Fem en fredag v48 – Advent

Det är hemskt vad tiden går, nu är det fredag igen och dags för elisamatildas frågor:

1. Gör du något särskilt inför advent?
Inför advent ska fönsterna vara putsade och rena gardiner uppsatta, adventsbelysning både inne och ute på plats och så måste det ju till åtminstone något nybakat.

2. När åker ditt julpynt upp? (om du inte firar jul, gör du något annat denna tid?)
Julpyntar gör jag dagen före julafton. Inga tomtar får smyga omkring förrän då.

3. Traditionellt är advent en fasteperiod. Vad skulle du ge upp i väntan på jul?
Man får väl försöka hålla igen lite på kaffebröd och godis med tanke på allt gott man ska äta i jul.

4. Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest, vad ser du mest fram emot med december?
Det är lite motsägelsefullt om jag tänker på svaret på förra frågan, för det jag ser fram emot under december är att få äta risgrynsgröt med skinkmacka till och så att få fira mina tre decemberbarns årsdagar med att äta julbord tillsammans med dem.

5. Använder du dig av en julkalender?
Givetvis!

Vädret? Lika eländigt som vanligt. Jag var i Hemse igår och när jag körde dit vräkte regnet ner, så vindrutetorkarna fick jobba för fullt och blött och mörkt är det i dag också. Jag var på Vårdcentralen för ett återbesök och så fick jag den där influensasprutan, så nu har jag gjort vad jag kan för att slippa den krämpan i alla fall.

Dagens ordspråk:
Det är inte sagt att alla som sover snarkar

29 reaktioner till “Fem en fredag v48 – Advent

 1. Oj, du är riktigt flitig inför advent t ex. Håller helt och hållet med dig – inget julfuskande. Dvs ingen julprydnad får komma fram förrän em/kväll 23/12.
  Kram

  1. Jag vet att det inte syns om de är putsade eller inte, men det är känslan att man vet att det är gjort som jag njuter av.

 2. Oj, så roligt att läsa dina svar! Jag fick dåligt samvete redan vid första svaret 😀 Här är inga fönster putsade, får man skylla på kylan??? 😉 Ha en underbar 1:a advent!

 3. Trevliga att läsa dina svar. Vi startar betydligt tidigare men alla har sina traditioner. Någon kalender har vi inte än så det måste ordnas.

  Kram och ha en fin fredag!

  1. Jag förde nog med mig traditionerna från mitt hem när jag gifte mig med Åke och svärmor accepterade det. Alltså inget julpynt, bara adventstjärnor fram till dagen före julafton.
   Kram

 4. Julpyntet får vänta lite här också, men ljusstakar och stjärnor ska upp till helgen. Och jag har köpt röda julstjärnor (krukväxter) till köksfönstret och en röd cyklamen till krukan vid ytterdörren. Så lite rött börjar smyga sig in…
  Här grått och jätteblåsigt idag och nu ska det bli kallare.
  Ha en fin fortsatt fredag, kram, Monica

  1. Jag hoppas att man kan ta sig ut i morgon, för jag vill också ha hem julblommor. I dag regnar och blåser det så hemskt så jag har hållit mig inne och gjort lite förarbete inför första advents kroppkakskalas..
   Kram

 5. Hos mig åker allt julpynt fram till 1:a advent, men någon kalender förutom den på bloggen har jag inte i år. Ha en skön adventshelg.

 6. Det är så kul att läsa om de olika traditionerna vid jul. Allt julpynt är på plats till 1:a advent då kan jag njuta av mina tomtar och änglar lite längre. Nyårshelgen är det dags för tomtarna att flytta tillbaka i kartongerna. Ingen adventskalender och julmaten har jag slutat med endast skinka och brunkål som jag kan äta hela december.
  Idag har vi ca 10 cm snö och en blek sol och jag njuter av ljuset.
  Kramar

  1. Åh, får dina tomtar bara vara med till nyår. Här hänger de med till Tjugondag Knut.
   Oj, så mycket snö ni har, men det är på väg här också, för i eftermiddag kom det något vitt blask som låg kvar en stund innan det töade bort.
   Kram

 7. nej, inget julpynt förrän jul. och något måste en ju baka till advent. julskinkan och mitt eget hembakta bröd ser jag fram emot. barnen står för det vegetariska

  1. Jag har också hembakat bröd som jag ska ta fram till skinkan, men det har jag inte bakat själv utan ropat in på en auktion.

 8. Inga tomtar före Lucia i alla fall. Men helst ska de hålla sig på loftet även då och komma fram natten mot julafton. Vad tycker du förresten om det nya påfundet med Nissedörr?
  Ha en fin fredagskväll!
  Kram

  1. Jag har aldrig hört talas om Nissedörr, så nu blev jag tvungen att googla. Jag tror jag nöjer med mina vanliga tomtar och de klarar sig utan dörr.
   Kram

 9. Hej, jag beundrar alla som har traditioner och vanor att hålla sig till, själv struntar jag totalt i sånt. Mest för att jag kände kraven för tuffa när det begav sig, när man vari arbetslivet, hade familj och dåligt med både pengar och tid. Då kände jag att jag bågnade under alla krav. Så nu är mina jular kravlösa. Så kul att tre barn är födda i samma månad, inte illa! Ha en skön första advent

  1. Visst kan traditioner bli ett krav, men på något sätt är det en trygghet också.
   Visst fick vi till det bra, men jag vet inte om barnen gillar att vara födda i december, vi kunde ju ha valt en annan månad.
   Ha en fin första advent du också!

  1. Barnen är väldigt traditionsbundna och det är inte populärt när jag ruckar på rutinerna. Samma julpynt ska fram, samma kakor ska bakas, samma mat ska lagas som alla andra år. Men visst har jag minskat ner på både det ena och det andra. Förra julen slapp jag göra sillsallad…..
   Trevlig första advent!

 10. Håller med dej på alla fem frågorna utom på decemberbarnen. Våra barn är försommarbarn men min bror fyller i december och Kenneths syster.
  Här har vi vitt och fint och sol idag!
  Ha en fin adventshelg!
  Kram Inger

 11. Här struntar jag både i fönstertvätt och gardinbyte! Hemskt va? Adventsstakarna är på plats i alla fall … och slingorna utomhus, förutom en som är trasig 🙂 Inga tomtar vågar sig fram här förrän kvällen före julafton …
  Önskar dig en fin adventshelg!
  Kram

 12. Så duktig du är med allt som ska vara till jul och advent. Så var jag lite förr, nu är det mindre, men adventsljusstakar måste upp, det blir så ljust och känns trevligare i december mörkret, som kommer.
  Vi har fått snö och det är minus 5 grader, men värst är blåsten, den biter.
  Trevlig helg och kram till dig.

  1. Jag hoppas att december blir betydligt ljusare än november, för det har varit den mörkaste och dystraste novembermånad jag kan minnas.
   Här är det ännu någon enstaka plusgrad, men isande nordliga vindar.
   Trevlig helg själv!

Kommentarer är stängda.