Julbord nr 2

Solen sken så vackert i morse också, men det har blåst otrevligt i dag. Fast det gör inte så mycket, för jag är oändligt tacksam över ljuset. Jag skulle ut på galej i dag, så det blev en stund extra i badrummet efter frukosten och sen åkte jag en vända till Konsum, dels för att handla och dels för att jag behövde få lite kontanter inför dagens aktiviteter.

För i dag har vi SPF:are från  Klinteorten varit på Suderbys Herrgård och ätit julbord, eller rättare sagt jultallrik. Vi var drygt 40 st som samlades vid ett-tiden och inledde eftermiddagen med glöggmingel och lottförsäljning och när alla kommit gick vi in i den vackra matsalen där en brasa sparkade så hemtrevligt och på borden var det uppdukat med läckra jultallrikar med allt möjligt gott.

Jultallrik

När innehållet på tallrik nr 1 var uppätet och tallrikarna dukats ut fick vi går och ta för oss av det småvarma; Janssons frestelse, prinskorv, köttbullar och rödkål. Jag var så mätt, så det blev minimalt med mat på tallrik nr 2; bara en prinskorv, en halv matsked rödkål och en matsked Jansson, så den var det inte mycket att ta kort på. Sedan fick vi kaffe och pepparkaka, det blev lottdragning och så avslutade vi med att sjunga ”Nu tändas tusen juleljus”. Ett par riktigt trevliga timmar. Och på hemfärden kunde vi njuta av en enormt vacker himmel och solnedgång.

Även igår blev det julmat, för då bjöd Bosse o Carina på lutfisk till lunch och det var jättegott. Förr åt vi alltid lutfisk på julaftonskvällen innan julklappsutdelningen, men nu är det inte så många som vill ha lutfisk längre, så nu är den utbytt mot Janssons frestelse. Det var i och för sig kanske inte så många som egentligen ville ha den där lutfisken förr i tiden heller, men då kunde man hota med, att den som inte åtminstone smakade på lutfisken, inte skulle få några julklappar och då gick det alltid ner några skedar. I alla fall säger Carina att det var så hon lärde sig att tycka om det. Hon hade aldrig ätit lutfisk förrän hon kom till Stenstugu och nu var det hon som beställt gårdagens lunch.

Lutfisk

Nu är det länge sedan man har sett till någon lutfisk på de julbord vi varit på, med förr brukade det finnas och när vi var på Warfsholms Pensionat och åt julbord brukade man få ett frågeformulär att fylla i om det var något man var speciellt nöjd med (Maries sillbåt!) och om det var något man saknat och varje år skrev vi ”gröna ärtor till lutfisken”. Men vad hjälpte det! Inte kom det med några gröna ärtor året där på. Bosse missade dem inte och han hade fått lutfisken helt perfekt i konsistensen, såsen var väl smaksatt med lite muskot i och potatisen var mjölig och god. Helt perfekt!

Dagens ordspråk:
Som man sår får man skörda.

Trevlig kväll!

 

22 reaktioner till “Julbord nr 2

 1. Så trevligt med julfest och god mat. Lutfisk äter jag alltid några gånger under december. Eftersom jag är från Skåne blir det senapssås gjord på senap mald på gammalt sätt med kanonkula.
  Ha en fin kväll.

 2. Åh, så mycket gott! Den där jultallriken skulle jag gärna hugga in på och Janssons älskar jag! I mitt föräldrahem hade vi alltid lutfisk med skånsk senapssås till middag på julafton och det var fantastiskt gott! Vi hade det själva så länge våra föräldrar levde, men sen var det ingen mer än jag som ville ha det, så då tog det slut.
  Ja, nu har man mycket god julmat att se fram emot!
  Kramar, Monica

  1. Vem vet, lutfisktraditionen kanske kommer att dö ut. Vi var 7-8 stycken runt vårt bord i dag och ingen av dem påstod sig äta lutfisk.
   Kram

 3. Ser t som en trevlig dag … och lutfisk som är såå gott! Vi brukar ha knaperstekt bacon till … ja, gröna ärtor också förstås! 🙂
  Kram

 4. Lutfisk är absolut inget för mig så jag är tacksam för att man inte håller så benhårt på traditionerna utan att nya rätter kommer in. Vi brukar äta julbord efter Kalla Anka och därefter blir det julklappar. Sedan avslutar vi med kaffe och mandelmusslor samt julgodis. Här hemma har jag ibland bytt ut julmaten mot kalkon men det ses inte med blida ögon. Vilken trevlig dag det blev för dig i dag.

  Kram och god kväll!

  1. Vi äter alltid inkokt lax på juldagen, men ett år fick svärmor, som ju varit i Amerika, för sig att hon skulle ha kalkon i stället. Det var inte populärt om man säger så! Och det blev bara ett år också.
   Kram

 5. Jag gillar inte lutfisk, men hos farmor var det ofrånkomligt. Där serverades den med senapssås. Det jag särskilt minns var hur farmor satt och krossade de där senapskornen med hjälp av en kanonkula. Hon hade sån fart på den så det var konstigt den inte åkte av skålen. Kram

 6. Det där med lutfisk hängde med länge på julbordet. Jodå, visst skulle det vara så, efter själva julbordet, när alla var mätta egentligen. Och sen väntade tomtegröten. Otroligt.

  1. Ja, risgrynsgröten på julafton är ofrånkomlig och helt nödvändig, för utan den får man ingen Ris á la Malta på juldagen.
   Kram

 7. Fick alltid lutfisk hemma när jag var barn. Mamma la i blöt på Annadagen som man skulle. Men som vuxen har jag aldrig haft lutfisk på julbordet.
  Jag hade lika lite som du på min jultallrik på Ikea igår.
  Kram

 8. Det blev en trevlig eftermiddag med god mat som man var mätt på länge. Jag saknar lutfisken till jul men det är jag ensam om så det blir ingen.
  Kram

  1. Jag var väldigt glad att få gå till Carina och Bosse och äta lutfisk, för jag tycker att det är väldigt gott.
   Kram

 9. Såå gott med lutfisk! Här är det bara sonens svärfar och jag som äter så det blir ingen lutfisk. Kenneth har lovat att göra mej sällskap någon kväll med fisken och det ser jag fram emot!
  Kram och ha det gott!
  Inger

 10. Så mycket gott att äta, men också så trevligt att samlas med vänner och nära och kära kring julmaten! Lutfisk var nog vanligare förr. Mina föräldrar hade fiskaffär, så det var alltid lutfisk! Tyckte inte om det, men senapssåsen. När min syster så tog vid traditionen, så åt jag pyttelitet, men mest av potatisen och såsen! Och massor av övrig mat förstås!
  Kram Gunilla

  1. Ja, den där lutfisken kommer kanske att försvinna, men jag tycker att det är väldigt gott.
   Ha en fin helg!
   Kram

Kommentarer är stängda.