Din klara sol…

När jag var barn började varje skoldag med en morgonbön, där fröken förutom bönen spelade orgel och vi sjöng en psalm och Din klara sol.. var en av mina favoriter och texten kan jag fortfarande utantill. Jag sjunger den ofta för mig själv när det är en så vacker morgon som i dag.

Din klara sol går åter upp,
Jag tackar dig min Gud,
för kraft och mod och nyfött hopp,
jag höjer glädjens ljud.

Det där med att lära sig psalmverser utantill var ett slit och ständigt fick vi nya att lära oss och dagen efter fick man ställa sig upp bredvid bänken och läsa upp dem. En pina för många och också för mig, men i dag är jag ändå glad över att de ännu sitter kvar i hjärnbarken någonstans och så här i efterhand inser jag att det säkert var nyttigt, men tänk så mycket det finns i huvudet ändå. Jag kan långa ramsor med tyska substantiv i maskulinum som jag i dag inte har en aning om varför jag lärde mig. Det borde gå att deleta en del hjärndata, så att man kunde få plats för lite nytt, för när- och arbetsminnet sviker ibland.

Dagens sol är så klar att jag ser att jag behöver putsa av vardagsrumsfönstret igen. All blåst och det evinnerliga regnandet har gjort att de är allt annat än rena, så det ska jag börjar med så fort solen slutat lysa rakt på dem. Sedan ska jag putsa kopparbunkarna som hänger på köksväggen, för äntligen har Konsum fått hem både silver- och kopparputsmedel och så tänker jag skriva julkorten, så att jag kan få skicka iväg dem. Jag köpte både kort och frimärken igår när jag var på Konsum och nu ligger de på köksbordet och blänger på mig så att jag inte ska glömma bort dem.

Dagens ordspråk:
Den som trampar på räfsan får slag av skaftet.

14 reaktioner till “Din klara sol…

 1. Ja, även jag har börjat mina skoldagar med morgonbön och psalmsång och många psalmer kan jag fortfarande. Plus en massa andra sångtexter från barn- och ungdom! Jag tror att hjärnan är i stort sätt obegränsad, där får nog plats både det och mycket mer. Det som är besvärligt numera, är att få fram det man vet att man vet…så är det för mig i alla fall!
  Här lyser också solen idag, det kan kanske bli en promenad senare!
  Du är så duktig, som skriver julkort, det har jag helt slutat med.
  Hoppas att du får en bra dag, kram, Monica

  1. Ja, nog kan det vara svårt att få fram information när man behöver den. Det är en viss fördröjning. 😉
   Jag var ute och putsade fönstret och sedan gick jag en vända till soprummet och jag måste säga att det inte är speciellt behagligt ute. Det är ungefär 0-gradigt och en bister blåst.
   Kram

 2. Visst minns även jag att vi vi hade morgonbön och sjöng en psalm varje morgon … och till lördagarna fick man uppgift att lära sig en ny psalm utantill.
  Min favorit från barndomen – och som jag fortfarande gillar är psalmen ”Morgon mellan fjällen …”
  Solsken och en klarblå himmel här idag … känns bra!
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

 3. Min fröken satt också vid en tramporgel och spelade psalmer till morgonbönen. Och jag minns hur nervös jag var när jag stod där vid bänken och skulle läsa upp psalmversen utantill. Håller med om att vissa saker borde gå att sudda bort från hjärnan. Då kanske man haft en chans att komma ihåg något annat i stället. Kram

  1. Ibland är leveransen av data väldigt lång. Det händer att det kan ta dagar innan något man vet att man vet och kan äntligen dyker upp. Så lite utrensning skulle nog inte skada.
   Kram

 4. Jag minns också att vi sjöng den psalmen och det fanns en tramporgel i klassrummet. Det var dock bara i åk 1 för sedan blev det andra toner.

  Jag putsade fönsterna till advent men tyvärr är de inte lika rena längre. Det får dock vara som det är för det ska bli dåligt väder redan i natt igen.

  Kram och ha en fin tisdag!

  1. Jag vet att det där nyputsade fönstret kommer att se helt annorlunda ut i morgon, för även här ska det bli regn och rusk och kanske t o m snö i natt, men nu är det gjort i alla fall.
   Kram

 5. Har inget minne av morgonbön i skola eller psalmer. Solen lyser och jag ser att fönstren är väldigt smutsiga men jag putsar dom inte igen. Har varit ute på långpromenad i skogen och Minton gillade också solen.
  Kramar

 6. Ja jösses, vad det var meningen att man skulle lära sig sina psalmer.
  Jag minns inte om jag brydde mig om att lära mig dom eller om jag bara nöjde mig det jag mindes av dom.
  Kram/Kicki

 7. Minns också det där med psalmverserna som man fick till varje lördag. Du måste ha varit tidigt uppe som hann med att putsa fönster före regnet. Jag hann bara se solskenet ett par minuter sedan försvann det och det började stänka. Postade alla mina julkort idag.
  Kram

Kommentarsfältet är stängt.