Julen närmar sig….

…och i dag är det den andra advent. Jag hoppas att det är trevligare på andra ställen i landet än här på Gotland, för här har det regnat ihärdigt hela morgonen och förmiddagen och det ser ut att fortsätta så resten av dagen.

Mörkret tätnar i advent och vårt andra ljus blir tänt.
Gud bevare dem som gråter.
Låt dem le och leka åter.

Igår tog jag mig samman och gick ut på en Klinterunda efter lunch och det var skönt att få röra på sig och få lite frisk luft. När jag kom hem hamnade jag framför tv:n. Jag ser en evighetslång serie på Netflix just nu, som heter Outlander och den tar jag till när ingenting annat passar. Jag läste om den i en blogg och skulle bara kolla vad det var, men fastnade.

En snabb presentation:
När Claire Randall är på smekmånad i Skottland med sin man Frank, transporteras hon tillbaka till 1700-talet där hennes frihet och säkerhet hotas. För att överleva gifter hon sig med Jamie Fraser, en skotsk krigare med ett komplicerat förflutet.

Sedan tar hon sig tillbaka till nutid och lever där i 20 år, men beslutar sedan att transporteras tillbaka till 1700-talet och leta reda på Jamie igen. Hon hittar honom och planerar för framtiden tillsammans med honom. Under åren i nutid har hon studerat till läkare och blivit kirurg, kunskaper som hon har både nytta och men av, för hon kan ju inte låta bli att lägga sig i när hon möter 1700-talets okunskap och vidskepelse. Nu börjar jag närma mig slutet av tredje säsongen, men det finns en fjärde, så ännu har jag mycket kvar.

Jag fattar inte vad det är med mig, men jag är så innerligen utled på alla fåniga lekprogram och såpor, så jag ser till och med sån här fantasy i stället för dem. Just fantasy har jag bara fnyst föraktfullt åt förut. 😉

Dagens ordspråk:
Säg inte allt vad du vet, men vet allt vad du säger.

20 reaktioner till “Julen närmar sig….

 1. Idag är Skånevädret precis som hos dig på Gotland. Lekprogrammen är otroligt fåniga och säkert bara intressanta för de som deltar. Det hade kanske inte varit så dumt att plocka fram en TV-tablå från flera år tillbaka och se om det fanns nåt av värde där. Det är ju så populärt med repriser. Kram

  1. Jag reagerar också på att de är så hetsiga. Alla gapar och skriker och skrattar och skrattar. Det kunder verkligen vara någon måtta på det.
   Ha en fin dag! Kram

 2. Vädret i södra Skåne är det samma som på Gotland men som hundägare kommer man alltid ut.
  Den serien har jag också hört talas om och många rekommenderar den. Kanske dags att börja titta.

  Trevlig andra advent!

  Kram

 3. Vi har blötsnö och runt 0 grader.
  Har inte varit ute med hundarna än och det bär emot, men vi blir väl tvungna.
  Jag läste de två första böckerna innan jag visste att det skulle bli en TVserie, men böckerna är enormt stora och tegelstenstunga, så jag har inte läst fler, trots att jag har hela serien, som jag fått av en som rensade ut sina böcker.
  Jag har tittat på några få avsnitt av första säsongen. Säger som du, i brist på annat så, för jag har också svårt för fantasy.
  Ännu svårare har jag för lekprogram för vuxna, Kan bara inte med att titta på dom, det är bara FÖR MYCKET,
  Ha en trevlig advent trots vädret
  Kram

  1. Jag såg en bekant som bor en lite bit härifrån i förmiddags. Hon var ute med sina hundar i regnvädret och jag tycker att hon är så fantastisk. Hon har cancer och har gått igenom flera svåra behandlingar, men ändå inte gett upp sina djur, men det är väl som hon säger – det är de som håller henne vid liv.
   Lekprogram för vuxna är en styggelse.
   Kram

 4. Småland har samma väder regn, blåst och mörker. Tycker det är bara skräp på TV numera. Tittar lite på naturprogram om det finns annars blir det en bok och lite musik.
  Ha en fortsatt bra söndag

 5. Regn och blåst dagen lång idag… men nu verkar det ändå som det håller på att avta. Igår var det lite sol! 🙂 Lek – och matprogram när det ska tävlas – det vill jag inte titta på! Här tittar vi mest på naturprogram och en hel del Beckfilmer! På spåret… alltså vi har svårt med herr Luuk och ibland även med herr Lindström. Den förste gapar så förskräckligt och Lindström är lite uppblåst och präktig. Läste om hans domarmiss…. hursomhelst så är det kompetenta deltagare med som gör att vi tittar ibland på programmet. Så sällan det visas bra serier och filmer nu för tiden på SVT.
  Du verkar ju ha ”fastnat” för den serien som du kikar på. Verkar ändå lite spännande.
  Kram Gunilla

  1. Halvåtta hos mig tittar jag fortfarande på och också Hela Sverige bakar.
   Beckfilmerna har jag sett så många gånger, så dem är jag trött på, men nu ser jag på Killing Eve och givetvis Innan vi dör och Vår tid är nu och så har jag ju eftermiddagsfavoriten Hjärtats vägar, så visst ser jag på ”vanliga” tv-program också.
   Kram och trevlig kväll!

 6. Det låter ju onekligen lite märkligt att kunna förflytta sig mellan århundradena som i Outlander! Det måste var otroligt svårt att plötsligt bara ha 1700-talets sjukvård att tillgå när man är utbildad läkare från 2000-talet…
  Ikväll ska jag se ”Allt för Sverige”, ett av mina favoritprogram. Jag tycker att det är så intressant att höra amerikanarnas historia bakåt i tiden. Tävlingarna kunde jag varit utan, men man får ta det onda med det goda!
  Ha en skön kväll, kram, Monica

  1. Allt för Sverige ser jag i år och det är nog första gången som jag följt hela serien.
   Det är synd att det där utröstningsmomentet ska vara med! Det känns helt onödigt!
   Ha en fin kväll du med Monica!

 7. Fin advents bild du har tagit, med ljusen och de fina julblommorna. Mysstämning.
  Men, vad har hänt med tomten, på räcket? Varför gömmer han huvudet?
  Det finns inte mycket att se på TV nu för tiden som jag tycker om och har behållning av. Frågeprogram gillar jag och jag ser även nyhetsprogram och någon serie som jag har fastnat för, Företrädesvis danska.
  Trevlig 2:a advent.
  Kram!

 8. Såpor kan man ju vara utan..bättre att sitta och se gamla julkalendrar på DVD 😉
  Här är vädret riktigt uselt…hade jag promenerat fortare än jag gjorde ner till affären förut hade jag nog fått vattenplaning…bedrövligt.

  Hoppas det skärper till sig snart vädermässigt.

  Ha det fint.

 9. Både regn och blåst här. Jag är inte alls lika duktig som du på att gå ut, jag vägde nyss mjölkpaketet för att se om jag skulle klara frukosten i morgon utan att gå och köpa mer. Det kommer att gå!

 10. Diana Gabaldons böcker är helt underbara. Däremot har jag inte riktigt kommit mig för att gilla serien. Kanske för att jag läst, och därmed vet, allt redan.
  Däremot är jag sugen på att resa i Jamie och Claires fotspår. Tror en sådan resa skulle passa mig som hand i handsken.

  Ha en fortsatt bra kväll, det som är kvar av den!
  Kram

  1. Ibland är det bra att ha läst boken när man sedan ser den filmatiserad, men oftast inte tycker jag.
   Jag skulle gärna åka till Skottland, eller Wales och få se lite mer av Storbritannien än London.
   Ny har jag suttit och sett på Hypnotisören. Där har jag läst boken, men det är så länge sedan, så jag kom bara ihåg en del.
   Kram

Kommentarsfältet är stängt.