborgs län, där var det vanligt i Tidaholm Hjo Skara. Det verkar nu som att tidningarna blåser liv i dessa mycket gamla traditioner igen, trevligt tycker jag.

Kommentarer är stängda.