Glad måndag 25 november – Vintardalars dag

I dag tog jag in jullådan, för man måste ju kolla att alla slingor och stakar verkligen lyser, så man inte står där på lördag med lampor som inte fungerar. Allt lyste som det skulle, men den ena dog efter ett tag. Få se om jag kan få någon ordning på den, annars får jag väl lämna den till återvinningen. Jag placerade ut stakarna och stjärnan, men lovar att inte tända dem förrän till helgen. Nu har lådan åkt in i förrådet igen och där får den stå tills det ska julpyntas. Uteslingan väntar jag också med att sätta upp.

Hurra, de lyser, de lyser!

Jag tog tag i det här i dag eftersom jag ska till Visby i morgon och då är det ju bra att veta om man ska komplettera med nånting. Efter min ommöblering funderar jag starkt på att skaffa något till vardagsrumsfönsterna.

Det är bloggvännen Carita som tycker att vi ska förgylla måndagarna med en bild och vem som vill kan vara med.

Vintardalars dag säger Allnakku att vi ska fira i dag:
Vintern kommer inte på allvar innan vintardalar jär fulle. De är vätar och andra sänkor i marken och brukar stå fyllda med vatten från senhöst till vår.

Vintardalar pratade Åke ofta om på hösten. Om jag sa att jag tyckte det var milt och gott väder kunde han svara: ”Det blir ingen vinter ännu, för vintardalar är inte fulle ännu”.

I november 2010 blev minsann vintardalarna fulla. Det regnade och regnade och sedan som grädde på moset kom det snö och kanalen på Källingmyr fylldes till brädden och svämmade över på åkrarna också. Det här fotot är från den 24 november det året och man kan verkligen vara glad över att det inte ser ut så här i dag. Dubbel glädje alltså!

Dagens ordspråk:
Små smulor är också bröd.

20 reaktioner till “Glad måndag 25 november – Vintardalars dag

 1. Så många kloka tänkespråk det finns! Jag tror att det är mera vanligt bland bönder, som ser årstidernas skiftning på ett annat och djupare sätt.
  När vi körde hem igår efter pepparkaksbaket, så såg vi ljusstakar, stjärnor och utebelysningar på många hus! Det verkar bli mer ljus och längre tid man har det uppe för varje år. Vi har inte tagit fram vårt ännu, men det blir i dagarna. Men det tänds inte förrän på söndag!
  Ha det så bra, kramar, Monica

  1. Jag tänder alltid på lördagseftermiddagen dagen före första advent. Det ska bli trevligt efter den här mörka trista november.
   Kram

 2. En av mina adventsstakar har lagt av i år, så det blev ett nyinköp. Jag blev så inspirerad när du skrev om ommöblering, så idag flyttar jag runt på möblerna i mitt datarum, och i morgon är det ett annat rum som står på tur Kram

  1. Visst är det roligt att få ändra om lite. Bara att få byta gardiner gör att allt känns lite nytt och roligt.
   Lycka till och var rädd om ryggen!
   Kram, Ingrid

 3. Har också kollat mina advents stjärnor och en fick ny lampa. De är på plats men jag tänder dom på lördag. Utebelysningen har jag tänt och det lyser upp. Tomtarna kommer fram nästa vecka så jag hinner njuta av dom ett tag.
  Kram

 4. Så skönt att det mesta fungerade i alla fall för man vet aldrig vad som händer i kartongerna under vilan 😉 Här är ljusstakarna uppe och tända precis som ljusslingorna. Vi var långtifrån först så det kändes inte så farligt!

  Kram och god kväll!

 5. Praktiskt att förbereda ljusstakar och ljusslingor innan helgen. Vi har bara en ljusslinga här nere och den ska vi kolla någon av de närmaste dagarna

 6. Du har alltid så talande ordspråk med i dina inlägg! Var hittar du alla?
  Ja, så mysigt det ska bli att sätta upp adventsstjärnor och ta fram adventsljusstakarna. Det blir så fint när allt lyser. Jag brukar också tända dagen före första advent. Men ser att många redan har börjat… kanske vi tänder dem på fredag! Men först ska allt fram…
  Kram Gunilla

  1. Jag har gamla tioårsdagböcker och i dem är det ett ordspråk varje dag, så dem har jag skrivit in månad för månad och sedan har jag i ett skript som jag uppdaterar en gång i månaden.
   Ja det är mycket pyssel nu inför helgen.
   Kram

 7. I år känns det bara jobbigt att greja inför julen.
  Jag vet inte hur jag ska få upp ljusslingan vid entrén när jag inte kan sträcka upp armen.
  Jag vågar inte låta Berra stå på nån stol med hans yrsel.
  Jag får väl se hur jag löser det.
  Kram/Kicki

 8. Vad duktigt att ta fram adventsljusstakarna i tid. Jag hade tänkt i helgen… men annat kom emellan… det blir så trevligt med alla ljus som lyser. Kram 🤗

 9. Ja, det är verkligen nåt att vara glad åt då alla lampor funkar i stakarna 🙂
  Och visst är november månaderna väldigt olika från år till år då man ser till väderleken.

Kommentarer är stängda.